Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Συνεχίζεται η κυβερνοεπίθεση που έπληξε εταιρείες και κρατικές δομές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεχίζεται η κυβερνοεπίθεση που έπληξε εταιρείες και κρατικές δομές

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη κυβερνοεπίθεση που έπληξε το δίκτυο υπολογιστών της μεγαλύτερης εταιρίας πετρελαίου στην Ρωσία, τράπεζες στην Ουκρανία, αλλά και πολυεθνικές εταιρίες με έναν ιό, που φαίνεται να είναι παρόμοιος με αυτόν που είχε πλήξει περισσότερους από 300.000 υπολογιστές τον προηγούμενο μήνα.

Η εξάπλωση του ιού γίνεται ταχύτατα από χθες, προκαλώντας την ανησυχία των επιχειρήσεων που απέτυχαν ν' ασφαλίσουν αποτελεσματικά τα δίκτυα τους, από την έντονη επιθετικότητα των χάκερς. Η εξέλιξη  δείχνει ότι υποδομές στρατηγικής σημασίας, δίκτυα υπολογιστών κρατικών υπηρεσιών, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις, είναι ευάλωτες έναντι των σύγχρονων κυβερνοεπιθέσεων.

Οι επιχειρήσεις στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού ανέφεραν διακοπές στην λειτουργία τους, ενώ οι δραστηριότητες αρκετών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έχουν πληγεί.

Ο ιός φαίνεται να έπληξε και τον μεγαλύτερο λιμένα υποδοχής εμπορευμάτων στην Ινδία, ενώ οι συνέπειες της επίθεσης σε εταιρίες και κυβερνητικές υποδομές στην ευρύτερη ασιατική περιοχή, φαίνεται να είναι περιορισμένη.

Νέο είδος ransomware με την ονομασία NotPetya χρησιμοποιήθηκε στις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις

Άχρηστα μπορούν να θεωρηθούν τα συστήματα που επλήγησαν από το νέο κύμα κυβερνοεπιθέσεων, αφού δεν υπάρχει πλέον τρόπος να ξεκλειδωθούν τα αρχεία που έχουν κρυπτογραφηθεί.

Τις τελευταίες ώρες χιλιάδες ηλεκτρονικοί υπολογιστές ευρωπαϊκών και αμερικανικών πολυεθνικών καθώς και κρατικών υποδομών έχουν πέσει «θύματα» της επίθεσης, η οποία αρχικά θεωρείτο ότι χρησιμοποιούσε μία νέα έκδοση του λυτρισμικού Petya ή Petrwrap.

Σύμφωνα με ερευνητές, ο εν λόγω ιός έχει πλήξει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 2.000 υπολογιστές στη Ρωσία, την Ουκρανία, την Πολωνία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Μεγάλη Βρετανία, την Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι μολυσμένοι υπολογιστές εμφανίζουν ένα μήνυμα που απαιτεί την καταβολή λύτρων αξίας 300 δολαρίων (περίπου 265 ευρώ) στο εικονικό νόμισμα bitcoin. 

«Δεν ανεχόμαστε οποιαδήποτε κατάχρηση της πλατφόρμας μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γερμανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Posteo.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας τρόπος για όσους προτίθενται να πληρώσουν τα λύτρα να έρθουν σε επαφή με τους κυβερνοεγκληματίες ώστε να λάβουν το κλειδί αποκρυπτογράφησης για το ξεκλείδωμα των αρχείων του υπολογιστή.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian επικαλούμενη σχετική ανακοίνωση της WPP, μία από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες της Αγγλίας η οποία επλήγη από τον ιό, τα συστήματα υπολογιστών της επηρεάστηκαν σε πολλές από τις θυγατρικές της, προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή γίνεται αξιολόγηση της κατάστασης για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL