Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Μιγκέλ Ιθέτα*: / Μιγκέλ Ιθέτα (γ.γ. PSC): Το στοίχημα των Καταλανών σοσιαλιστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μιγκέλ Ιθέτα*: / Μιγκέλ Ιθέτα (γ.γ. PSC): Το στοίχημα των Καταλανών σοσιαλιστών

Οι Καταλανοί σοσιαλιστές στοιχηματίσαμε και στοιχηματίζουμε σε μια διαφορετική κυβέρνηση γιατί θέλαμε μια εναλλακτική προοδευτική κυβέρνηση σε αντίθεση με την κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος για τρεις λόγους: γιατί δεν συμμεριζόμαστε την οικονομική και κοινωνική του πολιτική, γιατί τη θεωρούμε ανίκανη να καταπολεμήσει τη διαφθορά που μας διαβρώνει και γιατί εκτιμούμε ότι ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την έλλειψη διαλόγου με την τοπική κυβέρνησης της Καταλωνίας.

Η σημερινή κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, από τη στιγμή που δεν έχει επαρκή πλειοψηφία στη Βουλή, είναι αναγκασμένη να τροποποιήσει την αρχική συντηρητική της κατεύθυνση. Οι λαϊκισμοί προσφέρουν μαγικές λύσεις στα προβλήματα, που φθάνουν στο σημείο να μας καταπλακώσουν. Η πορεία της ανεξαρτητοποίησης της Καταλωνίας έχει ως βάση τη διαμαρτυρία για τις σχέσεις ανάμεσα στην Καταλωνία και την Ισπανία, που πρέπει να ανανεωθεί, και σε αυτό είμαστε σύμφωνοι πολλοί Καταλανοί που δεν είμαστε υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά αυτή η διαδικασία επηρεάζεται και από τη γενικότερη κατάσταση της αναδίπλωσης της Ε.Ε.

Το Podemos είχε την εμμονή για το «sorpasso», να ξεπεράσει και να αντικαταστήσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα ως η μεγαλύτερη δύναμη της Αριστεράς, και δεν υπολόγισε το κόστος της διατήρησης του Λαϊκού Κόμματος στην κυβέρνηση. Εάν το Podemos προσέφερε την υποστήριξή του στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, μετά θα μπορούσε να θέσει το βάρος του στο κοινοβούλιο για να επηρεάσει την πολιτική της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, που δυστυχώς δεν σχηματίστηκε. Με αυτή την έννοια το Podemos θα μπορούσε να μάθει κάτι από τον ρόλο του ανέλαβαν το Πορτογαλικό Κ.Κ. και το Μπλόκο της Αριστεράς στην Πορτογαλία.

Οι εσωτερικές σχέσεις στο Σοσιαλιστικό Κόμμα έχουν βελτιωθεί αισθητά και το κόμμα με ένα νέο σχέδιο και μια νέα ηγεσία θα αρχίσει την πορεία ανάκαμψης για να οικοδομήσει την αλλαγή απέναντι στην κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος. Στην Ευρώπη η άνοδος των λαϊκιστικών δυνάμεων τροφοδοτήθηκε επίσης και από το θολωμένο τοπίο των διαφορών ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά. Το Brexit εξασθένισε την Ευρώπη και θα την εξασθενίσει ακόμη περισσότερο εάν δεν αντιδράσει στα προβλήματα και αποδειχθεί ανίκανη να εγγυηθεί ένα μοντέλο που να στηρίζεται στην κοινωνική συνοχή και τον ανταγωνισμό. Πρέπει να δώσουμε μια νέα ώθηση για μια ομοσπονδιακή Ευρώπη με όλες τις προοδευτικές, οικολογικές και αριστερές δυνάμεις.

Μιγκέλ Ιθέτα, γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλωνίας PSC, που συμμετέχει στο Ισπανικό Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα PSOE

Ποιος είναι

Ο Μιγκέλ Ιθέτα είναι πρώην βουλευτής του εθνικού κοινοβουλίου και νυν πρόεδρος της ομάδας των σοσιαλιστών στην τοπική Βουλή της Καταλωνίας, υπήρξε από τους πρώτους Ισπανούς πολιτικούς που δήλωσαν δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλοι. Στις 23 Οκτωβρίου του 2016 οι εκπρόσωποι του PSC στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος PSOE ψήφισαν εναντίον της αποχής στην κυβέρνηση Ραχόι και στις 25 Οκτωβρίου η αντίστοιχη Κεντρική Επιτροπή του PSC ομόφωνα ζήτησε από τους βουλευτές στην εθνική Βουλή να ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης Ραχόι. Τον περασμένο Νοέμβριο το 13ο συνέδριο του PSC επανεξέλεξε γενικό γραμματέα τον Ιθέτα με 88% και ομόφωνα έκανε αποδεκτό τον απολογισμό της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Στον Δήμο της Βαρκελώνης το PSC στηρίζει τη δημοτική αρχή της Άντα Κολάου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL