Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Μάχη για ονομασία... χωρίς "Μακεδονία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάχη για ονομασία... χωρίς "Μακεδονία"

Το «Όχι» στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν είναι «απολογισμός», αλλά «έχει να κάνει με ένα δίλημμα που λανθασμένα το έφερε ο πρωθυπουργός» τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος υπογραμμίζοντας ότι οι ΑΝ.ΕΛΛ. ουσιαστικά ψηφίζουν «Όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Π. Καμμένος επισήμανε ότι απορρίπτει λύση του "Μακεδονικού" με χρήση του όρου «Μακεδονία» παγίως εδώ και 26 χρόνια έχοντας διαφωνήσει και το 1995 και το 2007 και κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της σημερινής κυβέρνησης «με δημόσιες ομιλίες».

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. σημείωσε ότι στο "Μακεδονικό" συγκρούονται τρεις κι όχι δύο απόψεις, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή των ΑΝ.ΕΛΛ., στην οποία «προσφάτως» προσχώρησε ο Βασίλης Λεβέντης, κι αυτή της Ν.Δ., η οποία συμφωνεί με την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας. Μάλιστα είχε έντονη αντιπαράθεση με βουλευτές της Ν.Δ. για επίκαιρη επερώτηση που είχαν καταθέσει με αναφορές σε σλαβομακεδονική ιθαγένεια.

Δικαιολογώντας την αρνητική του ψήφο στην πρόταση μομφής της Ν.Δ. το καλοκαίρι του 2018, ο Π. Καμμένος επισήμανε ότι, και να την υπερψήφιζαν οι ΑΝ.ΕΛΛ., δεν θα περνούσε, ενώ το αποτέλεσμα θα ήταν να αναλάβει την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να διαπραγματευτεί λύση με το σύνθετο όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Παράλληλα, η Ελλάδα δεν θα έβγαινε από τα Μνημόνια.

Στη συνέχεια επέκρινε τον Αλ. Τσίπρα υποστηρίζοντας ότι αρχικά είχε δεχτεί η συμφωνία να συζητηθεί μετά τις εκλογές και αργότερα τον Μάρτιο αλλάζοντας δύο φορές στάση. Τόνισε ότι «δεν υπάρχουν δανεικοί βουλευτές, αυτούς έχω κι άλλοι με εγκαταλείπουν» επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες του ότι στελέχη των ΑΝ.ΕΛΛ. «επέλεξαν τον υπουργικό θώκο για την ψήφο εμπιστοσύνης». Ακόμη απευθύνθηκε στον Αλ. Τσίπρα παρατηρώντας ότι στελέχη όπως ο Τέρενς Κουίκ, η Έλενα Κουντουρά και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη «σε μία έντιμη συνεργασία δεν μπορούν να μείνουν».

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. τάχθηκε υπέρ δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών και υποστήριξε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης «εγκλωβίζει πολιτικές δυνάμεις». Επιπλέον «αποκάλυψε» ότι ο Αλ. Τσίπρας του είχε εκμυστηρευτεί πως ανησυχούσε επειδή δεν είχε λαϊκή εντολή για να περάσει το Μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015 επιλέγοντας τη λύση των εκλογών. «Επικαλούμαι την δύναμη του 'πιστεύω στη βούληση του ελληνικού λαού'» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Π. Καμμένος.

Παράλληλα χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών «αντεθνική κι αντισυνταγματική» και τόνισε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωσή της. Εν τέλει απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση καλώντας τον «μην προχωρήσετε σε αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας», καθώς θα έχει «τεράστια ευθύνη» αν κάνει κάτι τέτοιο.

«Οι τελευταίες αυτές ημέρες, εκτός από δύσκολες πολιτικά και κοινοβουλευτικά, για εμάς τους ΑΝ.ΕΛ. είναι δύσκολες και συναισθηματικά. Είναι αυτή η απογοήτευση και η πικρία που αφήνει η προδοσία» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Κώστας Κατσίκης ισχυριζόμενος ότι «εμείς στο κίνημά μας δυστυχώς αγκαλιάσαμε 'Εφιάλτες'. Υπερέβησαν τις γραμμές που μας διαφοροποιούσαν από τον κυβερνητικό εταίρο. Πρόδωσαν τις αρχές που έδειξαν στην αρχή ότι ενστερνίζονταν. Πρόδωσαν την εμπιστοσύνη όλων μας. Πρόδωσαν την ψήφο του ελληνικού λαού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL