Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Θετικοί οι κοινωνικοί φορείς στη μείωση ασφαλιστικών εισφορών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θετικοί οι κοινωνικοί φορείς στη μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Ανάσα και θετικό βήμα χαρακτήρισαν οι κοινωνικοί φορείς τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. "Ολοκληρώνεται σε ένα μεγάλο βαθμό η προαναγγελία με την οποία είχαμε δεσμευτεί ότι, όταν ο ΕΦΚΑ θα στεριώσει, θα μπορεί πραγματικά να βελτιώνει πλευρές" τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος υπενθυμίζοντας πως από το 2016 η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι μετά από δύο χρόνια το σύστημα θα ισορροπούσε και θα γίνονταν θετικές αλλαγές. "Το δικό μας σύστημα κοινωνικής ασφάλισης χορηγεί και σύνταξη, χορηγεί για φαρμακευτική περίθαλψη, χορηγεί και υγεία, χορηγεί και επίδομα ανεργίας. Υποστηρίζεται ο πολίτης σε κάθε στιγμή της ζωής του" επεσήμανε ο Τ. Πετρόπουλος.

Δυσφορία Ν.Δ. για τα καλά λόγια

Οι θετικές γνώμες των κοινωνικών φορέων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ιδιαίτερα όσων έχουν σχέση με το κράτος, προκάλεσαν τη δυσφορία του εισηγητή της Ν.Δ. Γιάννη Βρούτση, ο οποίος δεν υπέβαλε καμία ερώτηση. Όμως ακόμη και στελέχη της Ν.Δ. δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους, παρά το ότι διαφωνούν με τον Νόμο Κατρούγκαλου.

"Μόνο θετικά μπορούμε να τοποθετηθούμε" είπε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος Κώστας Κόλιας, ενώ ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός είπε ότι δικαιώνεται ένα αίτημα του Επιμελητηρίου και ζήτησε να υπάρξει ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των μηχανικών σε 48 δόσεις. Είναι "σε θετική κατεύθυνση" τόνισε και ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κώστας Κουτσόπουλος. Πρόκειται για "εξαιρετικά θετική προσέγγιση" είπε χαρακτηριστικά και ο υπεύθυνος για τα ασφαλιστικά θέματα των δικηγόρων Διονύσης Ρίζος.

Είναι σωστός ο εξορθολογισμός που γίνεται, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας.

Η Ν.Δ. "προοιωνίζεται πραγματικά κακά στον πυρήνα της ασφάλισης και της υγείας" είπε ο Τ. Πετρόπουλος και πρόσθεσε ότι "κάποιοι θέλουν να επαναφέρουν μια κατάσταση διάλυσης και ρεμούλας που υπήρχε και να διαλύσουν τον ΕΦΚΑ"."Οι συντάξεις προσαυξάνονται σε όλους. Το ζήτημα αν θα μειωθούν οι συντάξεις έκλεισε. Οι συντάξεις διατηρούνται και θα αυξηθούν κιόλας. Αυτό είναι προφανές" επεσήμανε ο υφυπουργός σημειώνοντας ότι τώρα "θα κλείσουν οι παρανοήσεις".

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός επέμεινε στο ασφαλιστικό σύστημα που βασίζεται στην αλληλεγγύη λέγοντας πως "όποιος έχει μεγάλα εισοδήματα πρέπει να συνεισφέρει περισσότερο. Αυτό για εμάς είναι θέμα ιδεολογικό".

Από τη ΓΣΕΕ ο γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων Δημήτρης Καραγεωργόπουλος εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο "θα δώσει, μετά από δυόμισι χρόνια υπέρογκων επιβαρύνσεων, ανάσα στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους".

Τη μείωση των εισφορών για τους 500.000 παραγωγικά εργαζόμενους Έλληνες στον τομέα των διεθνών εμπορευμάτων μεταποίησης πρότεινε ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ Χρήστος Ιωάννου, ενώ ο Γιώργος Θανόπουλος από τη ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε την κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς 1% εργοδοτών και εργαζομένων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Την υιοθέτηση της αύξησης του κατώτατου μισθού και του ακατάσχετου των λογαριασμών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς 7 στους 10 βρίσκονται στο κόκκινο, πρότεινε ο οικονομικός επόπτης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Νίκος Κογιουμτζής.

Την τήρηση του κοινωνικού διαλόγου επεσήμανε ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Γιώργος Βερνίκος.

Τα κοινωφελή ιδρύματα πρόνοιας παίρνουν ανάσα με την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, τόνισε η πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών Βενέτα Λαμπροπούλου, ενώ στο ίδιο κλίμα ήταν και η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Σοφία Κωνσταντέλια. "Επιτέλους γίνεται σοβαρή παρέμβαση για να σταματήσει η απαξίωση των κοινωνικών δομών" υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περικλής Τζιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL