Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Υπάρχουν θετικά δεδομένα για τη μη περικοπή των συντάξεων σύμφωνα με τον Κ.Ρέγκλινγκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπάρχουν θετικά δεδομένα για τη μη περικοπή των συντάξεων σύμφωνα με τον Κ.Ρέγκλινγκ

«Θετικά δεδομένα» αναφορικά με τη μη περικοπή των συντάξεων το 2019 βλέπει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ στο προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019.

Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα από το απαιτούμενο 3,5% είναι θετικό, αν και δεν δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων σημείωσε ο επικεφαλής του ESM, και πρόσθεσε ότι το πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μέτρα ανάπτυξης ή μείωσης της φορολογίας. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος και δεν έχει νέες δεσμεύσεις, ωστόσο δεν πρέπει να αναστρέφονται οι ήδη συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος δήλωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσίασε δύο σενάρια ήταν μια «ασυνήθιστη και έξυπνη» ιδέα, γιατί έδειξε τις προτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης (να μην περικοπούν οι συντάξεις) αναγνωρίζοντας αυτό που είχε συμφωνηθεί με τους πιστωτές (να περικοπούν).

Τα δύο σενάρια αποτέλεσαν «καλή βάση» να συζητηθούν οι συνέπειές τους, ανέφερε και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι ήταν μια καλή προσέγγιση και πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία».

Παράλληλα, επικεφαλής του ESM τόνισε ότι το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση και ότι την τελική απόφαση θα λάβει το Eurogroup. 

Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την Ελλάδα να βγει στις αγορές, λόγω του ταμειακού αποθέματος που την καλύπτει για δύο χρόνια, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει -πρόσθεσε- ότι πρέπει να περιμένει τόσο.

Ερωτηθείς τι θα συμβούλευε τις ελληνικές αρχές σχετικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο Κλάους Ρέγκλινγκ απάντησε ότι ο ΕSM είναι σε στενή επαφή με την Ελληνική Υπηρεσία Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους και έχει παράσχει κάποια τεχνική βοήθεια, όμως η απόφαση είναι καθαρά της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL