Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Εμ.Μακρόν: Νέο σέδιο για την ΕΕ και πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμ.Μακρόν: Νέο σέδιο για την ΕΕ και πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται έναν νέο οδικό χάρτη ο οποίος θα πρέπει να διαμορφωθεί έπειτα από διαβούλευση με τους ψηφοφόρους και μετά να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε το Σάββατο ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Η δήλωση του Μακρόν περί πανευρωπαϊκού δημοψηφίσματος προχωρεί πέρα από τα σχόλια που έγιναν από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, οι οποίοι δήλωσαν αμφότεροι πως η ΕΕ πρέπει να "επανεφεύρει" τον εαυτό της μετά την ψήφο των Βρετανών για αποχώρηση από την Ένωση, χωρίς ωστόσο να κάνουν καμιά αναφορά σε δημοψήφισμα.

"Πρώτα θα οικοδομήσουμε αυτό το νέο σχέδιο με τους ευρωπαϊκούς λαούς και μετά θα υποβάλουμε αυτόν τον νέο οδικό χάρτη, αυτό το νέο σχέδιο, σε δημοψήφισμα", δήλωσε πριν από τη συζήτηση για τις επιπτώσεις του βρετανικού δημοψηφίσμτος.

Ο Μακρόν πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με τους ψηφοφόρους μέσω μιας σειράς από συζητήσεις τις οποίες αποκάλεσε "δημοκρατικές συνελεύσεις" σημειώνοντας ότι "πρέπει να γίνει μέσα στο σωστό πλαίσιο".

"Η ιδέα δεν είναι να έχουμε 27 χωριστά δημοψηφίσματα", διευκρίνισε ο Μακρόν στη διάρκεια της συζήτησης. "Δεν είχαμε ποτέ το θάρρος να οργανώσουμε ένα αληθινό ευρωπαϊκό δημοψήφισμα με την πραγματική του έννοια. Αυτό το επόμενο σχέδιο πρέπει να έχει αυτή τη δύναμη".

Ο Μακρόν είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς στην κοινή γνώμη υπουργούς της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Όμως η ίδρυση τον περασμένο μήνα του δικού του κόμματος, με την ονομασία "En marche" (Εμπρός), έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, έχει τροφοδοτήσει σενάρια ότι μπορεί να έχει στόχο το μέγαρο των Ηλυσίων, καθώς η δημοτικότητα του Ολάντ παραμένει στα βάθη.

Ωστόσο, έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL