Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Θανάσης Καμπαγιάννης, πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής: / Θανάσης Καμπαγιάννης, πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Η δίκη έχει ήδη παραγάγει αποτελέσματα στην κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θανάσης Καμπαγιάννης, πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής: / Θανάσης Καμπαγιάννης, πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Η δίκη έχει ήδη παραγάγει αποτελέσματα στην κοινωνία

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, πολιτική αγωγή στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης

"Η ίδια η αποδεικτική διαδικασία και η ποινική δίωξη και το γεγονός ότι βρισκόμαστε πλέον λίγο πριν από τις απολογίες έχουν παραγάγει ήδη αποτελέσματα και κομμάτι αυτών των αποτελεσμάτων είναι τα εκλογικά αποτελέσματα της Χρυσής Αυγής, τονίζει στην “Αυγή” της Κυριακής ο Θανάσης Καμπαγιάννης, πολιτική αγωγή στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης. Και συνεχίζει: "Η ίδια η δίκη, ανεξάρτητα από αυτό που λέγεται για την καθυστέρηση, έχει παραγάγει αποτελέσματα: και στη μαζική συνείδηση του κόσμου στο εάν είναι στοιχειοθετημένη η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, και στο εάν εμπλέκονται τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής στα κακουργήματα, τα οποία συνεκδικάζει το δικαστήριο, και όσον αφορά αυτό έχει υπάρξει το αποτύπωμα της διαδικασίας στην κοινωνία. Αυτό το γεγονός έχει δημιουργήσει αδιέξοδα που η Χ.Α. τα πληρώνει και στην κάλπη".

Σχετικά με την εκλογή του υπόδικου βουλευτή της Χ.Α. στην Ευρωβουλή Γιάννη Λαγού, στον οποίο έχει επιβληθεί από το δικαστήριο ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου, ο Θ. Καμπαγιάννης εξηγεί τι σημαίνει η εκλογή. "Είναι προφανές ότι η επιλογή του Μιχαλολιάκου να βάλει ως επικεφαλής κατ' ουσίαν του ευρωψηφοδελτίου τον Λαγό είναι μια επιλογή η οποία έχει τη βάση της στην εξέλιξη και την ολοκλήρωση της δικαστικής υπόθεσης. Επειδή ακριβώς βρισκόμαστε ενόψει των απολογιών και οι απολογίες θα είναι πάρα πολύ σημαντικές για το πώς θα ολοκληρωθεί αυτή η υπόθεση και τι ποινική ευθύνη θα αποδοθεί στο καθένα από τα ηγετικά στελέχη της Χ.Α. και σίγουρα στον αρχηγό, η επιλογή του Λαγού είναι μια επιλογή συνεργασίας και σιωπής, ομερτά ανάμεσα στον Μιχαλολιάκο και τον Λαγό.

Είναι αδύνατον το να μην συσχετίσεις την πολιτική απόφαση της προτεραιοποίησης του Λαγού με τις απολογίες, με το δεδομένο μάλιστα ότι για να προτεραιοποιηθεί ο Λαγός, ο Μιχαλολιάκος χρειάστηκε να διαλύσει όλη την παλιά ευρωομάδα της Χ.Α. μετά την αποχώρηση του Συνοδινού. Πέταξε έξω από τις λίστες και δημιουργήθηκαν οι δημόσιες αντιδράσεις και του Επιτηδείου και του Φουντούλη, ο οποίος είναι ο πατέρας του δολοφονημένου χρυσαυγίτη στο Νέο Ηράκλειο, άρα υπήρχε και ένας υψηλός συμβολισμός σε αυτή την επιλογή τότε.

Από εκεί και πέρα, ο Λαγός εκλέγεται, όπως ήταν η επιλογή Μιχαλολιάκου να εκλεγεί ενώ είναι γνωστό ότι ο Λαγός έχει περιοριστικό όρο. Γνώριζαν από πριν και ο Λαγός και ο Μιχαλολιάκος ότι θα χρειαστεί απόφαση της Δικαιοσύνης για να ταξιδέψει ο Λαγός στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Είναι μια κίνηση απολύτως οργανωμένη και προμελετημένη από τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο το γεγονός ότι θα υπάρξει αυτού του τύπου η προσφυγή στη Δικαιοσύνη για να τροποποιηθεί και να αρθεί ο συγκεκριμένος περιοριστικός όρος εξόδου από τη χώρα.

Είναι πολύ ενδιαφέρον το τι θα αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο. Από τη μία πλευρά αν δοθεί η άδεια, θα υπάρξει μια θριαμβολογία, ‘άρα δεν υπάρχει ζήτημα ποινικής ευθύνης και αυτό το αποδέχονται και οι δικαστές που αποφασίζουν’. Στην πραγματικότητα, είναι σαν να προκαταλαμβάνουν την επικείμενη απόφαση, ενώ αν δεν δοθεί, θα είναι ότι είναι “αντιδημοκρατικό” κ.λπ.". Χρειάζεται να είναι καθαρό ότι αυτό είναι προμελετημένο.

Το εάν θα πάει ο Λαγός στις Βρυξέλλες είναι καθαρά ζήτημα του δικαστικού συμβουλίου αυτή τη στιγμή. Έχει ο ίδιος προαναγγείλει ότι θα κάνει αίτηση στο Συμβούλιο Εφετών για να υπάρξει άρση του περιοριστικού όρου. Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αν δεν κάνω λάθος, είναι στις 2 Ιουλίου, οπότε υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα.

Από τη δική μας την πλευρά, έχουμε να θυμίσουμε ότι είναι ένας περιοριστικός όρος στο πλαίσιο ενός πάρα πολύ σοβαρού κακουργήματος, που είναι διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και κακουργηματική οπλοφορία. Επίσης, να θυμίσουμε ότι ο Λαγός έχει παραβιάσει προγενέστερα τους περιοριστικούς όρους. Όταν τελείωσε το 18μηνο, είχε έναν περιοριστικό όρο του κατ' οίκον περιορισμού, τον οποίο παραβίασε και ξαναπροφυλακίστηκε, άρα είναι υπότροπος βάσει των πραγματικών περιστατικών. Με δεδομένη και μια δήλωση που έχει κάνει ο Μιχαλολιάκος μετά το γρονθοκόπημα της Κανέλλη από τον Κασιδιάρη, όταν ο Κασιδιάρης κρυβότανε, σε ομιλία του στην Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας είχε πει ότι αν χρειαστεί, γινόμαστε και φυγόδικοι".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL