Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Η παρτίδα της Σιγκαπούρης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η παρτίδα της Σιγκαπούρης

Δεν χωρά αμφιβολία για την ιστορική διάσταση που έχει η σημερινή συνάντηση Τραμπ - Κιμ στη Σιγκαπούρη. Ο ηγέτης του δυτικού "ελεύθερου κόσμου", ή ό,τι έχει μείνει όρθιο σ' αυτόν μετά την επέλαση Τραμπ κατά των "συμμάχων", θα συναντηθεί με τον αρχηγό του πιο κλειστού, ανελεύθερου συστήματος του πλανήτη, όπως επιμένουν να χαρακτηρίζουν τη Βόρεια Κορέα ακόμα και στυγνά καθεστώτα που είναι σύμμαχοι (και καλοί πελάτες) της Δύσης. Αλλά στο τετ -α- τετ της Σιγκαπούρης δεν χωρούν τέτοιες ευασθησίες.

Οι άνθρωποι του Προέδρου Τραμπ, οι ίδιοι που βγήκαν στα αμερικανικά κανάλια για να καταγγείλουν για "προδοσία" τους δημοκρατικούς μεν, αλλά "ανήθικους" εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ στη σύνοδο των G7, έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι στην κουβέντα με τον Κιμ -τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο- δεν έχουν θέση τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι διώξεις αντιφρονούντων κ.λπ.

Εφόσον τίθεται, άμεσα ή έμμεσα, ζήτημα επιβίωσης του καθεστώτος του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα παζαρέψει με επιχειρηματικούς όρους με τον Τραμπ, δηλαδή εκεί όπου υποτίθεται πως έχει ισχυρά ατού ο συνομιλητής του και όπου φαινομενικά ο ίδιος υστερεί.

Καλείται όμως να παραδώσει το μοναδικό ισχυρό χαρτί του -τα πυρηνικά όπλα- έναντι αμερικανικών υποσχέσεων. Η στοιχειώδης λογική -με βάση και την εμπειρία του Ιράν- θα υπαγόρευε στον Κιμ να μην εμπιστευτεί την Ουάσιγκτον, πόσο μάλλον τον επιχειρηματία - Πρόεδρο, ο οποίος με μια υπογραφή απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η ίδια στοιχειώδης λογική θα επέβαλε να λάβει υπόψη ο Βορειοκορεάτης υπέρτατος ηγέτης την τύχη του ηγέτη της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Λιβυκής Αραβικής Τζαμαχιρίγιας, του Μουαμάρ Αλ Καντάφι, την οποία υπενθύμισε πρόσφατα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ με κίνδυνο να εκτροχιαστεί το σημερινό ραντεβού.

Αλλά η παρτίδα της Σιγκαπούρης έχει κι άλλους παίκτες. Για την Κίνα, η Βόρεια Κορέα ήταν και παραμένει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί. Σε μικρότερο, αλλά σημαντικό βαθμό το ίδιο ισχύει για τη Ρωσία. Μια αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου θα προσφέρει ακόμα ένα τακτικό πλεονέκτημα στον στόλο των Αμερικανών (πλοία επιφανείας και υποβρύχια) στον Ειρηνικό, ενώ θα αναβαθμιστεί περαιτέρω η βάση του Γκουάμ, όπου βρίσκονται σε κατάσταση διαρκούς επιφυλακής αμερικανικά βομβαρδιστικά με πυρηνικά.

Ο Κιμ έχει πολλούς λόγους για να επιδείξει "καλή θέληση", ο Τραμπ έχει πολλούς λόγους για να επιδείξει "πυγμή". Όσο περισσότερο παραμείνουν στο τραπέζι τόσο το καλύτερο. Αλλά δεν υπάρχουν αληθινές εγγυήσεις, ενώ ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να βιαστεί ο ένας να... απολύσει τον άλλον. Όπως γνωρίζει κάθε επιχειρηματίας, οι απολύσεις γίνονται πλέον με προειδοποίηση και μικρότερη αποζημίωση. Από την άλλη πλευρά, η υπομονή και η αντοχή στον χρόνο αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο κάθε ασιατικού παζαριού. Από την επίτευξη μιας συμφωνίας μέχρι την υλοποίησή της θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια. Με τα σημερινά δεδομένα, ο Κιμ δεν έχει ανάγκη την επανεκλογή, ενώ ο Τραμπ θα την επιδιώξει. Ο ένας ίσως παραμείνει χρόνια στην Πιονγκγιάνγκ, ο άλλος ίσως μόνο για μία θητεία στην Ουάσιγκτον.

Στρατής Αγγελής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL