Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Βήμα βήμα προς την ολοκλήρωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βήμα βήμα προς την ολοκλήρωση

Το πρώτο βήμα για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης στην κατεύθυνση της περαιτέρω ολοκλήρωσης πραγματοποιήθηκε στο προχθεσινό, μαραθώνιο Eurogroup διάρκειας δεκαεννέα ωρών. Ενόψει της συνόδου κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, οι είκοσι επτά υπουργοί Oικονομικών (στην εν λόγω συνεδρίαση συμμετείχαν όλοι οι υπουργοί της Ε.Ε. εκτός της Βρετανίας) κατάφεραν να “κλείσουν” τη συμφωνία στα σημεία που υπήρχε ευρεία συναίνεση, όπως την αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και τον μηχανισμό χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών. Παράλληλα, προχώρησαν περισσότερο του αναμενομένου σε ό,τι αφορά τη γαλλογερμανική πρόταση για έναν ξεχωριστό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης και κράτησαν “ζωντανή” την πρόταση για μια πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων.

Ειδικότερα, για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης οι υπουργοί συμφώνησαν στη χρήση του ως εργαλείο σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας, δηλαδή κυρίως για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων. Σε ό,τι αφορά τη χρήση του ως εργαλείο “σταθεροποίησης” δεν υπήρξε συμφωνία, αλλά παραπέμπεται προς συζήτηση στο επίπεδο των ηγετών στις 14 Δεκεμβρίου.

“Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, το οποίο θα ενισχύσει σημαντικά τη ζώνη του ευρώ” δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, προσθέτοντας ότι “για πρώτη φορά υπάρχει μια πραγματική προοπτική ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης με λειτουργίες σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τη λειτουργία σταθεροποίησης”.

Όσον αφορά το ζήτημα της πανευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων (ΕDIS), οι υπουργοί κατέληξαν στο ότι χρειάζεται “περαιτέρω” τεχνική εργασία προκειμένου να προχωρήσει το Eurogroup σε έναν οδικό χάρτη μέσα στο προσεχές εξάμηνο. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, θα δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας «υψηλού επιπέδου», με την εντολή να εργαστεί στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν και να καταθέσει τα αποτελέσματά της έως τον Ιούνιο του 2019.

Σε ό,τι αφορά τον ESM, επικυρώθηκε η συμφωνία που είχε ήδη επιτευχθεί μεταξύ Επιτροπής και ESM ότι στο μέλλον θα συμμετέχουν από κοινού στον σχεδιασμό και στην επιτήρηση των προγραμμάτων στηρίξης. Επίσης, συμφωνήθηκε ότι ο ESM θα έχει πλέον τη δυνατότητα παροχής προληπτικών γραμμών στήριξης για τις χώρες με υγιή δημόσια οικονομικά που αντιμετωπίζουν ένα σοκ. Την ικανοποίησή του εξέφρασε μέσω Twitter και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, λέγοντας πως επιτεύχθηκε ένα “καλό αποτέλεσμα”, καθώς η μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ σημειώνει “ικανοποιητική πρόοδο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL