Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Μία υπογραφή... για μισή συμφωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μία υπογραφή... για μισή συμφωνία

Στη μερική οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου προχώρησαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι, με τον Έλληνα υπουργό να χαρακτηρίζει τη συμφωνία “ιστορική”, “ισορροπημένη” και “απολύτως συμβατή με το Δίκαιο της θάλασσας” και τον Αιγύπτιο ομόλογό του να τονίζει ότι η συμφωνία επιτρέπει στις δύο χώρες “να προχωρήσουν μεγιστοποιώντας το όφελος των διαθέσιμων πόρων στην ΑΟΖ για καθεμία από αυτές”.

Η συμφωνία υπεγράφη στο Κάιρο, έπειτα από 15 χρόνια διαπραγματεύσεων, και, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, αποτελεί τμήμα συνολικής, μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών. Αν και το κείμενο της συμφωνίας δεν ήταν γνωστό μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, θεωρείται βέβαιο ότι περιλαμβάνει μόνο την περιοχή δυτικά του 28ου μεσημβρινού (ο οποίος τέμνει σχεδόν στη μέση τη Ρόδο) κι αφήνει απ’ έξω το Καστελλόριζο. Κάτι που, για την ώρα (;), δεν προβληματίζει την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θεωρεί πως με τη συμφωνία αποφεύγονται τα χειρότερα, αντιμετωπίζεται δηλαδή “η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες”.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνα προηγούμενα

Αντιθέτως, η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως η συμφωνία υπεγράφη άρον-άρον και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη (88%), το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, αλλά και να κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως η συμφωνία αυτή δεν αντιμετωπίζει την τουρκική επιθετικότητα, αλλά δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τα εθνικά συμφέροντα, ενώ υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης και διεκδίκησης ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε προειδοποιήσει εγκαίρως την κυβέρνηση για τους κινδύνους που απορρέουν από τυχόν περιορισμένη επήρεια της Κρήτης. Μιλώντας στον ιστότοπο “ieidiseis”, πριν πέσουν οι υπογραφές στο Κάιρο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποστηρίξει ότι “μια κακή συμφωνία με την Αίγυπτο θα μπορούσε να δώσει ανέλπιστα όπλα στη Τουρκία σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της απέναντι σε κυριαρχικά μας δικαιώματα”, προσθέτοντας πως “θα ήταν αυτοκαταστροφικό να αποδεχθούμε περιορισμένη επήρεια της Κρήτης. Και ασφαλώς δεν μπορούμε να δεχτούμε την αυθαίρετη θέση που κατέθεσε στον ΟΗΕ η Τουρκία, ότι από τον 28ο μεσημβρινό και πέρα δεν μπορεί να υπάρξει οριοθέτηση. Πρέπει να υπάρξει οριοθέτηση με την Αίγυπτο λαμβάνοντας υπόψη όλη τη Ρόδο και όχι τη μισή”.

Πάντως τα προβλήματα της συμφωνίας δεν εμπόδισαν τον πρωθυπουργό να πανηγυρίσει από τη Χάλκη, πλάι στη Ρόδο, όπου βρέθηκε χθες για τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι αυτή “ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες”, ενώ “δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στην ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο”.

Ο κοινός… εχθρός

Να σημειωθεί ότι η συγκυρία για την επίτευξη της τμηματικής αυτής συμφωνίας ήταν ευνοϊκή, κυρίως επειδή τόσο η Αθήνα όσο και το Κάιρο αισθάνονταν όλο και πιο απροκάλυπτη την τουρκική απειλή. Η Ελλάδα ένιωθε από τον Νοέμβριο αγρίως στριμωγμένη από την -παράνομη μεν, υπογεγραμμένη και κατατεθειμένη στον ΟΗΕ δε- συμφωνία Άγκυρας - Τρίπολης για τα θαλάσσια σύνορα, που ουσιαστικά αγνοούσε τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών, από την Κρήτη μέχρι τα Δωδεκάνησα. Η Αίγυπτος, πάλι, έβλεπε με συνεχώς αυξανόμενη ανησυχία την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, στο πλευρό του πρωθυπουργού Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, τον οποίο θα ήθελε να δει να χάνει τη μάχη. Σε βαθμό που να απειλεί με δική της εμπλοκή στον λιβυκό εμφύλιο, στην περίπτωση που οι δυνάμεις του Σάρατζ με τη στήριξη των Τούρκων προωθηθούν στην ανατολική Λιβύη.

Δένδιας: Στον κάλαθο των αχρήστων

Γι' αυτό και τα χαμόγελα κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την υπογραφή ήταν πλατιά, με τον Ν. Δένδια ουσιαστικά να πανηγυρίζει ότι “μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων”.

Ο Σούκρι, από την πλευρά του, δήλωνε ότι “η σχέση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και για την αντιμετώπιση ανεύθυνων πολιτικών για την υποστήριξη της τρομοκρατίας, εκτός από την παρέκκλιση από τα θεμέλια του Διεθνούς Δικαίου”.

Άγκυρα: “Άκυρη” η συμφωνία

Όσο για την πρώτη αντίδραση από την Τουρκία, η Άγκυρα χαρακτηρίζει τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου “άκυρη”. Αντίδραση αναμενόμενη, καθώς τμήμα της γραμμής που ορίζει αυτή η συμφωνία βρίσκεται εντός του “θαλάσσιου διαδρόμου” που επιχείρησε να επιβάλει η Τουρκία με το μνημόνιο που υπέγραψε με τον Σάρατζ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι “δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο”, δηλώνει ότι η συμφωνία είναι “ανύπαρκτη” και απειλεί ότι δεν θα επιτρέψει “καμία δραστηριότητα μέσα στην περιοχή αυτή”, τονίζοντας ότι “θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων”.

Μάλιστα εμφανίζεται και ως.. προστάτης της Τρίπολης, υποστηρίζοντας πως Ελλάδα και Αίγυπτος “με τη συμφωνία αυτή επιχειρούν να σφετεριστούν τα δικαιώματα της Λιβύης”.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL