Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Προ των πυλών εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων και ηλεκτρονικές συναλλαγές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προ των πυλών εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων και ηλεκτρονικές συναλλαγές

Τα ΣΧ/Ν της εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων και των ηλεκτρονικών συναλλαγών εξετάστηκαν στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης Τσακαλώτου-Σταθάκη-Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των δανειστών, παρουσία και της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου (σ.σ χθες δεν παρέστη)

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, στόχος είναι η άμεση κατάθεση των δυο νομοσχεδίων, ενώ εντός της εβδομάδας, μέσα στην οποία θα επιχειρηθεί να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες.

Στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν ακόμα η πρόοδος επί των προαπαιτούμενων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να επαναλαμβάνουν το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ολοκλήρωση των συνομιλιών ως την Παρασκευή, σύνταξη του compliance report στη συνέχεια, πρώτη έγκριση στο EuroWorkingGroup στις 29 Σεπτεμβρίου και τελική πολιτική απόφαση για την εκταμίευση στο Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου.

Τι συζητήθηκε για «κόκκινα» επιχειρηματικά

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι σήμερα έγινε επίσης μια προετοιμασία για τη β’ αξιολόγηση και καθορίστηκε το πρόγραμμα των συναντήσεων τις επόμενες ημέρες ως την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, άλλη κυβερνητική πηγή αναφερόμενη στο θέμα της διευθέτησης των χρεών των επιχειρήσεων και των αλλαγών στο νόμο Δένδια, είπε ότι θα συζητηθούν την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, νωρίτερα το πρωί έγινε γνωστό ότι βασικός στόχος είναι η εξωδικαστική διευθέτηση των επιχειρηματικών χρεών και επ’ αυτού «υπάρχουν τρεις –τέσσερις διαφωνίες». Σε σχετικό ερώτημα αν οι ρυθμίσεις θα προβλέπουν και κούρεμα κεφαλαίου προς ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο αρκέστηκε να πει ότι το βρίσκει από «δύσκολο έως αδύνατο».

Υπό δημόσιο έλεγχο η ΔΕΗ

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν τα θέματα ενέργειας, καθώς στη συνάντηση μετέβη ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Σκουρλέτης. Πηγές του υπουργείου Ενέργειας δήλωναν αισιόδοξες ότι «τα δικά μας προαπαιτούμενα θα κλείσουν κανονικά. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Οσον αφορά στον κατάλογο των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, πηγή του υπουργείου σημείωσε ότι δεν αποκλείεται να διευρυνθεί και όπως τόνισε «αν δεν μπει η ΔΕΗ αν δεν μπει η ΕΥΑΘ τι νόημα έχει η αξιοποίηση». Ωστόσο, σημείωσε αναφορικά με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ότι δημόσιος έλεγχος σημαίνει το 51% και ξεκαθάρισε ότι τα ζητήματα της πολιτικής παραμένουν στα υπουργεία.

Ανώτατη πηγή του υπουργείου σημείωσε ότι αυτό που θέλουν οι θεσμοί είναι να κλείσει η υπόθεση του ΔΕΣΦΑ στο πλαίσιο του τρέχοντος  διαγωνισμού, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο επενδυτής

«Συμφωνήσαμε ότι δεν αλλάζει η  απόφαση της ΕΕ που λέει ότι οι Αζέροι  μπορούν να πάρουν μέχρι το 49% χωρίς το μάνατζμεντ. Δεν αλλάζει το τίμημα των 400 εκατ ευρώ, δεν αλλάζει η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που είναι και δεύτερη αιτία της αντιπαράθεσης με τη Socar. Δεν συζητείται η εκχώρηση από το δημόσιο στη Socar μέρος του αποθεματικού του ΔΕΣΦΑ» σημείωσε και τόνισε ότι έως το τέλος του μήνα θα πάει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL