Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Ολοκληρώνεται η σύνοδος της G7 στο Μπιαρίτς- Συνάντηση Τραμπ - Μέρκελ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ολοκληρώνεται η σύνοδος της G7 στο Μπιαρίτς- Συνάντηση Τραμπ - Μέρκελ

Η σύνοδος της G7 στο Μπιαρίτς της Γαλλία εισέρχεται στην τελευταία της ημέρα, με κάποια από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στην ημερησία διάταξη, όπως η κλιματική αλλαγή, που ενδέχεται να σημαδευτεί από εντάσεις, με δεδομένες τις διαφωνίες των ηγετών, κυρίως την εναντίωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην πολυμερή συνεργασία για το περιβάλλον.

Οι ηγέτες της Ομάδας των G7 συμφώνησαν ότι οι χώρες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην περιοχή της Αμαζονίας θα πρέπει να λάβουν  βοήθεια το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Χαρακτήρισε απαραίτητη την αναδάσωση, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «διάφορες οπτικές» μεταξύ των ηγετών, καθώς οι χώρες της Αμαζονίας, εύλογα θεωρούν σημαντική την εθνική κυριαρχία τους.

Οι ηγέτες αναμένεται να εξετάσουν επίσης το ζήτημα της ψηφιακής οικονομίας. Και σε αυτό το πεδίο ελλοχεύει κίνδυνος να εκδηλωθούν εντάσεις: η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη συγκρουστεί με αυτή της Γαλλίας εξαιτίας του φόρου στους γίγαντες της τεχνολογίας που σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή το Παρίσι και η Ουάσινγκτον ερίζει ότι στοχοθετεί άδικα αμερικανικούς ομίλους.

Πιθανόν η σημαντικότερη διμερής συνάντηση της ημέρας θα είναι αυτή ανάμεσα στον Τραμπ και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Μέχρι τώρα, στη σύνοδο ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Εμανουέλ Μακρόν, προσπάθησαν να προβάλλουν τις φιλικές σχέσεις τους και, όπου ήταν εφικτό αυτό, την ενιαία στάση της Δύσης.

Χθες Κυριακή η απρόσμενη επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και οι συνομιλίες που είχε στο περιθώριο της G7 προκάλεσαν ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ θα αντιδρούσαν έντονα, αλλά δεν ενέσκηψαν προβλήματα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε χθες σειρά διμερών συναντήσεων, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης του με τον Μπόρις Τζόνσον αφότου αναδείχθηκε αρχηγός των Συντηρητικών και νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Οι Τραμπ και Τζόνσον διατυμπάνισαν τη διμερή εμπορική σχέση μετά το Brexit.

Η σύνοδος ολοκληρώνεται το απόγευμα, με τους ηγέτες να αναμένεται να κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Τα βλέμματα θα στραφούν στο πώς θα αντιμετωπίσει ο Τραμπ τη σύνοδο μετά το πέρας της, κάτι που πιθανόν θα κρίνει εάν ο Μακρόν κατάφερε να οργανώσει μια σύνοδο κορυφής της δυτικής συμμαχίας την τρέχουσα περίοδο ρευστότητας χωρίς να πυροδοτηθούν συγκρούσεις και εκρήξεις.

ΝΤ.Τραμπ: Δεν επιδιώκω αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα στο περιθώριο της συνόδου της G7 ότι επιθυμεί να δει ένα ισχυρό Ιράν, ενώ υπογράμμισε ότι "δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος" στη χώρα, εξηγώντας ωστόσο ότι οι ο τρόπος με τον οποίο αναγκάζονται να ζουν οι Ιρανοί είναι απαράδεκτος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου, ο Τραμπ επεσήμανε ότι δεν εξεπλάγη που η Γαλλία κάλεσε τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ για συνομιλίες χθες Κυριακή στη Μπιαρίτς, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον είχε ενημέρωσει και μάλιστα είχε ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη του.

"Είχα ενημερωθεί για όλα όσα έκανε και τα είχα εγκρίνει", είπε χαρακρητιστικά ο Τραμπ, όταν ρωτήθηκε για την πρωτοβουλία του Γάλλου ομολόγου του.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι "δεν θέλησε να συναντηθεί" ο ίδιος με τον Ζαρίφ, εξηγώντας ότι είναι "πολύ νωρίς" για μια τέτοια συνάντηση.

Αν και ο Τραμπ αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι ΗΠΑ θα δεχόντουσαν να άρουν κάποιες από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν, προκειμένου η Τεχεράνη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι θα συνομιλήσουν για τους βαλλιστικούς πυραύλους στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με το Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL