Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε στην Κάλυμνο την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού που είχε εξαγγείλει τον Φεβρουάριο: / Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε στην Κάλυμνο την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού που είχε εξαγγείλει τον Φεβρουάριο: Στρατηγική μας επιλογή η στήριξη των νησιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε στην Κάλυμνο την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού που είχε εξαγγείλει τον Φεβρουάριο: / Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε στην Κάλυμνο την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού που είχε εξαγγείλει τον Φεβρουάριο: Στρατηγική μας επιλογή η στήριξη των νησιών

Την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης στα νησιά υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας χθες από την Κάλυμνο, όπου έδωσε το "παρών" στα εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού. Ένα αίτημα που... ήταν δίκαιο και έγινε πράξη, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί για την υλοποίησή του όταν βρέθηκε στο νησί για τον εορτασμό των Θεοφανείων τον περασμένο Φεβρουάριο.

"Εδώ χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας"

"Η Ακαδημία ήταν ένα δίκαιο αίτημα και έγινε πράξη. Ίσως δεν είχατε εκτιμήσει ότι από εφέτος θα έρχονταν και σπουδαστές, αφού καθυστερούν να υλοποιηθούν όσα εξαγγέλλονται, αλλά είμαι επίτιμος δημότης και με ενδιαφέρει το νησί μου" είπε ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με τον δήμαρχο της Καλύμνου Ιωάννη Δαλούζη. Μάλιστα, ο δήμαρχος, εμφανώς συγκινημένος, μίλησε για μια ιστορική μέρα για το νησί, υπογραμμίζοντας την παρουσία του πρωθυπουργού στο νησί δύο φορές μέσα σε έντεκα μήνες. "Ξέρουμε ότι ο πρωθυπουργός μάς αγαπά, και εμείς το ίδιο" είπε, κάνοντας συμβολικό δώρο στον Αλέξη Τσίπρα ένα δίχτυ και ένα σφουγγάρι.

"Ειδικά για τα νησιά, το μοναδικό πάγιο ενδιαφέρον της κεντρικής κυβέρνησης αφορούσε τον τουρισμό και μόνο" σημείωσε στην ομιλία του, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης "να εγκαταλείψουμε αυτή την πολύ κακή παράδοση και να στηρίξουμε έμπρακτα τα νησιά μας". Κάτι που θα γίνει, όπως υπογράμμισε, αναβαθμίζοντας τις υποδομές, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις, στηρίζοντας τις δομές Υγείας και Παιδείας και στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, ιδιαίτερα στη Δωδεκάνησο. "Εδώ χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας, όχι στην πρωτεύουσα" επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

"Μας αξίζει να στοχεύουμε ψηλότερα"

"Η αποκατάσταση των αδικιών είναι το πρώτιστο καθήκον" υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι το τέλος των Μνημονίων σημαίνει και υποχρέωση να βελτιωθεί η ζωή. "Δεν είναι όμως το μοναδικό" τόνισε. "Πρέπει να σχεδιάσουμε, να οργανώσουμε το μέλλον αυτού του τόπου. Για να το πω όπως θα το 'λεγαν οι ναυτικοί μας: πρέπει να επισκευάσουμε τις ζημιές που προκάλεσαν στο καράβι οι φουρτούνες, αλλά κυρίως πρέπει να αποφασίσουμε πώς ακριβώς θέλουμε να πλεύσει το καράβι, πού θέλουμε να πάει" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. "Περάσαμε μεγάλες φουρτούνες τα προηγούμενα χρόνια, τώρα όμως μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία" πρόσθεσε και σημείωσε ότι "οι στόχοι μας μπορούν να είναι ακόμα πιο ψηλά, γιατί μας αξίζει να στοχεύουμε ψηλά".

ΧΥΤΑ στα ΕΣΠΑ, επιστροφή της ΔΟΥ

Ο πρωθυπουργός όμως δεν έμεινε μόνο στην ίδρυση της Ακαδημίας, αλλά προχώρησε και σε νέες δεσμεύσεις. Πρόκειται για τον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμάτων που χαρακτήρισε "επίσης δίκαιο αίτημα", αποκαλύπτοντας ότι έχει βρεθεί απαραίτητο κονδύλι. "Στους πρώτους μήνες του 2019 θα ενταχθεί σε ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτηθεί" υπογράμμισε, "γιατί είναι έργο απαραίτητο για τους πολίτες της Καλύμνου".

Παράλληλα, εξήγγειλε την επαναλειτουργία της ΔΟΥ Καλύμνου που έκλεισε στα μνημονιακά χρόνια. "Εμείς θέλουμε να κάνουμε πράξη την αντίληψή μας ότι δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Και κυρίως οι νησιώτες μας δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αντιθέτως, είναι αυτοί που πρέπει να στηρίξουμε περισσότερο τώρα που έχουμε τη δυνατότητα" είπε χαρακτηριστικά.

Τα οφέλη του μεταφορικού ισοδύναμου

Με αφορμή την παρουσία του στην Κάλυμνο, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στα οφέλη από την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής της κυβέρνησης για τη στήριξη των νησιωτών. "Είναι ένα μέτρο που απαντά στις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών, στηρίζει στην πράξη τις νησιωτικές κοινωνίες, δημιουργεί αναπτυξιακές ευκαιρίες και αποτελεί πρότυπο νησιωτικής πολιτικής, καθώς εφαρμόζεται σε μεταφορά επιβατών, προϊόντων και καυσίμων" σημείωσε ο πρωθυπουργός. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε 49 νησιά, μεταξύ των οποίων και η Κάλυμνος. Όπως τόνισε, από 1.1.2019 θα εφαρμοστεί πιλοτικά και η επιδότηση καυσίμων σε μικρά και απομονωμένα νησιά. Το μέτρο επιδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ, ύψους 570 εκατ., ώς και το 2021.

"Η περίπτωση της Καλύμνου αποδεικνύει τα οφέλη αυτού του μέτρου" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι από 1.7.2018 μέχρι τις 3.12, γράφτηκαν στην πλατφόρμα του μέτρου περίπου 5.000 κάτοικοι και πραγματοποίησαν περίπου 2.000 ταξίδια. Ανέφερε επίσης ότι στο μέτρο συμμετέχουν 139 επιχειρήσεις και έχουν καταχωριστεί 2.487 παραστατικά (τιμολόγια μεταφοράς δηλαδή), δαπάνη που αντιστοιχεί σε 262.646,48 ευρώ. Οι επιχειρήσεις, για το πρώτο τρίμηνο της εφαρμογής, πρόκειται να λάβουν επιστροφή χάρη στο μέτρο 150.620 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 57,35% της συνολικής δαπάνης για μεταφορικά που έχουν πληρώσει. Κατά μέσο όρο, η κάθε επιχείρηση θα χρηματοδοτηθεί με 2.642,46 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής. "Αν κανείς κάνει την αναγωγή στο έτος, ο μέσος όρος προσεγγίζει τις 10.000 ευρώ ανά επιχείρηση" εξήγησε.

Έργα πνοής για την Κάλυμνο

Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα έργα υποδομής και στα έργα πνοής για το νησί. "Έχουμε ήδη προχωρήσει τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημοπράτηση και την ένταξη στα σχετικά προγράμματα" σημείωσε, αναφέροντας μεταξύ άλλων την ασφαλτόστρωση του δημοτικού οδικού δικτύου, την ενίσχυση με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και την προμήθεια ακτινογραφικού μηχανήματος, καθώς και την προμήθεια αξονικού τομογράφου για το Κέντρο Υγείας Καλύμνου. Ακόμη, ανέφερε την ανέγερση διώροφου κτηρίου συνολικής επιφάνειας 600 τ.μ. περίπου, για βρεφονηπιακό σταθμό στον οικισμό Πόθιας, δυναμικότητας 60 νηπίων, καθώς και την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης σε Ψέριμο και Τέλενδο, δυναμικότητας 100 κυβικών μέτρων το 2017.

Πρόγραμμα για τη διάσωση παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών σκαφών

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και σε ακόμη ένα έργο, που δεν είναι έργο υποδομής, "αλλά έχει ξεχωριστή σημασία για την Ιστορία και την παράδοση αυτού του τόπου". Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε το πρόγραμμα για τη διάσωση παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών σκαφών στο πλαίσιο προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. "Το πρώτο σκάφος (το καΐκι Άγιος Νικόλαος) υιοθετήθηκε από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε. και έχει ήδη τοποθετηθεί στο υποκατάστημά του, στην Ιχθυόσκαλα της Καλύμνου" σημείωσε ο πρωθυπουργός. Όπως έκανε γνωστό, εκτίθεται σε χώρο προσβάσιμο στο κοινό "προκειμένου να κρατήσει ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά μιας κοινωνίας συνυφασμένης με τη θάλασσα και τους καρπούς της".

"Αυτές λοιπόν είναι οι ενέργειες που αποδεικνύουν την έμπρακτη έγνοια μας για τον τόπο σας" είπε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ο Αλ. Τσίπρας, καταλήγοντας: "Έτσι εμείς στηρίζουμε και επενδύουμε στα νησιά μας. Γιατί έτσι εμείς τιμούμε την πλούσια ναυτική παράδοση αυτού του τόπου".

Ν. Σαντορινιός: Προσπάθεια τροποποίησης του νόμου δρομολόγησης πλοίων

"Η νησιωτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση επιδιώκει να άρει τη γεωγραφική απομόνωση... να νιώσουν οι νησιώτες πολίτες ισότιμοι με αυτούς της χερσαίας Ελλάδας" υπογράμμισε μιλώντας Στο Κόκκινο ο αναπληρωτής υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Ν. Σαντορινιός. Εκτός από το μεταφορικό ισοδύναμο, ανέφερε ότι σε αυτό το πλαίσιο γίνεται προσπάθεια να τροποποιηθεί ο νόμος δρομολόγησης πλοίων. "Για να τον κάνουμε πιο 'φιλικό' και ουσιαστικό στην εξυπηρέτηση των νησιών, ενώ ταυτόχρονα κάνουμε σειρά δράσεων αναβάθμισης των λιμανιών, που είναι η ψυχή του νησιού, η είσοδος και η έξοδος", σημείωσε. Τόνισε επίσης ότι "πρέπει να ασκηθεί η πολιτική των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και, αν δεν μπορέσουμε τώρα να το προχωρήσουμε, θα πρέπει να το προχωρήσουμε στο εγγύς μέλλον".

Ογδόντα σπουδαστές θα φοιτήσουν στην Ακαδημία το 2018-2019

Μιλώντας στο πρώην 1ο δημοτικό Σχολείο Καλύμνου που θα στεγάσει την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι έχουν ήδη προβλεφθεί συνολικά δώδεκα θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και η δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού. Στην Ακαδημία αναμένεται να φοιτήσουν ογδόντα σπουδαστές και σπουδάστριες για το έτος 2018-2019.

Σήμερα είναι πενήντα πέντε και θα προστεθούν άλλοι που θα μετεγγραφούν. Με αυτό τον τρόπο, εξήγησε, θα λειτουργήσουν δύο τμήματα πλοιάρχων, αντί για το ένα που είχε αρχικά προβλεφθεί, ενώ για τη λειτουργία της σχολής κατά το πρώτο έτος έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές και προσομοιωτής γέφυρας, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της προμήθειας του εξοπλισμού για τα επόμενα έτη με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Σε χρόνο ρεκόρ

"Καλές θάλασσες" ευχήθηκε στους σπουδαστές και στις σπουδάστριες που παρευρέθηκαν στα εγκαίνια ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα πάρουν τις ικανές γνώσεις για να μπορέσουν να σταδιοδρομήσουν. "Δεν είναι τόσο ότι υλοποιούμε ένα δίκαιο αίτημα, αλλά ότι το υλοποιήσαμε σε χρόνο ρεκόρ" επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κανείς δεν πίστευε ότι από φέτος θα αρχίσουν να σπουδάζουν εδώ οι σπουδαστές "που σε τέσσερα χρόνια από σήμερα θα έχουν αποφοιτήσει και θα είναι πλοίαρχοι".

"Ενισχύεται η ναυτική εκπαίδευση, δίνει ζωή στη ναυτοσύνη, δίνει ζωή στην ακριτική Ελλάδα. Είμαστε περήφανοι γι' αυτό" δήλωσε μετά την τελετή εγκαινίων ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, που συνόδευσε τον πρωθυπουργό μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Ν. Σαντορινιό, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Σταμάτη Ράπτη, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο και τον πρώην υπουργό Π. Κουρουμπλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL