Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Δώστε ό,τι... έχετε στο υπουργείο Οικονομικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δώστε ό,τι... έχετε στο υπουργείο Οικονομικών

Ακόμη και..."φασούλι το φασούλι" δέχεται το υπουργείο Οικονομικών την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους φορολογούμενους στην περίπτωση που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν στην ώρα τους ή ακόμα και να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, χωρίς όμως να... αποσύρει τις δυσβάσταχτες προσαυξήσεις που επέβαλε.

Η διαδικασία

Πρόκειται για άτυπη δυνατότητα που παρέχει η κυβέρνηση, αφού φυσικά πρώτα έχει δημιουργήσει οικονομική εξάντληση στο μεγαλύτερο μέρος των φορολογουμένων, την οποία έρχεται να υποστηρίξει το παραθυράκι στο σύστημα Taxis, μέσω του οποίου ο φορολογούμενος παίρνει Ταυτότητα Οφειλής για πληρωμή των φόρων σε τράπεζες και ΕΛΤΑ.

Το σύστημα του δίνει τη δυνατότητα να τυπώνει την Ταυτότητα Οφειλής είτε με αναγραφή του οφειλόμενου ποσού είτε χωρίς. Στη δεύτερη περίπτωση, ο φορολογούμενος μπορεί να πάει στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ και να καταβάλει όποιο ποσό μπορεί.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος ο οποίος δεν έχει πληρώσει την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013, οπότε λόγω των μνημονιακών νόμων της κυβέρνησης Σαμαρά αντιμετωπίζει την πιθανότητα κατασχέσεων, μπορεί τυπώνοντας την Ταυτότητα Οφειλής χωρίς αναγραφή ποσού να πάει στην τράπεζα -ή ηλεκτρονικά- και να καταβάλει ένα μικρό ποσό. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και τον επόμενο μήνα, βέβαια.

Με τον τρόπο αυτό, δείχνει καλή πρόθεση εξυπηρέτησης των φορολογικών του υποχρεώσεων και μπορεί να σταματήσει ενδεχόμενες κατασχέσεις αν πράγματι βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής αδυναμίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος Δεκεμβρίου, τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν γύρω τα 2,5 εκατομμύρια.

Τι πρέπει να προσέξετε

Πάντως, οι φορολογούμενοι που επιλέγουν τις πληρωμές έναντι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής, αν προκύψει για παράδειγμα από διασταυρώσεις στοιχείων ότι υπάρχουν στο ίδιο διάστημα εισπράξεις από ενοίκια ή άλλα εισοδήματα ικανά να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, προφανώς κάποια στιγμή θα βρεθούν αντιμέτωποι και με κατασχέσεις.

Οι έναντι πληρωμές δεν σβήνουν τις προσαυξήσεις της αρχικής ληξιπρόθεσμης οφειλής. Ό,τι απομένει, μετά την πληρωμή τού έναντι, θα συνεχίσει να επιβαρύνεται με τόκο (8,76% τον χρόνο) και πρόστιμα 10% μετά την πάροδο διμήνου, 20% μετά την πάροδο έτους και 30% μετά την πάροδο διετίας, προκειμένου για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Ιανουαρίου 2014.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL