Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Διαζύγιο από τις ΗΠΑ ανακοινώνει ο πρόεδρος των Φιλιππίνων από την Κίνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαζύγιο από τις ΗΠΑ ανακοινώνει ο πρόεδρος των Φιλιππίνων από την Κίνα

Η "στροφή στην Ασία", ένας από τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα, αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα καθώς ένας από τους στυλοβάτες της και παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή στρέφεται τώρα μακριά από την Ουάσιγκτον.

"Ανακοινώνω τον χωρισμό μου από τις Ηνωμένες Πολιτείες" τόνισε ο νέος πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε με την άφιξη του στο Πεκίνο όπου πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη. Ενδεικτικό της σημασίας που οι δύο πλευρές αποδίδουν στην επίσκεψη είναι και το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία των Φιλιππίνων ξεπερνά τα 400 μέλη.

Μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ο Ντουτέρτε εκμεταλλεύθηκε το βήμα ενός οικονομικού φόρουμ για να ανακοινώσει τον "χωρισμό" του από τις ΗΠΑ μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων. Την προηγούμενη μέρα και μιλώντας σε μέλη της φιλιππινέζικης κοινότητας στο Πεκίνο, ο Ντουτέρτε είχε άλλωστε αμφισβητήσει τα οφέλη της συνεργασίας με την Ουάσιγκτον.

"Έχετε μείνει στη χώρα μου για το δικό σας συμφέρον. Άρα, είναι η ώρα να πούμε αντίο, φίλε μου", είπε απευθυνόμενος στις ΗΠΑ, που διατηρούν πέντε στρατιωτικές βάσεις στις Φιλιππίνες και τα προηγούμενα χρόνια είχαν πραγματοποιήσει πολλά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις ένοπλες δυνάμεις της στην περιοχή του Ειρηνικού.

Η θέση του Ντουτέρτε διαφέρει ριζικά από εκείνην του προκατόχου του Μπενίνιο Ακίνο, ο οποίος είχε εξασφαλίσει τον Ιούλιο από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την καταδίκη των κινεζικών διεκδικήσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα. Από το Πεκίνο, ο Ντουτέρτε δήλωσε έτοιμος να βάλει την υπόθεση στο συρτάρι ανοίγοντας μια νέα εποχή στις σχέσεις Πεκίνου και Μανίλας.

Η Κίνα ανταπέδωσε υποσχόμενη σημαντικές επενδύσεις στους σιδηροδρόμους, τους αυτοκινητόδρομους και τα λιμάνια, τονίζοντας παράλληλα ότι θα "ωθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο" και θα "ενθαρρύνει τους Κινέζους να ταξιδέψουν στις Φιλιππίνες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL