Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Άμεση κατάθεση αντιρατσιστικού προαναγγέλλει ο υπουργός Δικαιοσύνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άμεση κατάθεση αντιρατσιστικού προαναγγέλλει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επεξεργασία ενός κάποιου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που προαναγγέλλει ότι θα καταθέσει η κυβέρνηση, χωρίς πάντως να έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς θα προβλέπει και τι σχέση θα έχει με την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ από κοινού με τη ΔΗΜ.ΑΡ., όταν και εκείνη συμμετείχε στην κυβέρνηση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, έγινε δεκτός χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, αφού μετέφερε την ανησυχία του Κ. Παπούλια για τα φαινόμενα βίας και την αναβίωση του ναζισμού, δήλωσε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο "είναι σχεδόν έτοιμο και με την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας θα κατατεθεί". Είχε προηγηθεί συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, από όπου προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, δέσμευση του υπουργού για νομοσχέδιο που θα βασίζεται στις αρχές των αντίστοιχων που είχαν εκπονήσει οι Αντ. Ρουπακιώτης, Χ. Καστανίδης και Μιλτ. Παπαϊωάννου. Ως εκ τούτου το ΠΑΣΟΚ διάκειται θετικά στο προωθούμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ενώ πηγές της ΔΗΜ.ΑΡ. σημειώνουν ότι η στάση τους θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα πως, εάν δεν αποκλίνει από το "αντιρατσιστικό Ρουπακιώτη", θα το στηρίξουν. Επιπλέον άφηναν αιχμές για το γεγονός ότι τον περασμένο Ιούνιο είχε μπλοκαριστεί η πρόταση που είχαν καταθέσει.

Υποδεχόμενος τον Χαρ. Αθανασίου ο Κ. Παπούλιας παρατήρησε ότι "είναι μεγάλη στιγμή για την ρλληνική Δικαιοσύνη", για να απαντήσει ο υπουργός ότι "η Δικαιοσύνη θα ανταποκριθεί στο καθήκον της". Επιπλέον, είπε ότι η δημοκρατία είναι ισχυρή στη χώρα μας και διαθέτει ολόκληρο οπλοστάσιο, το οποίο "είναι επαρκές για να αντιμετωπίσει τη ναζιστική και κάθε μορφής βία" και πως "κινείται γρήγορα και με σύνεση για να μην γίνουν λάθη". "Ολόκληρος ο ελληνικός λαός περιμένει τις αποφάσεις" σχολίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μετά το τέλος της συνάντησής τους ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι διαβεβαίωσε τον Κ. Παπούλια πως "έχει επιστρατευτεί όλο το νομικό οπλοστάσιο, το οποίο είναι επαρκές και η Δικαιοσύνη κινείται με ταχείς ρυθμούς" και πρόσθεσε: "Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα, καθώς την έρευνα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου παρακολουθεί στενά η εισαγγελέας".

Κατά τη συνάντηση που είχε προηγηθεί με τον Χαρ. Αθανασίου, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ (Ν. Ανδρουλάκης, Π. Ρήγας, Χρ. Πρωτόπαπας, Γ. Ιωαννίδης, Α. Αλ Σάλεχ) ζήτησε την άμεση προώθηση στη Βουλή νομοσχεδίου το οποίο θα βασίζεται στις διατάξεις που είχε προτείνει σε πρόταση νόμου που είχε καταθέσει. Επιπλέον ζήτησε "να εφαρμοστεί άμεσα και παραδειγματικά ο ισχύων νόμος", καθώς "δεν εφαρμόζεται όπως θα μπορούσε και θα έπρεπε". Τέλος, έθεσε θέμα διακοπής της κρατικής χρηματοδότησης στη Χρυσή Αυγή, καθώς "δεν είναι δυνατόν να υπάρχει κρατική χρηματοδότηση μιας εγκληματικής οργάνωσης", ζητώντας να ψηφιστεί νέα διάταξη είτε να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα νομοθεσία και ειδικότερα το άρθρο 41 του Ν. 3251 του 2004.

Την επικείμενη κατάθεση του αντιρατστικού νομοσχεδίου επιβεβαίωσε και ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Π. Ρήγας, αναφέροντας (ρ/σ Α 98,9) ότι "υπάρχει ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας για την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου" και μίλησε για επικείμενη κατάθεσή του στις αρχές της εβδομάδας. Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης (ΑΝΤ1), έθεσε θέμα ενιαίου πολιτικού μετώπου θέτοντας τρεις πρωτοβουλίες - προτεραιότητες: Άμεση προώθηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, επιτάχυνση όλων των διαδικασιών που αφορούν τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής άμεσα από το υπουργείο και διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης ενός κόμματος "που δολοφονεί τα παιδιά του".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL