Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Success Story Πάσος Κοέλιο: Καμπανάκι για δεύτερο Μνημόνιο στην Πορτογαλία

Η Πορτογαλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «προκλήσεις» και καλείται να ξεπεράσει διάφορα «εμπόδια», παρά την ανάκαμψη της οικονομίας και την προγραμματισμένη ολοκλήρωση, τον ερχόμενο το Μάιο του προγράμματος, διεθνούς διάσωσης, παραδέχθηκε την Πέμπτη το βράδυ ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσος Κοέ

Η Πορτογαλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «προκλήσεις» και καλείται να ξεπεράσει διάφορα «εμπόδια», παρά την ανάκαμψη της οικονομίας και την προγραμματισμένη ολοκλήρωση, τον ερχόμενο το Μάιο του προγράμματος, διεθνούς διάσωσης, παραδέχθηκε την Πέμπτη το βράδυ ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσος Κοέλιο. «Εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες και εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. ( ... ) Αυτό σημαίνει ότι απομένουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν το 2014. Αυτή θα είναι μια δύσκολη χρονιά », είπε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας στο χριστουγεννιάτικο τηλεοπτικό του μήνυμα. «Είμαστε λιγότερο από πέντε μήνες πριν ολοκληρωθεί τον Μάιο το πρόγραμμά οικονομικής και χρηματοδοτικής βοήθειας. ( ... ) Πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς διακοπή» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης είπε επίσης ότι η οικονομία έχει βελτιωθεί. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η Πορτογαλία εξήλθε από την ύφεση στην οποία βρισκόταν από τα τέλη του 2010 ενώ ταυτόχρονα έχει αρχίσει να αντιστρέφεται ο έως τώρα συνεχώς αυξητικός δείκτης της ανεργίας. «Αυτές είναι θετικές ενδείξεις, ωστόσο δεν είναι αρκετές για να πούμε ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση», παρατήρησε ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο.«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, λόγω της πολυπλοκότητας των προβλημάτων που κληρονομήσαμε », ανέφερε ο πρωθυπουργός Κοέλιο.

Η Πορτογαλία το Μάιο του 2011 μπήκε σε καθεστώς μνημονίου μετά από την χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 78 δισεκατομμυρίων που δέχτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε αντάλλαγμα, η χώρα έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας.

Η πολιτική λιτότητας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης υπέστη πάντως ένα σοβαρό πλήγμα την περασμένη Πέμπτη, μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο ενός βασικού μέτρου του προϋπολογισμού για το 2014, που προέβλεπε περικοπές σχεδόν 10 % στις συντάξεις πάνω από 600 ευρώ το μήνα. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο μέτρων «βιώσιμο και αποτελεσματικό» για να βοηθήσει τη χώρα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του προϋπολογισμού.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πανηγυρίζουν και αυτοσυγχαίρονται

Είναι πολύ ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους εκεί στη Νέα Δημοκρατία. Θεωρούν προφανώς ότι, βάζοντας τους μπουκωΜΜΕνους της λίστας Πέτσα να ασχολούνται νυχθημερόν με τον Καλογρίτσα και να ανακαλύπτουν σχέδια εκτροπής και φίμωσης του Τύπου, διαχειρίζονται επιτυχώς τα προβλήματα της χώρας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις