Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Η "Ευρώπη - φρούριο" σκοτώνει μετανάστες και ελευθερίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η "Ευρώπη - φρούριο" σκοτώνει μετανάστες και ελευθερίες

Πάνω από εκατό πρόσφυγες, εκ των οποίων τουλάχιστον 20 παιδιά και δύο δίδυμα βρέφη δεκαεπτά μηνών, πλήρωσαν με τη ζωή τους το όνειρο να φθάσουν στην πολυπόθητη “Ευρώπη - φρούριο”, εκεί που συζητούνταν χθες το απόγευμα -στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- η επιβολή ή μη κυρώσεων στην Ουγγαρία του Όρμπαν για την παραβίαση του κράτους δικαίου, μεταξύ αυτών και την άρση του δικαιώματος ψήφου της χώρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι διηγήσεις αυτών που σώθηκαν χάρη στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα από τη νέα τραγωδία στη Μεσόγειο, 120 χλμ. ανοικτά της Λιβύης, δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία ότι η πολιτική του Σαλβίνι, αλλά και της Μάλτας, απλώς πολλαπλασιάζουν τους νεκρούς στη θάλασσα. Η φουσκωτή βάρκα με 165 ενήλικες και 20 παιδιά άρχισε να χάνει αέρα. Οι πρόσφυγες από το Σουδάν, το Μαλί, τη Νιγηρία, το Καμερούν, την Γκάνα, τη Λιβύη, την Αλγερία και την Αίγυπτο ζήτησαν βοήθεια από την ιταλική Ακτοφυλακή. Μια βοήθεια που δεν ήρθε ποτέ... Η τραγωδία είχε ολοκληρωθεί όταν με μεγάλη καθυστέρηση εμφανίστηκε ένα αεροπλάνο που πέταξε μικρές σωστικές λέμβους. Η Ακτοφυλακή της Λιβύης κατάφερε να διασώσει 55 άτομα, όλα αυτά που είχαν καταφέρει να κρατηθούν στην αναποδογυρισμένη και ξεφούσκωτη βάρκα. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μιας δεύτερης βάρκας στάθηκαν πιο τυχεροί, γιατί η βλάβη στη μηχανή της την ανάγκασε να διακόψει από νωρίς το ταξίδι για τις ακτές της Ιταλίας. Τουλάχιστον αυτοί συνοδεύτηκαν σώοι από την Ακτοφυλακή της Λιβύης στην Κχομς.

Ορισμένοι από τους διασωθέντες είχαν εγκαύματα από χημικές ουσίες έως και στο 75% του σώματός τους, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, στους οποίους οι λιβυκές αρχές παρέδωσαν όσους είχαν ανάγκη ιατρικής βοήθειας, ενώ οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν σε “κέντρο υποδοχής” στην Κχομς.

"Εμείς αποφασίζουμε"...

Στο κέντρο της Ευρώπης διεξαγόταν, την ίδια στιγμή, μια μάχη που θα έχει συνέπειες για το μέλλον της. “Η απόφαση για εμάς έχει ήδη γραφτεί”, σημείωσε στο Facebook ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν πριν ανεβεί στο βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για να επιτεθεί με χαμηλούς σχετικά τόνους εναντίον όσων απεχθάνονται τη ρατσιστική, ξενοφοβική και ανελεύθερη εσωτερική πολιτική του και υπερασπίζονται το κράτος δικαίου: “Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό, θα σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση, είμαστε έτοιμοι για εκλογές τον Μάιο. Υπερασπίζομαι την χώρα μου που αγωνίστηκε για τις δημοκρατικές ελευθερίες εναντίον του κομμουνισμού, εσείς θέλετε να καταδικάσετε τις επιλογές των Ούγγρων ψηφοφόρων. Δεν θα καταδικάσετε μια κυβέρνηση, αλλά την Ουγγαρία που εδώ και χίλια χρόνια ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια”, τόνισε ο Όρμπαν στο Στρασβούργο επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά ότι “θα υπερασπίσουμε τα σύνορά μας, θα σταματήσουμε τη παράνομη μετανάστευση”.

“Μόνο εμείς θα αποφασίσουμε με ποιους θα ζήσουμε. Σταματήσαμε εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες και υπερασπιστήκαμε την Ουγγαρία και την Ευρώπη. Οι Ούγγροι αποφάσισαν ότι η πατρίδα μας δεν θα γίνει χώρα μετανάστευσης", συμπλήρωσε ο ακροδεξιός ηγέτης ανατρέχοντας στον γνωστό του αντικομμουνισμό και υπογραμμίζοντας ότι ο λαός της Ουγγαρίας έδωσε το αίμα του για να αντιμετωπίσει τον πιο ισχυρό στρατό του κόσμου, τον σοβιετικό, “για να υπερασπίσει τη δημοκρατία”.

Ο Όρμπαν πάντως επιμελώς παρέβλεψε από την ομιλία του ότι η πιθανή ενεργοποίση του άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης εναντίον της Ουγγαρίας δεν αφορά το μεταναστευτικό αλλά κυρίως την πολιτική του απέναντι στα μέσα ενημέρωσης, τα πανεπιστήμια και τη Δικαιοσύνη.

Η Πράσινη ευρωβουλευτής Σαρτζεντίνι κατηγόρησε στην εισήγησή της την Ουγγαρία για την αντιδημοκρατική πολιτική της στον τομέα της ενημέρωσης και εναντίον της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. “Η δράση αποτελεί καθήκον μας. Είμαστε όλοι φρουροί των Συνθηκών και έχουμε καθήκον να προστατεύουμε το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών να ζουν σε κοινωνίες”, συμπλήρωσε η Σαρτζεντίνι.

Η ψηφοφορία, που αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα, έχει δημιουργήσει προβλήματα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο συμμετέχει και το κόμμα του Όρμπαν, το Fidesz. Ο ηγέτης του ΕΛΚ και υποψήφιος της ευρωπαϊκής Δεξιάς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέμπερ υπογράμμισε ότι η παράταξή του επρόκειτο να αποφασίσει χθες βράδυ για τη στάση της στην ψηφοφορία, προειδοποίησε όμως την Ουγγαρία ότι κινδυνεύει να χάσει το δικαίωμα ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την πολιτική που ακολουθεί.

Δίπλα στον Όρμπαν και την Ουγγαρία στάθηκαν οι καλοί του φίλοι, ο Σαλβίνι, ο Μπερλουσκόνι, ο Φάρατζ και η Λε Πεν. “Θα ψηφίσουμε υπερασπιζόμενοι τον Όρμπαν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να δικάζει τους λαούς και τις εκλεγμένες κυβερνήσεις”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, ενώ σχολιάζοντας την απόφαση του Κ5Α να ψηφίσει υπέρ την κυρώσεων εναντίον της Ουγγαρίας συμπλήρωσε ότι “ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέγει τι κάνει, η Λέγκα στην Ευρώπη επιλέγει την ελευθερία”. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν είχε αποφασίσει τη στάση του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι δήλωσε από πολύ νωρίς ότι θα ψηφίσει κατά των κυρώσεων στην Ουγγαρία, ενώ είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Όρμπαν και τον Μπερλουσκόνι.

Αντίθετα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ των κυρώσεων, ενώ το προηγούμενο διάστημα οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποί του στην ιταλική Βουλή και τη Γερουσία είχαν τοποθετηθεί κατά της επίσκεψης του Όρμπαν στο Μιλάνο. Την επομένη της δημοσίευσης ενός σκληρού άρθρου εναντίον της Λέγκας και του Σαλβίνι, το ιστορικό στέλεχος του Κ5Α Ντι Μπατίστα δήλωσε ότι “η μεταναστευτική πολιτική του Όρμπαν είναι εναντίον των ιταλικών συμφερόντων. Ο Όρμπαν δεν μπορεί λοιπόν να είναι σύμμαχός μου”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL