Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Η ώρα της παραγωγικής ανασυγκρότησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ώρα της παραγωγικής ανασυγκρότησης

Η παραγωγική ανασυγκρότηση και η συνταγματική αναθεώρηση βρίσκονται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την περίοδο που θα ακολουθήσει το διαφαινόμενο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Στόχος είναι να προχωρήσει ο διάλογος για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και ταυτόχρονα να ανοίξει η πολιτική ατζέντα και σε ζητήματα πέραν της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προτίθεται να ξεδιπλώσει κεντρικές πρωτοβουλίες στρατηγικής σημασίας, τις οποίες επεξεργάζεται ήδη το γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού του Μαξίμου. Πρόκειται για τον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση και την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Στο επίκεντρο το ανθρώπινο κεφάλαιο

Σε σχέση με το εθνικό σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης η βούληση της κυβέρνησης είναι να διαρθρώνεται σε 13 Περιφερειακά Σχέδια Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και να αναπτυχθεί μέσα από διαβούλευση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (παραγωγικές δυνάμεις, επιστημονική κοινότητα, κοινωνικοί εταίροι κ.λπ.) στην κατεύθυνση ενός βιώσιμου, ανταγωνιστικού και κοινωνικά δίκαιου μοντέλου ανάπτυξης (κατ' αντιστοιχία ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα, εξετάζει να πραγματοποιήσει 13 ημερίδες για την παραγωγική ανασυγκρότηση). Στόχος είναι ένα μοντέλο που θα έχει στο επίκεντρο το ανθρώπινο κεφάλαιο ως μέσο για τη μετάβαση της χώρας σε μια οικονομία που θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, η οποία θα προσελκύει άμεσες ξένες επενδύσεις καθώς και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που μετανάστευσε τα χρόνια της κρίσης.

Βασική παραδοχή του σχεδίου αποτελεί πως η οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα δεν είναι μόνο κυκλική ή συγκυριακή, αλλά δομική, και επομένως η απλή αύξηση του ΑΕΠ στο πλαίσιο του ισχύοντος μοντέλου ανάπτυξης δεν αρκεί για την υπέρβασή της, αλλά απαιτούνται δομικές αλλαγές στη διάρθρωση της οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης και της κοινωνίας. Δεδομένο θεωρείται ότι η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης ως κύρια πολιτική για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν επέφερε θετικά αποτελέσματα σε σχέση με τις επενδύσεις, αλλά ούτε και σε σχέση με τις εξαγωγές.

Κομβικής σημασίας στο σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης αναμένεται να είναι η ενίσχυση των συνεργασιών των επιχειρήσεων (με τη δημιουργία clusters, προκειμένου να μετατραπεί σε πλεονέκτημα το πολύ μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων), η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και η αξιοποίηση της σημαντικής δημόσιας περιουσίας σε μορφή ακινήτων, καθώς και φυσικών και ορυκτών πόρων.

Ανάδειξη της λαϊκής συμμετοχής

Σε ό,τι αφορά τον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση έχει οριστεί Επιτροπή Διαλόγου (με επικεφαλής τον καθηγητή Μιχάλη Σπουρδαλάκη), η οποία έχει δημιουργήσει ανοιχτή ηλεκτρονική πλατφόρμα διαβούλευσης σε έξι άξονες (θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους και αρχιτεκτονική του πολιτεύματος, θεσμοί διαφάνειας, λογοδοσίας και άμεσης δημοκρατίας, σχέση κράτους - Εκκλησίας, κράτος δικαίου και ατομικές ελευθερίες, συλλογικές ελευθερίες και κοινωνικά δικαιώματα, κοινά, περιβάλλον, δημόσιος χώρος, πολιτισμός), με ορίζοντα ολοκλήρωσής της έως το τέλος του καλοκαιριού. Κάθε πολίτης ή νομικό πρόσωπο θα μπορεί να καταθέσει τις απόψεις του, μεταξύ άλλων, για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον αριθμό, τα ασυμβίβαστα και τις ασυλίες βουλευτών και υπουργών, για την κατοχύρωση των δημόσιων αγαθών κ.ά. Η τελική έκθεση συμπερασμάτων της διαβούλευσης θα κατατεθεί στον πρωθυπουργό πριν εκκινήσει στη Βουλή η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία αναθεώρησης.

Στόχοι της δημόσιας διαβούλευσης είναι θέσει στο επίκεντρο τη λαϊκή συμμετοχή και να αναδείξει τα διαφορετικά ρεύματα γύρω από τα επίδικα της αναθεώρησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL