Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Αποκλιμάκωση της έντασης δεν σημαίνει ότι θα βάλουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποκλιμάκωση της έντασης δεν σημαίνει ότι θα βάλουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι

Στη βάση της θετικής ατζέντας, της συνεργασίας, του αμοιβαίου σεβασμού και της ειλικρίνειας που διαμόρφωσαν Τσίπρας - Ερντογάν κινήθηκαν οι συζητήσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του χθες στην Αττάλεια. Εκεί συμφωνήθηκε η προώθηση της ναυτιλιακής και τουριστικής συνεργασίας, καθώς και η ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών για την εκατέρωθεν αναστήλωση μνημείων. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε ότι θα τελεστεί ξανά λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο.

Αποκλιμάκωση της έντασης και ειλικρίνεια

"Οι δύο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα πώς μπορεί να υπάρξει ειρηνική συνύπαρξη, με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου", υπογράμμισε ο Γ. Κατρούγκαλος, τονίζοντας πως "αποκλιμάκωση της έντασης δεν σημαίνει όμως ότι θα βάλουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι".

Επισήμανε δε ότι η αποκλιμάκωση θα υπάρξει με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Παράλληλα εξέφρασε τη στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος "με την αυτονόητη προϋπόθεση του σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων".

Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο

"Η θέση της Ελλάδας είναι πάντα μία και σταθερή: ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Το Δίκαιο της Θάλασσας δίνει σε κάθε κράτος που έχει ακτογραμμές συγκεκριμένα δικαιώματα", τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό "και η Τουρκία έχει δικαιώματα, τα οποία της αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας, στο οποίο εμείς παγίως αναφερόμαστε και θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές".

Επανέλαβε ακόμα ότι η χώρα μας υπερασπίζεται "το αυτονόητο κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να διαχειρίζεται τους πόρους της δικής της ΑΟΖ προς όφελος και των δύο κοινοτήτων του νησιού" τονίζοντας ότι είναι θέμα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου η κατάργηση "του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων".

Όπως ανέφερε, πρέπει να ληφθεί υπόψη στην προσεχή διαπραγμάτευση η σημαντική πρόοδος που σημειώθηκε στο Κραν Μοντανά. "Θα πρέπει μαζί να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και μαζί να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες στην περιοχή" είπε από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας σχετικά με το καθεστώς των εγγυήσεων στην Κύπρο.

Τέλος, τα μικρομματικά παιχνίδια με την εξωτερική πολιτική

Μονομερείς υπαναχωρήσεις από τις ελληνικές θέσεις και επικίνδυνες κερκόπορτες στα ενεργειακά "είδε" ο τομεάρχης εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος. "Τα μικροκομματικά παιχνίδια με την εξωτερική πολιτική πρέπει να πάρουν κάποια στιγμή τέλος" σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΥΠΕΞ.

"Ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο γενικότερα και στο Δίκαιο της Θάλασσας ειδικότερα αποτελούν πάγια δεδομένα της εθνικής μας εξωτερικής πολιτικής, που θεμελιώνουν, δεν αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας" επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, όπου τονίζεται ότι "τα αυτονόητα αυτά δεν θα έπρεπε να τίθενται σε αμφιβολία".

"Ακόμη πιο επιπόλαιη είναι η αμφισβήτηση της πάγιας συναντίληψης και κοινής δράσης που έχουν η Ελλάδα και η Κύπρος ως προς το Κυπριακό και όχι μόνον. Συντονίζουμε πάντα τον βηματισμό μας με την Κυπριακή Δημοκρατία" υπογραμμίζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL