Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Δημοψήφισμα στην Τουρκία με φίμωση του τρίτου κόμματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοψήφισμα στην Τουρκία με φίμωση του τρίτου κόμματος

Η Τουρκία οδεύει στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που διώκει συστηματικά την ηγεσία και χιλιάδες στελέχη του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), δηλαδή του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας. Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση κατήγγειλε το HDP, το οποίο προσέφυγε χθες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την προφυλάκιση των συμπροέδρων του κόμματος Σελαχετίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεντάγ.

Ο συμπρόεδρος του κόμματος Ντεμιρτάς βαρύνεται με περισσότερες από εκατό κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, υποκίνηση βίας, μίσους κ.λπ. που επισύρουν βαριές ποινές κάθειρξης άνω των εκατό ετών συνολικά. Προφυλακίστηκε στις 4 Νοεμβρίου πέρυσι και η πρώτη δίκη του έχει οριστεί για τις 28 Απριλίου, δηλαδή δώδεκα ημέρες μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Οι συλλήψεις και προφυλακίσεις 12 βουλευτών και χιλιάδων στελεχών, οι εκατοντάδες επιθέσεις στα γραφεία του κόμματος αποτελούν μέρος οργανωμένου και συστηματικού σχεδίου που έχει ως στόχο τη φίμωση και την τιμωρία της αντιπολίτευσης καθώς επιχειρεί να οργανώσει εκστρατεία υπέρ του “Όχι” στο δημοψήφισμα, σημειώνει το αριστερό φιλοκουρδικό κόμμα. Στην προσφυγή του στο ΕΔΑΔ το HDP επισημαίνει ότι έχει καταθέσει εδώ και 95 ημέρες σχετική διαμαρτυρία στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, χωρίς να λάβει απάντηση.

Πραξικοπηματίες στο σκαμνί

Τα τουρκικά δικαστήρια πάντως δουλεύουν... υπερωρίες για τους εμπλεκόμενους στην απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου συνδαυλίζοντας παράλληλα το πολιτικό κλίμα υπέρ της κυβέρνησης. Σιδηροδέσμιοι και κάτω από έντονες αποδοκιμασίες μπροστά στις κάμερες οδηγήθηκαν χθες στο εδώλιο στη Μούγλα της δυτικής Τουρκίας 44 άτομα, ανάμεσά τους στρατιωτικοί, που κατηγορούνται για απόπειρα δολοφονίας του Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επιδρομή των κομάντος στο θέρετρο της Μαρμαρίδας τη νύχτα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα. Κατά την έφοδο των πραξικοπηματιών σκοτώθηκαν δύο από τους φρουρούς του προέδρου, αλλά ο Ερντογάν και η οικογένειά του είχαν ήδη διαφύγει. «Αν έμενα εκεί άλλα δέκα ή δεκαπέντε λεπτά, θα είχα σκοτωθεί ή θα είχα συλληφθεί» είχε δηλώσει ο Ερντογάν στις 18 Ιουλίου, σε συνέντευξή του στο CNN. Ακόμα 3 άτομα δικάζονται ερήμην. Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν πολλαπλές ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Επίθεση σε γκαλερί

Εμπρηστική επίθεση έγινε προχθές το βράδυ σε γκαλερί στην Κωνσταντινούπολη, πιθανώς με πολιτικά κίνητρα. Ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του Κέντρου Τεχνών Mujdat Gezen δήλωσε ότι η πρόσοψη του κτηρίου υπέστη φθορές αλλά η φωτιά δεν πρόλαβε να επεκταθεί στο εσωτερικό του κτηρίου. Ηθοποιός και υπέρμαχος του κοσμικού κράτους, ο Μουζντάτ Γκεζέν ασκεί συχνά κριτική στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο Γκεζέν δήλωσε ότι ο εμπρησμός συνιστά μια επίθεση εναντίον όσων αντιτίθενται στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και ότι η γκαλερί του είχε δεχθεί απειλές κατά το παρελθόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL