Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Ν. Βούτσης: Τώρα η Ελλάδα είναι πιο δυνατή στη διεκδίκηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Βούτσης: Τώρα η Ελλάδα είναι πιο δυνατή στη διεκδίκηση

"Αυτά τα χρόνια ακούγαμε συνεχώς για κανόνες. Κανόνες που πρέπει να τηρούμε αν θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη. Ζήσαμε και την εις βάρος μας εξαίρεση από τους κανόνες αυτούς, π.χ. στο μεταναστευτικό. Υπάρχει και εδώ θέμα κανόνων. Είναι οι κανόνες του διεθνούς δικαίου και της αλληλεγγύης. Κανόνες που δεν μπορούν από καμία χώρα μόνη της να αποσιωπηθούν ή να μην τηρηθούν", τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε παρέμβασή του πριν την έγκριση του ψηφίσματος από την ολομέλεια.

"Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι στην παρούσα περίοδο της Βουλής υπήρξε η κατάθεση του πορίσματος και λαμβάνεται η απόφαση. Αυτά είναι γεγονότα που παράγουν ένα ιστορικό αποτέλεσμα για την υπόθεση" επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής και τόνισε ότι "όλες οι ενέργειες που έγιναν είναι λιθαράκια, κομμάτια ενός παζλ που κάνουν πιο δυνατή τη χώρα στη διεκδίκηση".

Ο Ν. Βούτσης εστίασε στη θετική για την Ελλάδα περίοδο. "Είναι μια εξαιρετική συγκυρία για την υπόθεση, γιατί έχει υπάρξει μια ωρίμανση στο εσωτερικό της Ελλάδας, αλλά και στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπου έχει έρθει στην επιφάνεια το αντιφασιστικό κίνημα. Υπάρχουν και από εκεί οι διαθέσεις για την υπόθεση. Τέλος, υπάρχει ωρίμανση και σε επίπεδο Ευρώπης, καθώς έχουν έρθει στην επιφάνεια αναθεωρητικές σχολές της Ιστορίας που θέλουν να απονομιμοποιήσουν τα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα που σφράγισαν την Ιστορία", υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι "αυτή η τριπλή ωρίμανση δίνει τους καλύτερους όρους για να υπάρξουν τα βήματα που είπε ο πρωθυπουργός και το καλύτερο αποτέλεσμα".

Σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος της Βουλής ότι πολιτικά και διπλωματικά στελέχη της Γερμανίας και στελέχη της γερμανικής κοινωνίας "έχουν φύγει από τον κυνισμό των προηγούμενων ετών". "Διαμορφώνεται κοινή κουλτούρα μνήμης σε κλίμακα Ευρώπης. Αυτό είναι το ζήτημα και όχι να σηκώσουμε τείχη με άλλους λαούς" ανέφερε.

Στο κλίμα αυτό, ο Ν. Βούτσης επεσήμανε ότι "είμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε με την αίσθηση της ευθύνης και του καθήκοντός μας. Να μιλήσουμε και με την αίσθηση της Ιστορίας και να πούμε για μία ακόμη φορά: όχι - ποτέ πια φασισμός στην Ελλάδα και παντού".

Ανακοίνωσε ακόμη ότι στις 2 Μαΐου θα γίνουν τα εγκαίνια της προέκθεσης στο Άουσβιτς, λέγοντας ότι "είμαστε η μόνη χώρα που δεν είχε μνημείο στο Άουσβιτς και τώρα θα αποκτήσουμε εξόδοις της ελληνικής Βουλής".

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Ο Μ. Γλέζος διαβάζει το γράμμα του εκτελεσμένου αδελφού του

"Μου είπε να σας διαβιβάσω την ευαρέσκειά του και τη συγκίνησή του για την προσπάθεια που έχει γίνει και θα γίνει. Μου είπε ότι συμφωνεί ιδιαίτερα με την επικέντρωση στη συνθήκη ειρήνης"

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Βουλής στον ασθενούντα Μανώλη Γλέζο, με τον οποίο αποκάλυψε ότι "είμαστε σε επικοινωνία όλη την ημέρα". Μάλιστα ο Ν. Βούτσης κράτησε το βιβλίο του Μ. Γλέζου για τη μαύρη βίβλο της Κατοχής όπου στο εξώφυλλο υπάρχει το γράμμα του εκτελεσμένου αδελφού του Μανώλη, και συγκινημένος είπε: "Ο Μανώλης αυτή τη στιγμή στο σπίτι του, στο γεμάτο βιβλία γραφείο του, βλέπει το αυθεντικό γράμμα του αδελφού του. Αυτή τη στιγμή μάς ακούει. Μου είπε να σας διαβιβάσω την ευαρέσκειά του και τη συγκίνησή του για την προσπάθεια που έχει γίνει και θα γίνει. Μου είπε ότι συμφωνεί ιδιαίτερα με την επικέντρωση στη συνθήκη ειρήνης". "Επαναλαμβάνω αυτό που του είχα υποσχεθεί. Ότι θα είναι καλά και θα είναι μαζί μας στην προσπάθεια για τη διεθνοποίηση του θέματος. Θα είναι μαζί μας. Αυτή την υπόσχεση του την δίνουμε", τόνισε ο Ν. Βούτσης, με τη φωνή του να χάνεται μέσα στα ζεστά χειροκροτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL