Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
ΗΠΑ / ΗΠΑ: Το περιβάλλον πληρώνει το μάρμαρο για το φιάσκο του Trumpcare
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ / ΗΠΑ: Το περιβάλλον πληρώνει το μάρμαρο για το φιάσκο του Trumpcare

“Θέλετε δουλειές ή καθαρό αέρα”; Με τον γνωστό πολωτικό και απλουστευτικό πολιτικό του λόγο, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να προσπεράσει την αποτυχία του ρεπουμπλικανικού Κογκρέσου να αντικαταστήσει το "επάρατο" Obamacare. Μεγάλος χαμένος αποδεικνύεται, για ακόμη μία φορά, το περιβάλλον.

Το διάταγμα που υπέγραψε χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος θέτει ως βασική προτεραιότητα "την εργασία των Αμερικανών" ρίχνοντας στο καλάθι των αχρήστων τα περισσότερα από τα μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που είχε λάβει ο προκάτοχός του Μπάρακ Ομπάμα.

Το σημαντικότερο μέτρο που μπαίνει στο στόχαστρο είναι το Σχέδιο Καθαρής Ενέργειας (Clean Power Plan), το οποίο περιορίζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που καίνε λιθάνθρακα. Στα μέτρα που καταργούνται περιλαμβάνονται επίσης αποφάσεις για την προετοιμασία των ΗΠΑ απέναντι στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

"Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτεί το περιβάλλον είναι μια σταθερή και συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομία": Αυτή η διατύπωση συνοψίζει μάλλον το δόγμα Τραμπ για το περιβάλλον. Τον Αμερικανό πρόεδρο έσπευσε μάλιστα να στηρίξει και ο..."περιβαλλοντοκτόνος" νέος επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος, που πρόσφατα υποστήριξε λίγο ώς πολύ ότι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα δεν σχετίζεται άμεσα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων στο διάταγμα του Τραμπ ήταν, φυσικά, οργισμένες. Για "προσβολή στις αμερικανικές αξίες", που "βάζουν σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία" κάθε πολίτη έκανε λόγο ο Τομ Στάγιερ από τη NexGen Climate, ενώ ο Άντριου Στιρ του World Resources Institute εκτίμησε πως ο Τραμπ "αποτυγχάνει στο τεστ της ηγεσίας" όσον αφορά την προστασία της υγείας των Αμερικανών, του περιβάλλοντος και της οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL