Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Μια μαύρη υπουργός δεν "φέρνει" άσπρη μέρα για τη συγκυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια μαύρη υπουργός δεν "φέρνει" άσπρη μέρα για τη συγκυβέρνηση

Με άνετες πλειοψηφίες τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία έλαβε την τρικομματική ψήφο εμπιστοσύνης η νέα συγκυβέρνηση στη γειτονική μας Ιταλία.

Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός, ο πρώην νεαρός Χριστιανοδημοκράτης Ενρίκο Λέτα (σήμερα β' γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος), προσπάθησε πολύ να "συσκευάσει" τις μεγάλες διαφορές των συγκυβερνώντων κομμάτων σε ένα συνεκτικό "πρόγραμμα", όμως τα προβλήματα παραμένουν και το κέντρο βάρους των εξαγγελιών μπατάρει κεντροδεξιά.

Σε μια προσπάθεια επίδειξης αποφασιστικότητας ο Λέτα δήλωσε στους βουλευτές και τους γερουσιαστές ότι, εάν εντός 18 μηνών, δεν προχωρήσουν οι "μεταρρυθμίσεις", θα παραιτηθεί.

Προτεραιότητα η εργασία

Στην προγραμματική του ομιλία ο νέος πρωθυπουργός επεδίωξε να προσδώσει ένα σαφές δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας προσδιορίζοντας ως "πρώτη προτεραιότητα" της κυβέρνησής του την εργασία. Όπως εξήγησε, "μόνο με την εργασία μπορούμε να βγούμε από την πορεία εκπτώχευσης και να οδηγηθούμε σε μια ανάπτυξη που δεν είναι αυτοσκοπός αλλά δικλίδα για βελτίωση της διαβίωσης". Προσπαθώντας να "διευκολύνει" την προσέγγιση με τα συνδικάτα, μίλησε για "εμπιστοσύνη στον πρωταγωνιστικό ρόλο τους" και δεσμεύτηκε για "προώθηση του παραδοσιακού ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους", που πρέπει να ανταποκριθεί στους έχοντες τη μεγαλύτερη ανάγκη διευρυνόμενο και ενισχυμένο. Καλό ακούγεται, πολύ δύσκολο όμως με μια τέτοια συγκυβέρνηση να υλοποιηθεί...

Υπουργός για τους νέους Ιταλούς

Θέλοντας να κάνει μια τομή στην κυβερνητική πολιτική απέναντι στο καυτό πρόβλημα των μεταναστών, ο Λέτα τοποθέτησε ως υπουργό Ενσωμάτωσης την Αφροϊταλίδα Σεσίλ Κιέντζε (πρώτη μαύρη υπουργός στη γείτονα) προκαλώντας την άμεση αντίδραση της ρατσιστικής Λέγκα του Βορρά. "Δεν είναι Ιταλίδα", κατά τη Λέγκα, ενώ ο επικεφαλής της Ρομπέρτο Μαρόνι απαίτησε από τον αντιπρόεδρο της συγκυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο (υπαρχηγό του Μπερλουσκόνι) να "ξεκαθαρίσει τη θέση" του... Η ίδια η γιατρός από την κόκκινη περιοχή της Εμίλια Ρομάνια (μέλος και βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος) έδειξε αποφασισμένη να παρουσιάσει έργο στον ευαίσθητο αυτόν τομέα και στις επιθέσεις ανταπάντησε πως "οι πολεμικές δεν με αφορούν, ο νόμος είναι σαφής ότι όποιος έχει την υπηκοότητα μπορεί να εκλέγεται". Πρόσθεσε ότι λέει "όχι σε πολιτικές αντιπαραθέσεις" και ότι "επιδιώκει ένα συναινετικό έδαφος για μια νέα κοινωνική συνοχή".

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "πρέπει να δώσουμε αξία στους νέους Ιταλούς. Ο ορισμός της Κιέντζε είναι μια νέα αντίληψη συνόρων, από εμπόδιο σε ελπίδα", ενώ συμπλήρωσε ότι "η ενσωμάτωση χτίζεται στα θρανία των σχολείων και των πανεπιστημίων".

Κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκή

Συνεχίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης Μόντι, ο Λέτα προσδιόρισε τον χαρακτήρα της συγκυβέρνησης ως φιλοευρωπαϊκής, διευκρινίζοντας με "ισορροπιστική" δεξιοτεχνία ότι χρειαζόμαστε νέες στρατηγικές για να έχουμε ανάπτυξη χωρίς να εγκαταλειφθεί η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Παραδέχτηκε πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντιμέτωπη με μια κρίση νομιμοποίησης πολύ περισσότερο τώρα που οι πολίτες της έχουν μεγαλύτερες ανάγκες.

Μιλώντας στη Βουλή ο Λέτα ανακοίνωσε το μίνι ευρωταξίδι του σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο και όντως το πραγματοποίησε, ξεκινώντας πάντως από την έδρα της Μέρκελ! Στο Βερολίνο προσπάθησε να αποφύγει τη σύγκρουση με την ευρωγκαουλάιτερ, αλλά τουλάχιστον διατύπωσε τη στάση του, που συνοψίζεται στο "λιγότερη λιτότητα, έμφαση στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την ευρωπαϊκή ενοποίηση". Μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ στη συνέχεια της περιοδείας του τόνισαν ότι "πιστεύουν στην τραπεζική ένωση χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος", προτιμώντας να φανεί μια μικρή ιταλο-γαλλική "συνεννόηση", που πάντως να μην είναι "αφόρητη" για την καγκελάριο.

Την ίδια ώρα ο νομπελίστας συγγραφέας Γκίντερ Γκρας ήταν απόλυτα σαφής, καταγγέλλοντας τη Μέρκελ και την πολιτική της. "Θεωρώ ντροπή το γεγονός ότι η Γερμανία ως υπερχρεωμένη χώρα αναγκάζει άλλες χώρες να ακολουθήσουν αυστηρότατη πολιτική λιτότητας" είπε. Εάν ο Λέτα θέλει να πείσει όταν δηλώνει πως "εάν η Ευρώπη απογοητεύει τους πολίτες, θα έρθει μια δημοκρατική καταστροφή", πρέπει να κινηθεί πολύ περισσότερο αποφασιστικά και κοινωνικά αποτελεσματικά.

Πάντως με τον Μπερλουσκόνι ουσιαστικό (;) αφεντικό της συγκυβέρνησης (όπως έγραψε τις προάλλες στην εφημερίδα La Repubblica η δημοσιογράφος Μπάρμπαρα Σπινέλι), εκατομμύρια Ιταλοί δυσανασχετούν, οργίζονται και "ετοιμάζονται". Η επιστροφή του μεγαλοκαναλάρχη και μεγάλου υπαίτιου των οικονομικών δεινών των Ιταλών μόνο "επιτυχία" της πολιτικής δεν είναι, ενώ η βαθιά κρίση των Δημοκρατικών αναδεικνύει τα όρια πολιτικών όταν οι όροι και οι προτάσεις χρησιμοποιούνται μεταλλαγμένοι...

Συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών

Προσωποποίηση της κεντροδεξιάς - δεξιάς στροφής στην Ιταλία προσφέρουν ορισμένα πρόσωπα - κλειδιά της συγκυβέρνησης και των σημερινών πολιτικών ηγετικών ομάδων. Εκτός του Λέτα, που ήταν νεαρό στέλεχος της Χριστιανοδημοκρατίας, έχουμε στην κυβέρνηση και τον Ντάριο Φραντσεσκίνι (υπουργός για τις σχέσεις κυβέρνησης - Κοινοβουλίου), επίσης πρώην Χριστιανοδημοκράτης, ηγετικό στέλεχος επίσης του Δ.Κ., ενώ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο (υπαρχηγός του Μπερλουσκόνι, όπως προαναφέραμε) θήτευσε στην πάλαι ποτέ Χριστιανοδημοκρατία (κοντά στον τότε "κορυφαίο" Μίνο Μαρτινατσόλι). Αν τώρα προσθέσουμε και τον υπερπροβεβλημένο δήμαρχο της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι (που είναι έτοιμος για όλα), αλλά και πολλούς άλλους, επίσης προερχόμενους από τη Χριστιανοδημοκρατία, τότε μάλλον στην Ιταλία η συγκυβέρνηση είναι πλέον μια "επανένωση" της νεότερης γενιάς των Χριστιανοδημοκρατών!

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρώην διευθυντής της "Ουνιτά" Εμανουέλε Μανταλούζο, "εξαφανίστηκαν οι μεγάλοι του Δημοκρατικού Κόμματος με προέλευση το ΙΚΚ λόγω των εσωτερικών συγκρούσεων, ενώ επιβιώνουν οι πρώην Χριστιανοδημοκράτες που έδειξαν περισσότερη συνοχή"...

Ο Ροντοτά "βλέπει" Βέντολα

Θα συνεχίσω να συμμετέχω στον δημόσιο κοινωνικό διάλογο, δήλωσε ο Στέφανο Ροντοτά σε τηλεοπτική εκπομπή διευκρινίζοντας ότι θα συμμετέχει στο "εργαστήριο της Αριστεράς" που προωθεί τώρα ο ηγέτης της "Αριστεράς, Οικολογίας, Ελευθερίας" Νίκι Βέντολα, που διαχώρισε τη θέση του από τη συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα μετά την παραίτηση Μπερσάνι. Ο Ροντοτά είπε και δυο καλές κουβέντες για τη νέα κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό σημειώνοντας πως ο Λέτα "είναι ικανός και έξυπνος, με εξέπληξε αρκετά με πρόσωπα ποιότητας που επέλεξε".

Στην Μπολόνια τις προάλλες βρέθηκαν μαζί ο Ροντοτά, ο Φαμπρίτσιο Μπάρκα (που επίσης ακούγεται για την ηγεσία του Δ.Κ.), ο Σέρτζιο Κοφεράτι (πρώην επικεφαλής του αριστερού συνδικάτου CGIL) ίσως αναλάβει ως μεταβατική ηγεσία στο Δημοκρατικό Κόμμα, μαζί με τον Μαουρίτσιο Λαντίνι (επικεφαλής της ισχυρής ομοσπονδίας μεταλλεργατών της CGIL) για μια πρώτη συζήτηση της νέας κατάστασης. "Ζητάμε αλλαγή", είπε ο Λαντίνι, υπογραμμίζοντας ότι "υπάρχει αντίθεση μεταξύ της λύσης που δόθηκε και της έκφρασης του λαού στις εκλογές"... Ήδη η FIOM - CGIL ετοιμάζει πανιταλική κινητοποίηση στη Ρώμη στις 18 Μαΐου (Σάββατο). Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Κομμουνιστική Επανίδρυση. Η πρώτη "αναμέτρηση" έρχεται...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL