Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Πιθανή συμβολική παρουσία του Μπαν Κι Μουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πιθανή συμβολική παρουσία του Μπαν Κι Μουν

Mετά τη μαραθώνια συνάντηση των δύο ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, το βράδυ της Τετάρτης που διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες, αποφασίστηκε πως το εδαφικό θα συζητηθεί στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας από τις 7 έως τις 11 Νοεμβρίου όπως είχαν προτείνει τα Ηνωμένα Έθνη. Μάλιστα, στις συναντήσεις ενδέχεται να παραστεί και ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, όπως αποκάλυψε χθες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τονίζοντας ωστόσο πως η παρουσία του -αν επιβεβαιωθεί- θα είναι στην αρχή της διαπραγμάτευσης και θα έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα.

Τον Νίκο Αναστασιάδη θα συνοδεύουν στην Ελβετία η διαπραγματευτική ομάδα και αρκετοί τεχνοκράτες που εξειδικεύονται στο εδαφικό. Εκεί θα συζητηθούν το περιουσιακό και το εδαφικό -δύο άρρηκτα συνδεδεμένα θέματα- με κατάθεση και ανταλλαγή χαρτών, ωστόσο ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο συζήτησης και άλλων θεμάτων, όπως είναι το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Με βάση την ανακοίνωση του ΟΗΕ στην Ελβετία εκφράζεται η ελπίδα οι συζητήσεις να οδηγήσουν στην τελική φάση της διαδικασίας, που είναι, ως γνωστόν, η πολυμερής για την ασφάλεια.

Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα, η τουρκοκυπριακή πλευρά αποδέχθηκε να συμμετέχει στη συνάντηση της Ελβετίας μετά την ξεκάθαρη θέση της Αθήνας ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια τέτοια διαδικασία για συζήτηση του εδαφικού.

Αναφερόμενος στις κόκκινες γραμμές της ελληνοκυπριακής πλευράς για το εδαφικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του Κύπριου προέδρου στην αντικατοχική πορεία των Μορφιτών, που είχε ξεκαθαρίζει πως η Μόρφου πρέπει να επιστραφεί υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν ως εναλλακτική επιλογή να τεθεί η Μόρφου υπό ομοσπονδιακή διοίκηση απάντησε ότι «ακούγονται πολλά σενάρια τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Σημειώνεται πως μέχρι τη συνάντηση στο Μοντ Πελεράν δεν θα προηγηθεί συνάντηση των δύο ηγετών παρά μόνο των διαπραγματευτών για να καθορίσουν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης στην Ελβετία.

Α. ΓΙΑΜΑΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL