Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τουρκία: Αίτημα αποφυλάκισης του Σ.Ντεμιρτάς

Την περασμένη εβδομάδα τουρκικό δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο πρώην επικεφαλής του HDP θα πρέπει να απελευθερωθεί όσο η δίκη της κύριας υπόθεση συνεχίζεται. Σημειώνεται ότι ο Σ.Ντεμιρτάς αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 142 ετών

Αίτημα αποφυλάκισης υπέβαλαν σήμερα οι δικηγόροι του πρώην επικεφαλής του τουρκικού φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, μετά την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να αφεθεί ελεύθερος.

Ο Σ.Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, ενώ εκκρεμούν σε βάρος του αρκετές υποθέσεις τρομοκρατίας.

Την περασμένη εβδομάδα τουρκικό δικαστήριο αποφάνθηκε πως θα πρέπει να απελευθερωθεί όσο η δίκη συνεχίζεται στην κύρια υπόθεση σε βάρος του, στην οποία οι εισαγγελείς ζητούν να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 142 ετών.

Ωστόσο η αποφυλάκιση του Ντεμιρτάς εμποδίστηκε επειδή είχε καταδικασθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών για ομιλία του το 2013.

Πηγή του HDP που μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία σημείωσε ότι οι δικηγόροι του Σ.Ντεμιρτάς ζήτησαν τα τρία χρόνια που έχει περάσει στη φυλακή να αφαιρεθούν από την υφιστάμενη ποινή του, κάτι που θα του επέτρεπε να απελευθερωθεί με εγγύηση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καλέσει την Τουρκία να φέρει γρήγορα σε πέρας την νομική υπόθεση του Ντεμιρτάς, επισημαίνοντας πως η προφυλάκισή του διαρκεί περισσότερο απ' ό,τι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί.

Τον περασμένο Νοέμβριο τουρκικό δικαστήριο απέρριψε αίτηση αποφυλάκισής του.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Μετρό Θεσσαλονίκης: Αργότερα, δεν μας πειράζει...

Ύστερα από όλη αυτή τη φασαρία με το μετρό Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε και μία έρευνα που δείχνει ότι το 51% των κατοίκων της πόλης είναι υπέρ της απόσπασης των αρχαίων και μόλις το 38% είναι υπέρ της παραμονής τους στον χώρο.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο