Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Φάουστο Ντουράντε, υπεύθυνος Διεθνών σχέσεων CGIL: / Η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ πρόκληση για το χρέος και τη δημοκρατική Ευρώπη*
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φάουστο Ντουράντε, υπεύθυνος Διεθνών σχέσεων CGIL: / Η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ πρόκληση για το χρέος και τη δημοκρατική Ευρώπη*

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΜΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

«Η Ελλάδα και η κυβέρνησή της έδειξαν ότι η Ευρώπη παραμένει το πεδίο της αντιπαράθεσης στη μάχη μας εναντίον της λιτότητας και της επαναθεμελίωσής της και τα συνδικάτα των εργαζομένων θα πρέπει να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο που πλήττεται περισσότερο από την κρίση» τόνισε στην «Αυγή» ο Φάουστο Ντουράντε, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της CGIL, του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου.

* H κυβέρνηση Ρέντζι συνεχίζει να εφαρμόζει πολιτική σκληρής λιτότητας. Το καλοκαίρι μετά την Παιδεία έπληξε την Υγεία...

Η κυβέρνηση Ρέντζι ακολουθεί τον δρόμο που είχαν ακολουθήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τον λανθασμένο δρόμο που υποδεικνύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανεξάρτητα από το εάν κυβερνούσε ο Μπερλουσκόνι, ο Μόντι, ο Λέτα ή ο Ρέντζι, η πολιτική που εφαρμόζεται είναι η ίδια. Υπάρχει μια σιωπηλή συμμετοχή της Ιταλίας στην επίθεση εναντίον του κοινωνικού κράτους, τη μείωση των δημοσίων δαπανών, του περιορισμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ίδιας της αμφισβήτησης του ρόλου των συνδικάτων στη κοινωνία μας.

* Οι πολιτικές αυτές αποφασίζονται στη Ρώμη ή στις Βρυξέλλες;

Οι εργαζόμενοι στην Ιταλία, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, πιστέψαμε στην οικοδόμηση μιας ενωμένης Ευρώπης, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των οικονομιών, των λαών και των κοινωνιών μας. Η Ευρώπη παρέμενε ως ένα όνειρο, ένα πεδίο συνεχούς βελτίωσης των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών των εργαζομένων. Η Ευρώπη για πολλά χρόνια δεν αποτέλεσε μόνο την εγγύηση της ειρήνης, της δημοκρατίας και των ελευθεριών, αλλά μιας διαρκούς πορείας βελτίωσης των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών των εργαζομένων. Εδώ και μερικά χρόνια η Ευρώπη έχασε αυτή την αποστολή της, για να βρεθεί φυλακισμένη από μια νεοφιλελεύθερη ιδεολογία που βρήκε στην Ευρώπη το σημείο που εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεσή της.

Η CGIL εκτιμά ότι η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στις δημοκρατικές της αρχές. Όταν λέμε ότι θέλουμε μια δημοκρατική Ευρώπη, το λέμε και από την πλευρά των συνδικάτων. Πρέπει λοιπόν να έχουμε ένα συνδικάτο που να μπορεί να παρέμβει σε αυτές τις πολιτικές.

* Τι κάνει η CGIL για να θέσει την ευρωπαϊκή πρόκληση της κρίσης;

Στηρίξαμε τον ελληνικό λαό στην πιο δύσκολη στιγμή της κρίσης στην Ελλάδα. Υποστηρίξαμε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να εκφράσει δημοκρατικά τη θέλησή του χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς και να επιλέξει την κυβέρνηση που ήθελε. Αυτή είναι μια θέση αρχής και γι' αυτό στηρίζουμε τον ελληνικό λαό. Υποστηρίξαμε ότι όλοι θα έπρεπε να σεβαστούν την απόφαση του ελληνικού λαού. Η Ευρώπη πρέπει να σέβεται τη λαϊκή θέληση και τους πολίτες της.

Η CGIL ζητάει μια πολιτική ευρωπαϊκή κυβέρνηση που θα διαχειρίζεται το νόμισμα, τη δημιουργία ευρωπαϊκών συλλογικών συμβάσεων, με την καθιέρωση ενός ελάχιστου ευρωπαϊκού μισθού - εισοδήματος, για να καταπολεμήσουμε το φαινόμενου του ντάμπινγκ από τη μια χώρα στην άλλη και για να αποτρέψουμε την τάση των επιχειρήσεων να πυροδοτούν έναν ανταγωνισμό ανάμεσα στους εργαζόμενους της μιας χώρας εναντίον αυτών μιας άλλης χώρας προδίδοντας το αρχικό πνεύμα της ενωμένης Ευρώπης. Υποτίθεται ότι η Ευρώπη στόχευε στη βελτίωση των συνθηκών ζωής όλων και όχι σε έναν εσωτερικό πόλεμο υποβάθμισης της ζωής των ανθρώπων.

Αυτά τα θέματα θα τα θέσουμε στο συνέδριο της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων CES, ζητώντας παράλληλα από την CES να αναλάβει πιο δραστήριο ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

* Για δεύτερη φορά στην ιστορία της η Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων θα έχει για γενικό γραμματέα έναν Ιταλό. Πιστεύεται ότι το γεγονός αυτό θα επηρεάσει την πολιτική της CES σε ό,τι αφορά την κρίση του ευρωπαϊκού Νότου;

Η CES αποτελεί έναν πολύ σύνθετο οργανισμό, γιατί αποτελείται από δεκάδες συνδικάτα που προέρχονται από τις πιο διαφορετικές πολιτικές κουλτούρες και συμπεριφορές και δεν είναι εύκολο να συμφωνήσουν όλοι τους. Το γεγονός ότι η CES θα έχει για γενικό γραμματέα της έναν Ιταλό διευκολύνει την κατάσταση από τη στιγμή θα προέρχεται από μια χώρα που είναι υπέρ του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κάτι που θα επιτρέψει να επανέλθουμε στο θέμα του εκδημοκρατισμού της Ευρώπης.

Σε λίγες ημέρες και η Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων των Συνταξιούχων θα έχει για γενικό γραμματέα μια Ιταλίδα, τη γενική γραμματέα του συνδικάτου συνταξιούχων της CGIL Κάρλα Καντίνι. Το γεγονός ότι στις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συνομοσπονδίες συνδικάτων θα είναι δύο Ιταλοί ίσως τις βοηθήσει να αποκτήσουν μια περισσότερο ξεκάθαρη ταυτότητα υιοθετώντας περισσότερο κινηματικές δράσεις αγώνα και να μην περιορίζονται μόνο στη δημοσίευση ντοκουμέντων. Πρέπει να διοργανώσουμε μαζικές κινητοποιήσεις, γιατί μόνο έτσι θα βρεθούμε δίπλα στους εργαζόμενους.

* Η CGIL θα συμμετάσχει στην πανευρωπαϊκή διαδήλωση του Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες;

Η CGIL δεν έλειψε από καμία πανευρωπαϊκή κινητοποίηση. Θα είμαστε στις Βρυξέλλες στην πρώτη γραμμή διαδηλώνοντας για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης με άξονα τη δημοκρατία, τα δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών της, τη κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη. Πρώτο απ' όλα προς το σκληρά δοκιμαζόμενο από τη λιτότητα ελληνικό λαό και τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή του. Τον Φεβρουάριο η γενική γραμματέας της CGIL Σουζάνα Καμούσο συμμετείχε στη μεγάλη διαδήλωση υπέρ του ελληνικού λαού στη Ρώμη και σήμερα είμαστε δίπλα του στον αγώνα του εναντίον της λιτότητας. Είναι σημαντικό ότι επιτέλους στην Ευρώπη τέθηκε το θέμα του χρέους χάρις στις αντιστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL