Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Αλ. Τσίπρας: Εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν

Τέλος στα σενάρια πολιτικής διαφθοράς και σε όσους ήλπιζαν ότι θα οδηγούσαν την κυβέρνηση σε πολιτικοηθικούς συμβιβασμούς έβαλε χθες με παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ζήτησε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στον Κανονισμό όσον αφορά το πώς συγκροτούνται οι πολιτικές ομάδες.

Αφορμή για την παρέμβαση του πρωθυπουργού ήταν τα αρνητικά σχόλια της Ν.Δ., των "συνδεδεμένων" με αυτή μέσων ενημέρωσης, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ακόμα και αυτών που έχαναν την Κοινοβουλευτική Ομάδα τους), που έκαναν λόγο για συναλλαγή και εκβιασμό και υποβάθμιζαν το πρόβλημα της διάλυσης κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή με λαϊκή ψήφο. Έτσι ίσχυσε αυτό που χαρακτηριστικά έλεγε χθες ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναδάκης (στο news24.7) "αφού αυτοί δεν θέλουν μία, δεν θέλει ο Τσίπρας δέκα". Ουσιαστικά έτσι δρομολογήθηκε βάσει του Κανονισμού της Βουλής, διάλυση της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛΛ. όταν παραιτηθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Ο ανορθολογισμός και η απόφαση

Στην επιστολή του προς τον Ν. Βούτση, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε: "Θα θυμάστε ότι κατά την πρόσφατη επικοινωνία μας την προηγούμενη εβδομάδα σας εξέφρασα τον προβληματισμό μου για τον πολιτικό και κανονιστικό ανορθολογισμό σε σχέση με κόμματα που εκλέγονται στο κοινοβούλιο με την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά στην πορεία χάνουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και ως εκ τούτου το δικαίωμα να συγκροτούν Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και ο ανορθολογισμός έγκειται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο νόμος ορίζει, ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων από το ΕΣΡ αλλά και η κρατική χρηματοδότηση παραμένουν -και ορθώς- ίδια, σε συνάρτηση με την λαϊκή ψήφο, ενώ στο Κοινοβούλιο οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών χάνουν προνόμια, μεταξύ των οποίων και τον χρόνο ομιλίας τους κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Κατόπιν της συζήτησής μας και αφού συμμεριστήκατε τις σκέψεις μου, ορθά αναλάβατε την πρωτοβουλία να συζητήσετε με τους εκπροσώπους των κομμάτων το ζήτημα αυτό προκειμένου να βρεθεί η ευρεία συναίνεση που απαιτείται για τη σχετική διόρθωση του εν λόγω ανορθολογισμού. Με έκπληξη, όμως, παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες, κυρίως τη μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα μια εύλογη δημοκρατική ευαισθησία. Και να φτάνουν μάλιστα στο σημείο ορισμένοι να επιχειρηματολογούν και να παρουσιάζουν τον πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος Κανονισμού ούτε κατά ένα σημείο στίξης. Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος Κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής".

Ν. Βούτσης: Πολιτεύομαι με απόλυτη θεσμική προσήλωση

Ήταν φανερό ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να κόψει τον γόρδιο δεσμό αντί να συμβιβαστεί με τους πολιτικούς αρχηγούς. Και στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής ο Ν. Βούτσης εισηγήθηκε να γίνουν μόνο οι δρομολογημένες αλλαγές, δηλαδή να χάνουν τη θέση τους οι αντιπρόεδροι που προέρχονται από Κ.Ο. που διαλύθηκαν (εν προκειμένω οι Κώστας Ζουράρις των ΑΝ.ΕΛΛ. και Σπύρος Λυκούδης του Ποταμιού). Οι αλλαγές αυτές θα πραγματοποιηθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση θέλησε να σπεκουλάρει με την επιστολή του πρωθυπουργού, ζητώντας να συζητηθεί στην Επιτροπή Κανονισμού. Ο Ν. Βούτσης το απέρριψε κατηγορηματικά, όπως απέρριψε και την κριτική που ασκήθηκε στην επιστολή για παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη νομοθετική.

"Αυτά τα τριάμισι χρόνια έχουμε πολιτευτεί με απόλυτη θεσμική προσήλωση κατά το σύνταγμα και τον Κανονισμό. Σε μια δύσκολη περίοδο με οκτακκομματική Βουλή, με αντιπαραθέσεις των κομμάτων και κινητικότητα που έχει προκύψει στην τέταρτη σύνοδο που παράγονται ανεξάρτητοι βουλευτές και θα βάζει μπροστά σε δύσκολα προβλήματα, για εμένα θα ήταν πραγματικά εξαιρετικά σημαντικό αν επρόκειτο από οποιοδήποτε κόμμα, ειδικά από τη Ν.Δ. που είναι η τέταρτη φορά, να μου λένε ότι θα μου υποβάλουν μομφή θα ήταν ευκαιρία για να αποδείξουμε τι σημαίνει αυτό που λέμε για απόλυτη θεσμική προσήλωση" τόνισε ο Ν. Βούτσης.

Απειλή μομφής από τη Ν.Δ.

Ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε με τον τρόπο αυτό και στη Ν.Δ. η οποία διαφωνούσε με την αλλαγή του Κανονισμού και εμμέσως εκβίαζε με πρόταση μομφής εναντίον του. "Καλούμε τον πρόεδρο της Βουλής να μην εγείρει τέτοιο ζήτημα και να σεβαστεί τον θεσμικό του ρόλο" είπε χθες η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη.

"Είναι απολύτως θεσμικά και συνταγματικά σωστή η επιστολή. Ο πρωθυπουργός δεν εντέλλεται" τόνισε ο Ν. Βούτσης μιλώντας με δημοσιογράφους και αναρωτήθηκε εμφατικά: "Εντολή δεν υπάρχει έτσι κι αλλιώς. Είδατε καμία εντολή;".

Η Μ. Σπυράκη διέκρινε "περισσή αλαζονεία" στην επιστολή του πρωθυπουργού και υποστήριξε ότι "απευθύνεται στον πρόεδρο της Βουλής ως υφιστάμενό του, αγνοώντας ότι η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση τη Βουλή". "Είναι ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της Βουλής. Την περασμένη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε τη συζήτηση και αυτή έγινε με ένταση και με αντιπαραθέσεις. Από την πλευρά της κυβέρνησης κατέστη σαφές ότι δεν μας αιτούνται να κάνουμε οποιαδήποτε θεσμική συζήτηση" σχολίασε ο Ν. Βούτσης και επισήμανε πως "ούτε από τα κόμματα μας ζητήθηκε να το κάνουμε".

Στο κλίμα της Ν.Δ. το ΠΑΣΟΚ

Στο κλίμα της Ν.Δ. ήταν και το ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός "επιχειρεί να εμφανίσει την αναγκαστική υπαναχώρησή του μπροστά στη δημοκρατική κατακραυγή ως δήθεν ένδειξη ‘θεσμικής ευαισθησίας’. Τόσο μεγάλης ‘θεσμικής ευαισθησίας’ που του επιτρέπει να λέει δημόσια - ευτελίζοντας τον πρόεδρο της Βουλής - ότι ελέγχει τη διαδικασία τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής". Ο πρόεδρος της Βουλής "συμπεριφέρεται περισσότερο ως κομματικός παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ παρά ως πρόεδρος της Βουλής" υποστήριξε στην Επιτροπή Κανονισμού ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Παπαθεοδώρου.

Γνωμοδότηση για την Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛΛ.

Στην Επιτροπή Κανονισμού η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά κατέθεσε υπόμνημα με το οποίο ζητούσε να γνωμοδοτήσει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ότι διατηρείται η Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛΛ. βάση μιας γνωμοδότησης του 2013. Το ίδιο ζήτησε και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. Πάνος Καμμένος με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής.

Ο Ν. Βούτσης επισήμανε ότι θα ζητηθεί γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας σημειώνοντας ότι θα εκδοθεί άμεσα. Υπογραμμίζεται ότι βάσει του Κανονισμού, αν μια Κ.Ο. διαλυθεί, τότε χρειάζονται δέκα βουλευτές για να ανασυσταθεί και όχι πέντε βουλευτές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι είναι ουσιαστικά αδύνατο να ανασυσταθεί η Κ.Ο. του Ποταμιού και ότι το ίδιο θα συμβεί αν διαλυθεί η Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛΛ. έστω και για μία ημέρα, καθώς δεν υπάρχουν δέκα βουλευτές που θα πάνε υπό τον Π. Καμμένο.

Σημειώνεται ότι υπήρξε και πρόταση να αλλάξει ο Κανονισμός για να συστήνεται Κ.Ο. από πέντε (και όχι δέκα) ανεξάρτητους βουλευτές. Το σχέδιο ήταν να "αντικατασταθούν" οι ΑΝ.ΕΛΛ. από μία Κ.Ο. που θα λειτουργούσε δεξιότερα της Ν.Δ. και στην οποία θα συμμετείχαν και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL