Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, ο νέος πρόεδρος της Κούβας: / Μιγκέλ Ντίας Κανέλ: "Δεν ήρθα να υποσχεθώ τίποτα, θα δουλέψω ταπεινά για τον λαό και την Επανάσταση"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, ο νέος πρόεδρος της Κούβας: / Μιγκέλ Ντίας Κανέλ: "Δεν ήρθα να υποσχεθώ τίποτα, θα δουλέψω ταπεινά για τον λαό και την Επανάσταση"

“Δεν ήρθα να υποσχεθώ τίποτα, όπως ποτέ δεν το έκανε η Επανάσταση όλα αυτά τα χρόνια. Ήρθα για να δεσμευτώ ότι θα εργαστώ και θα αγωνιστώ για την επίτευξη του προγράμματος που έχουμε ως κυβέρνηση και ως λαός”, τόνισε ο 58χρονος Μιγκέλ Ντίας Κανέλ από το βήμα της 9ης Εθνικής Συνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, της Βουλής της Αβάνας, που με 603 υπέρ από τους 604 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση τον εξέλεξε πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους και πρόεδρο του Συμβουλίου των Υπουργών.

Ο νέος Πρόεδρος της Κούβας θα αντικαταστήσει τον 86χρονο Ραούλ Κάστρο, που προτίμησε να μην ζητήσει την επανεκλογή του, διατηρώντας έως το 2021 τη θέση του γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.

O Ντίας Κανέλ γεννήθηκε στη μικρή πόλη του Πλαθέτας στο κέντρο της Κούβας το 1960. Δεν έζησε την Επανάσταση με το “Ε” κεφαλαίο, αλλά αποτελεί έναν από τους πολλούς γιους της, γιατί παρ’ όλο που προέρχεται από φτωχή οικογένεια, με τον πατέρα του μηχανικό και τη μητέρα του δασκάλα, η Επανάσταση του επέτρεψε να σπουδάσει μηχανολόγος ηλεκτρονικών και του πρόσφερε ένα διαφορετικό μέλλον από αυτό των γονιών του, σε μια Κεντρική Αμερική που κάτι τέτοιο αποτελεί, σχεδόν εξήντα χρόνια αργότερα, σε μεγάλο βαθμό την εξαίρεση.

Ο Ντίας Κανέλ στα 22 χρόνια του βρέθηκε στη Νικαράγουα, στο πλευρό της επανάστασης των Santinistas, ενώ το 1993 εκλέχθηκε γραμματέας του ΚΚ Κούβας στη Πόλη της Κλάρα, που ανήκει στην αιματοβαμμένη από τις ηρωικές μάχες των ανταρτών περιφέρεια της Σάντα Κλάρα και φιλοξενεί το μουσείο του Τσε, του οποίου ο Ντίας Κανέλ δηλώνει θαυμαστής. Εκεί ο Ντίας Κανέλ αποτέλεσε ένα από τα πρώτα ηγετικά στελέχη του ΚΚ Κούβας που υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, δημιουργώντας παράλληλα και ένα πολιτιστικό κέντρο που ασχολείται με τη ροκ μουσική. Ο ίδιος διατηρούσε για πολλά χρόνια μακριά μαλλιά και μετακινείτο με ποδήλατο, ξεφεύγοντας από τις τυποποιημένες συμπεριφορές της κομματικής και κρατικής ιεραρχίας.

Ο Ραούλ Κάστρο ζήτησε προσωπικά από τον Ντίας Κανέλ να αναλάβει υπουργός Παιδείας από το 2009 έως το 2012, ενώ από το 2013 είχε αναλάβει αντιπρόεδρος του κράτους, γεγονός που άνοιγε τον δρόμο της διαδοχής του παλαίμαχου ηγέτη.

Η εκλογή του Ντίας Κανέλ δεν αρέσει στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, για να μην αναφερθούμε στον ένοικο του Λευκού Οίκου, γιατί δεν βλέπουν στο πρόσωπό του έναν νέο... Γκορμπατσόφ ή τέλος πάντως κάποιο ανάλογο στυλ με τους κομμουνιστές ηγέτες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης. Λες και από το 1989 μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σαφές ότι η Κούβα αποτελεί έναν ξεχωριστό... πλανήτη στην ιστορία των σοσιαλιστικών χωρών και κυρίως της ευρωπαϊκής έκδοσης του υπαρκτού σοσιαλισμού, που κατέρρευσε από το Βερολίνο έως το Βλαδιβοστόκ, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μέσα στην πλήρη αδιαφορία των λαών και των ανθρώπων του.

Ο Λευκός Οίκος και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ενοχλήθηκαν γιατί ο Ντίας Κανέλ στη σύντομη σχετικά ομιλία της ανάληψης των καθηκόντων του υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει την πολιτική του Ραούλ Κάστρο με προσεκτικά βήματα στις αλλαγές, απογοητεύοντας όσους περίμεναν ανοίγματα στον θαυμαστό κόσμο των ανεξέλεγκτων αγορών ή άλλου είδους απίθανα πολιτικά και γεωπολιτικά ανοίγματα.

Είναι γνωστό ότι η Κούβα δεν είναι δημοκρατία δυτικού τύπου. Δεν είναι όμως και η αιμοσταγής δικτατορία που προσπαθούν να μας πείσουν από το Μαϊάμι αυτοί που επέστρεψαν από τον Κόλπο των Χοίρων.

“Ο λαός, ασκώντας το πολιτικό του δικαίωμα, πρότεινε, όρισε και εξέλεξε τους εκπροσώπους του στα διάφορα θεσμικά κυβερνητικά αξιώματα ταυτίζοντας τις προσδοκίες του με αυτούς, την αξία και την ικανότητα εκπροσώπησης των κοινοτήτων, των κοινωνικών τομέων, των συλλογικών συμφερόντων, χωρίς διαφημιστικές [προεκλογικές] εκστρατείες που υπόκεινται στην εξουσία του χρήματος, χωρίς πολιτικάντηδες, απάτη, διαφθορά ή δημαγωγία. Οι εκλογές ήταν ο καρπός μιας συλλογικής λαχτάρας, χωρίς κανένας από τους εκλεγμένους να έχει προσωπικές φιλοδοξίες. Οι πολίτες διακρίνουν τους ταπεινούς, τους σκληρά εργαζόμενους και μετρημένους ανθρώπους ως τους γνήσιους αντιπροσώπους τους”, τόνισε ο Ντίας Κανέλ στην Εθνική Συνέλευση, παρουσιάζοντας την εικόνα της δημοκρατίας στην ιδιότυπη Κούβα.

“Εάν κάποιος θελήσει να δει την Κούβα σαν μια ομάδα πολιτών, με άξονα την ηλικία, τη φυλή, το φύλο και την επαγγελματική της σύνθεσης, θα αρκούσε να εξετάσει και να μελετήσει τη σύνθεση της Εθνικής Συνέλευσής μας και την εκπροσώπηση των γυναικών, των μαύρων και των μιγάδων, των νέων και των ηλικιωμένων ανθρώπων, που καταλαμβάνουν δημόσιες θέσεις στη λήψη των αποφάσεων στα υψηλότερα επίπεδα διακυβέρνησης, σχεδόν στην ίδια αναλογία με τις στατιστικές της σύνθεσης του έθνους μας”, συμπλήρωσε ο νέος ηγέτης της Κούβας, καταρρίπτοντας ρατσιστικά και σεξιστικά στερεότυπα που ταλανίζουν ακόμη τις περισσότερες χώρες της Αμερικής, για να μην αναφερθούμε στη δική μας Ευρώπη.

Οι μεγάλες προκλήσεις για τον Ντίας Κανέλ περνούν από την υπεράσπιση των μεγάλων κατακτήσεων της Επανάστασης, της Υγείας, της Παιδείας και του κοινωνικού κράτους, ενώ στη Βραζιλία ο Λούλα πληρώνει με φυλάκιση το θάρρος του να βγάλει από την φτώχεια τριάντα εκατομμύρια άτομα και να τα βάλει με τις πολυεθνικές του πετρελαίου.

Μιγκέλ Ντίας Κανέλ στη Βουλή: Αντέχουμε το εμπάργκο με πρωτοτυπία, φαντασία, θάρρος και ηρωική δημιουργία

“Δεν ήρθα να υποσχεθώ τίποτα, όπως ποτέ δεν το έκανε η Επανάσταση όλα αυτά τα χρόνια. Ήρθα για να δεσμευτώ ότι θα εργαστώ και θα αγωνιστώ για την επίτευξη του προγράμματος που έχουμε ως κυβέρνηση και ως λαός στο πλαίσιο της πολιτικής του Κόμματος και της Επανάστασης, στο βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα. Μόνη η έντονη καθημερινή δουλειά, με ανιδιοτέλεια και επάρκεια, θα αποφέρει αποτελέσματα και συγκεκριμένα επιτεύγματα, που θα αποτελέσουν τις νέες νίκες της πατρίδας και του σοσιαλισμού, χωρίς να εγκαταλείψουμε ποτέ το ετοιμοπόλεμο των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεών μας. Έτσι θα αντιμετωπίσουμε τις απειλές του ισχυρού ιμπεριαλιστικού γείτονα.

Εδώ δεν υπάρχει περιθώριο για μια μετάβαση που θα αγνοεί ή καταστρέψει την κληρονομία του αγώνα πολλών χρόνων. Στην Κούβα, με απόφαση του λαού, μπορεί να υπάρξει μόνο συνέχεια του έργου, ενότητα των γενιών που γεννήθηκαν και διαπαιδαγωγήθηκαν με την Επανάσταση και της γενιάς αυτών που την έκαναν, χωρίς να υποχωρήσουμε μπροστά στις πιέσεις, χωρίς φόβο, χωρίς οπισθοδρομήσεις, υπερασπιζόμενοι τις αλήθειες και τους λόγους μας, χωρίς να αποκηρύξουμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας, με τα προγράμματα για ανάπτυξη και τα όνειρά μας. Θα είμαστε πάντα πρόθυμοι για διάλογο και συνεργασία με όσους είναι πρόθυμοι, με άξονα το σεβασμό και την ίση αντιμετώπιση. Καμία άλλη χώρα δεν αντιστάθηκε τόσα χρόνια χωρίς να παραδοθεί σε μια οικονομική, εμπορική, στρατιωτική, πολιτική και πληροφορική πολιορκία σαν αυτή που αντιμετωπίζει η Κούβα.

Το κατόρθωμα αυτό δεν είναι ένα θαύμα. Έχουμε πρωτίστως μια αυθεντική Επανάσταση, που βγήκε από τα σπλάχνα του λαού, μια συνεπή ηγεσία που δεν τέθηκε ποτέ πάνω από αυτό τον λαό, αλλά βρέθηκε πάντα μπροστά τη στιγμή του μεγαλύτερου κινδύνου, και έναν στρατό που δημιουργήθηκε μέσα στα βουνά από και για τους φτωχούς ακτήμονες, του οποίου το θάρρος και η τεχνογνωσία ξεπέρασαν τα σύνορά μας και διέπρεψε τόσο στον πόλεμο όσο και στη δημιουργικότητα της ειρήνης. Αντιμετωπίσαμε την αναγκαιότητα με πρωτοτυπία, φαντασία, θάρρος και ηρωική δημιουργία”, τόνισε ο νέος Πρόεδρος της Κούβας Ντίας Κανέλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL