Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κ. Παπανάτσιου: Ρύθμιση οφειλών «για όλους τους φορολογούμενους» (Ηχητικό)

Η κ. Παπανάτσιου τόνισε ότι οι οφειλέτες θα μπορούν από την επομένη της δημοσίευσης του σχετικού νόμου στο ΦΕΚ να ρυθμίζουν μέσω taxisnet το χρέος τους, με σημαντική περικοπή προσαυξήσεων και τόκων

Σε όλους τους φορολογούμενους απευθύνεται η ρύθμιση οφειλών προς την εφορία σε ως 120 δόσεις τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Είναι μία ρύθμιση «που απευθύνεται σε όλους τους φορολογούμενους», τόνισε η κ. Παπανάτσιου μιλώντας Στο Κόκκινο, αυτή των οφειλών προς την Εφορία σε ως 120 δόσεις καθώς θα μπορούν να μπουν σε αυτή όλα τα φυσικά πρόσωπα, μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, επαγγελματίες και επιστήμονες, επαγγελματίες που έχουν χάσει την ιδιότητα, εισοδηματίες, αλλά και τα μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα, με το νομοσχέδιο που φέρνει στην Βουλή η κυβέρνηση.

«Για φυσικά πρόσωπα είναι μέχρι μηνιαίες 120 δόσεις με λιγότερες τις 18, εκτός εάν η δόση θα ήταν κάτω από 30 ευρώ, οπότε θα είναι λιγότερες οι δόσεις. Η μικρότερη μηνιαία δόση είναι 30 ευρώ, οι λιγότερες δόσεις 18 και οι περισσότερες 120», είπε η κ. Παπανάτσιου, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι για φυσικά πρόσωπα με οφειλές προς την εφορία, στις 31/12/2018, ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν 3,467 εκατ. φορολογούμενοι, που όφειλαν συνολικά 36,138 δισ. ευρώ, αλλά από αυτούς 3.172 φυσικά πρόσωπα έχουν οφειλές από 1 εκατ. ευρώ και πάνω, συνολικά, 23 δισ. ευρώ. Τελικά, «το ποσό που μπορεί να ρυθμιστεί εν δυνάμει είναι 13 δισ. ευρώ», όπως τόνισε.

«Για τις εταιρείες, στις μη κερδοσκοπικές (σωματεία, σύλλογοι, ιδρύματα κτλ.) διατηρείται η δυνατότητα για ως 120 δόσεις, ακριβώς το ίδιο με τα φυσικά πρόσωπα», συνέχισε η κ. Παπανάτσιου, ενώ «για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι δόσεις είναι:

- ως 18 δόσεις (αντί ως 12 σήμερα) για οφειλές από τακτική αιτία (εισόδημα, ΕΝΦΙΑ, κτλ.) που έχουν βεβαιωθεί ως 31/12/2018
- ως 30 δόσεις (αντί 24 ως σήμερα) για οφειλές από έκτακτη αιτία ή εφάπαξ καταβαλλόμενες οφειλές (ΦΠΑ, φόρος κληρονομιάς, μεταβίβασης, κτλ).

Υπενθύμισε επίσης σε άλλο σημείο ότι τα νομικά πρόσωπα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό, που συμφέρει καλύτερα γιατί έχουν μείωση της βασικής οφειλής. «Εάν ένα νομικό πρόσωπο έχει μεγάλη οφειλή, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να να αντιμετωπίσει την πληρωμή με ένταξη στις 120 δόσεις, χρειάζονται άλλα μέτρα, γι’ αυτά είναι ο Εξωδικαστικός».

Η κ. Παπανάτσιου τόνισε ότι οι οφειλέτες θα μπορούν από την επομένη της δημοσίευσης του σχετικού νόμου στο ΦΕΚ να ρυθμίζουν μέσω taxisnet το χρέος τους, με σημαντική περικοπή προσαυξήσεων και τόκων.

Για να ενταχθεί ο ενδιαφερόμενος στην νέα διαδικασία ρύθμισης οφειλών, θα πρέπει μετά την δημοσίευση του νέου νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να χρησιμοποιήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα που επιδιώκεται να έχει ενεργοποιηθεί «ως 14 Μαΐου για τα φυσικά πρόσωπα και 16 Μαΐου για τα νομικά πρόσωπα», υπό την αίρεση των κινήσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιδιώκει να καθυστερήσει την διαδικασία, ενώ θα μείνει ανοιχτή «μέχρι τις 28 Ιουνίου». «Θα υπάρχει εφαρμογή στο taxis, δεν θέλουμε να ταλαιπωρούμε τους πολίτες, μόνο για ειδικές περιπτώσεις ίσως αναγκαστούν να πάνε σε ΔΟΥ», διευκρίνισε.

«Με το που μπαίνει στην ρύθμιση, έχει 10% μείωση τόκων και προσαυξήσεων και μετά θα βλέπει τι τον εξυπηρετεί, με λιγότερες δόσεις θα έχει μικρότερες προσαυξήσεις, εάν μπορεί να δώσει όλα τα χρήματα, θα έχει 100% μείωση προσαυξήσεων», όπως σημείωσε.

Διευκρινίστηκε επίσης ότι στη ρύθμιση μπορούν να περιληφθούν και όσοι έχουν ρυθμίσεις τις οποίες εξυπηρετούν με εξαίρεση όσους έχουν ενεργή την παλαιά ρύθμιση των 100 δόσεων.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών, θα εφαρμόζεται μια προοδευτική κλίμακα η οποία θα προκύπτει βάσει του εισοδήματος και του αριθμού των τέκνων του οφειλέτη. Για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ ετησίως, ο οφειλέτης μπορεί να χρησιμοποιήσει τοnν μέγιστο αριθμό δόσεων, αρκεί το μηνιαίως καταβαλλόμενο ποσό να μην είναι μικρότερο των 50 ευρώ.

Συνολικά καλύπτεται η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών, όπως τονίστηκε, ενώ διευκρινίστηκε επίσης ότι για τα νομικά πρόσωπα η ρύθμιση προβλέπει περιορισμένο αριθμό δόσεων και ειδικότερα 18 ως 30, ανάλογα με το είδος της οφειλής.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις