Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Όλγα Νάσση: Οι γυναίκες που άκουσαν τον Μητσοτάκη δεν έχουν αμφιβολίες τι θα ψηφίσουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όλγα Νάσση: Οι γυναίκες που άκουσαν τον Μητσοτάκη δεν έχουν αμφιβολίες τι θα ψηφίσουν

Οι γυναίκες κάνουμε καθημερινά θυσίες και έχουν δοθεί μεγάλοι αγώνες για την παρουσία μας στον πολιτικό, κοινωνικό και εργασιακό χώρο, μία γυναίκα που άκουσε τα περί εργασίας στο σπίτι και αρμοδιοτήτων της νοικοκυράς δεν θα έχει αμφιβολίες ποιον θα ψηφίσει, είπε η υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Όλγα Νάσση μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Νάσση στην θέση της γυναίκας στην σύγχρονη Ευρώπη και τις αναφορές Μητσοτάκη σε εργασία από το σπίτι και «τις δουλειές του σπιτιού» που αφορούν την νοικοκυρά. «Εδώ και 15 ημέρες ο Σαλβίνι οργάνωσε “Ημέρα της Οικογένειας” για το ρόλο της γυναίκας στην οικογένεια και την επιμέλεια των παιδιών. Στην Αυστρία του Κουρτς και την Ουγγαρία του Όρμπαν έχουν επίσης στόχο τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος … είναι φανερό ποια είναι η γραμμή … η παλινδρόμηση … η Δεξιά έχει ανάγκη να ενσωματώσει την Ακροδεξιά και αυτό είναι το ρεύμα που πρέπει να σταματήσουμε».

«Οι γυναίκες κάνουμε θυσίες για να μπορέσουμε να είμαστε και στον κοινό πολιτικό χώρο … και εγώ είμαι μητέρα … μία γυναίκα που ακούει αυτά τα πράγματα δεν νομίζω ότι θα έχει αμφιβολίες ποιον θα ψηφίσει», όπως τόνισε, «είναι χρόνια αγώνες που έχουμε κάνει για να κατακτήσουμε αυτά τα δικαιώματα. Κανένας από εμάς δεν θα περίμενε μετά από 20-30 χρόνια να ακούσουμε ξανά για την γυναίκα που είναι πυλώνας της οικογένειας. Όχι μόνο είμαστε, αλλά με πολλές θυσίες προσπαθούμε να κάνουμε και άλλα. Ο ρόλος της γυναίκας στον πολιτικό χώρο, τους θεσμούς, τις κορυφαίες θέσεις, είναι ακόμη μικρός, αυτό πρέπει να παλέψουμε. Η Ευρώπη είναι θηλυκή λέξη, η Δημοκρατία, η Ελευθερία. Ο φόβος είναι αρσενικός … Ευτυχώς, υπάρχουν και πολλές αρσενικές λέξεις στην προοδευτική πλευρά», κατέληξε.

Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, που στην Ελλάδα παρέμεινε χαμηλά στην ατζέντα της πολιτικής συζήτησης ενώ στην Ευρώπη βρίσκεται στο προσκήνιο ειδικά από τις ακροδεξιές και υπερσυντηρητικές δυνάμεις, η κ. Νάσση σημείωσε ότι «το θέμα εκμεταλλεύτηκε αρχικά η Ακροδεξιά για προπαγάνδα, να βρει έναν αποδιοπομπαίο τράγο για να εξηγήσει τις ανισότητες, τα προβλήματα των πολιτών. Ωστόσο, το μεταναστευτικό αφορά τους Ευρωπαίους πολίτες του Νότου, είναι πάρα πολύ αυτοί που μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά στο Βορρά ή και εκτός Ευρώπης. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα, η δημογραφική ισορροπία της Ευρώπης». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι είναι οι μετανάστες που έχουν σώσει την κοινωνική ασφάλιση στην Ιταλία με τις εισφορές τους.

Θύμισε παράλληλα ότι όταν έγινε η συζήτηση στην Ευρωβουλή για την αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ, ώστε να μοιραστεί το βάρος του προσφυγικού στις χώρες μέλη της ΕΕ, «ήταν η ίδια η Ακροδεξιά που δεν ψήφισε την ρύθμιση … ο Σαλβίνι που εκμεταλλεύεται το μεταναστευτικό ως δικαιολογία για τις ανισότητες και την ύφεση στην Ιταλία, μπορούσε να το αλλάξει ... αλλά είναι αντικείμενο μεγάλης εκμετάλλευσης της συλλογικής φαντασίας, της αντίληψης του λαού … Εμείς ξεκινάμε από την αλλαγή της ρύθμισης του Δουβλίνο ΙΙ και ξέρουμε ότι οι μετανάστες είναι πλούτος για την Ευρώπη, το ξέρουμε με νούμερα και στατιστικές. Έχουμε όλοι καθήκον να ξεσκεπάσουμε αυτό το ψέμα». Συνέδεσε επίσης τις διαχρονικές σχέσεις της Ελλάδας με την Μεγάλη Ελλάδα της αρχαιότητας στην νότια Ιταλία (Magna Graecia κατά τους Λατίνους), με την παράδοση της φιλοξενίας, κοινή εδώ και αιώνες, που καταγράφηκε στον τρόπο υποδοχής των προσφύγων.

«Αυτή την στιγμή, αντιμετωπίζουμε ακριβώς τα ίδια προβλήματα», τόνισε η κ. Νάσση, επισημαίνοντας την διαφορά ότι «η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, αυτή την στιγμή βλέπουν μία οικονομική ανάπτυξη, ενώ η Ιταλία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών … είναι στην μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από το “κραχ” του 1929 … πρέπει να το ξέρουν οι Έλληνες, εκεί που έχουμε προοδευτικές κυβερνήσεις που προστατεύουν τις κοινωνικές δομές του κράτους, προχωράνε … αν επικρατήσει η λογική της λιτότητας και ο Βέμπερ, θα υπάρξει πρόβλημα για τις χώρες του Νότου και την συνοχή της Ευρώπης, τις αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές, για τον Πολιτισμό. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικές αυτές οι Ευρωεκλογές για την Ευρώπη της επόμενης ημέρας».

Η κ. Νάσση που μεταξύ άλλων είναι πρόεδρος των ελληνικών κοινοτήτων και αδερφοτήτων της Ιταλίας και παράλληλα ως ανθρωπολόγος και εθνογλωσσολόγος έχει σημαντική έρευνα για την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, αναφέρθηκε αρχικά εκτενώς στην εμπειρία της από την εμπλοκή της στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τις ευρωεκλογές, τονίζοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο συσπειρώνεται ο λαός στον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία τις τελευταίες ημέρες και η εμπιστοσύνη που καταγράφηκε προς τον Αλέξη Τσίπρα στις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, δίνει ένα μήνυμα νίκης». Για την ίδια, ανέφερε παρότι είχε αμφιβολίες για το πώς θα αντιμετωπίσουν οι πολίτες μία υποψήφια που δεν μιλάει τέλεια τα ελληνικά, «αναγνώρισα την Ελλάδα μου στην καρδιά με αυθόρμητο τρόπο και με τον ίδιο τρόπο με αντιμετώπισαν και οι Έλληνες, χωρίς να το σκεφτούν πολύ. Βρήκα μόνο αγκαλιές, ένα κλίμα αδελφότητας. Εδώ, ακόμη η πολιτική είναι ανθρώπινη, ευτυχώς», όπως είπε χαρακτηριστικά.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/625176417&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL