Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Εκλογές στην Ουγγαρία / Εκλογές στην Ουγγαρία: Πύρρειος νίκη της Δεξιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές στην Ουγγαρία / Εκλογές στην Ουγγαρία: Πύρρειος νίκη της Δεξιάς

Mε καταμετρημένο το 47% των ψήφων από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ουγγαρία, το κυβερνών ξενοφοβικό κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν φαίνεται πως κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, καταλαμβάνοντας 134 από τις 199 έδρες, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη τα μέσα ενημέρωσης και ο εκλογικός νόμος προσέφεραν "ένα ανάρμοστο πλεονέκτημα" στο Fidesz (Ένωση Νεαρών Δημοκρατών).

"Μια περιοριστική νομοθεσία για την προεκλογική εκστρατεία, μια μεροληπτική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και προεκλογικές δραστηριότητες που θόλωναν τον διαχωρισμό ανάμεσα στο πολιτικό κόμμα και το κράτος παρείχαν ένα ανάρμοστο πλεονέκτημα στο κύριο κόμμα στην εξουσία", δήλωσε ο Πορτογάλος βουλευτής Αντάο Σίλβα, ο οποίος ήταν ο συντονιστής της ομάδας των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στις ουγγρικές εκλογές. Ο ΟΑΣΕ διαπιστώνει ωστόσο ότι οι εκλογές αυτές προσέφεραν "μια πραγματική επιλογή" στους Ούγγρους και ότι η διαχείρισή τους ήταν "διαφανής και αποτελεσματική".

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ορμπάν είχε κατηγορηθεί ευρέως ότι αναδιοργάνωσε τις εκλογικές περιφέρειες και το σύνολο του εκλογικού συστήματος προς όφελός του.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός κατάφερε εξάλλου, προχωρώντας γρήγορα σε τροπολογίες του Συντάγματος, να καθυποτάξει τη μεγάλη πλειονότητα των ουγγρικών μέσων ενημέρωσης.

Η ενδελεχής νομική εξέταση "με περίπου 800 νέους νόμους ή ουσιαστικές τροποποιήσεις που εισήχθησαν, είναι άνευ προηγουμένου", δήλωσε παράλληλα η επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ Όντρεϊ Γκλόβερ.

"Ορισμένες από τις αλλαγές ήταν θετικές, αλλά άλλες υπονόμευσαν τους ελέγχους και τις ισορροπίες και υπήρξε λίγη ή καθόλου δημόσια διαβούλευση ή συζήτηση", πρόσθεσε η ίδια.

Σημειώνεται πως η Αριστερή Συμμαχία εκλέγει 39 βουλευτές και το ακροδεξιό κόμμα Jobbik 26. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε τη νίκη του κόμματός του, λέγοντας ότι η ψηφοφορία έδειξε πως η Ουγγαρία είναι το πιο ενωμένο έθνος στην Ευρώπη.

«Επιβεβαίωσαν ότι η θέση της Ουγγαρίας βρίσκεται εντός της Ε.Ε., αλλά μόνο εάν υπάρχει μια ισχυρή εθνική κυβέρνηση», δήλωσε ο Ορμπάν.

Από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τηλεφώνησε χθες στον Ορμπάν για να τον συγχαρεί, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα προειδοποίησε τον Ορμπάν ότι πρέπει να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και κάλεσε τις Βρυξέλλες να επιτηρούν την Ουγγαρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL