Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Ν. Κοτζιάς: Συμβιβασμός ναι, αλλά όχι σάπιος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Κοτζιάς: Συμβιβασμός ναι, αλλά όχι σάπιος

Καθοριστικής σημασίας θεωρείται η σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για την έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το "Μακεδονικό" στην Οχρίδα, με τον Ν. Κοτζιά να διαβεβαιώνει εκ νέου χθες για την αποφασιστικότητα της Αθήνας υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού.

«Το κλειδί για επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές» επισήμανε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας από το Βελιγράδι στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του Ίβιτσα Ντάτσιτς. «Και συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη. Ελπίζω να έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις» συνέχισε ο Ν. Κοτζιάς, που βρίσκεται στην Οχρίδα της ΠΓΔΜ ήδη από χθες το βράδυ, ενώ σήμερα θα διεξαχθεί η επίσημη συνάντησή του με τον ομόλογό του Ν. Ντιμιτρόφ. Αμέσως μετά την προγραμματισμένη συνάντηση, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα προβούν σε κοινές δηλώσεις και εκεί θα φανεί κατά πόσο οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν στην τελική ευθεία ή όχι. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το “erga omnes” (μτφ. “έναντι όλων”) αποτελεί τη βασική κόκκινη γραμμή της ελληνικής πλευράς, συμπεριλαμβανομένης της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος. Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι κάτι που έχει διαμηνυθεί πολλάκις στην πλευρά της ΠΓΔΜ και αναλύθηκε... δεόντως στην προηγούμενη συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στις 30 Μαρτίου.

Σερβική στήριξη

Εν τω μεταξύ, ο Ν. Κοτζιάς επαναβεβαίωσε την πλήρη στήριξη των ελληνικών θέσεων στο "Μακεδονικό" από τη Σερβία, κατά την παρουσία του στο Βελιγράδι χθες και προχθές, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στα Βαλκάνια. “Το συμφέρον όλων είναι να λυθεί αυτό το θέμα και να απομακρυνθούν όλα τα προβλήματα” επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβ. Ντάτσιτς, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του “έχει μεγάλη κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας”. Επίσης, χαρακτήρισε “λάθος” την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα εκ μέρους της Σερβίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αντιστοίχως ο Ν. Κοτζιάς διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην προοπτική ίδρυσης γραφείου του Κοσόβου στην Αθήνα, που αναμένεται να επαναβεβαιωθεί απόψε στη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Πρόεδρο του Κοσόβου Χ. Θάτσι στην Πρίστινα. Ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι δεν θα πρόκειται για διπλωματικό γραφείο, αλλά για εμπορικό, ενώ υπενθύμισε ότι η σχετική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Πρίστινας υπάρχει από το 2014.

Γ. Αμανατίδης: Θέλουμε συνολική συμφωνία

Εν τω μεταξύ, την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων αναγνώρισε χθες, μιλώντας στον ρ/σ Real FM, και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης. “Είμαστε στη μέση των διαπραγματεύσεων. Είναι κρίσιμες οι συνομιλίες ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών. Θέλουμε μια συνολική συμφωνία, η οποία δεν θα αφήνει ανοιχτά θέματα που θα μπορούσαν να γίνουν πεδίο συγκρούσεων. Είναι καλό το κλίμα, έχουν γίνει συγκλίσεις και η στιγμή είναι καλή” είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Αμανατίδης.

Π. Ρήγας: "Καλή ευκαιρία" η σημερινή συνάντηση για να διαπιστώσουμε τις προθέσεις της ΠΓΔΜ

“Υπάρχουν εκατέρωθεν δυνατότητες για την εξεύρεση λύσης και την επίτευξη μιας ολιστικής συμφωνίας, η οποία θα δίνει το δικαίωμα και στις δύο χώρες για συνανάπτυξη προς συμφέρον και των δύο λαών” εκτίμησε, μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο και ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας, που χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ ως “μια καλή ευκαιρία” προκειμένου, όπως είπε, “να διαπιστώσουμε σε ποιο σημείο βρίσκονται τα πράγματα από την πλευρά της ΠΓΔΜ”.

Σημειωτέον ότι, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο να ζητηθεί αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών αν έρθει πρόταση επίλυσης του "Μακεδονικού" στη Βουλή, ο Π. Ρήγας άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ενώ έστειλε μήνυμα και στην “άλλη Αριστερά”. “Όταν έρθει η στιγμή, θα κριθούν όλα και όλοι μέσα στη Βουλή” ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι “όλα τα πολιτικά κόμματα, ακόμα και το ΚΚΕ, θα κληθούν να πάρουν έμπρακτα θέση πάνω στο ζήτημα και εκεί θα φανεί ποιοι πραγματικά έχουν μια σταθερή αντίληψη για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τα εθνικά ζητήματα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL