Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γ.Μπαλάφας: Ακολουθούμε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ειρήνης και καλής γειτονίας

«Το 2015 κάναμε μια κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ θέτοντας δύο στόχους, την έξοδο από τα μνημόνια και την ανάδειξη της διαπλοκής και της διαφθοράς. Η έξοδος από τα μνημόνια επιτεύχθηκε και έχει ανοίξει ο φάκελος της διαφθοράς» σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

«Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα αυτό με αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία, με γνώμονα την ανάγκη σταθερότητας στη χώρα μας», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας, αναφορικά με το αν υπάρχει πρόβλημα στην κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου. «Υπάρχει ένα θέμα σε πραγματικές διαστάσεις, το οποίο αντιμετωπίζεται από την πλευρά μας μέσα από το πρίσμα του συμφέροντος της χώρας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, μιλώντας στον ΑLPHA ο Γ.Μπαλάφας, τόνισε «το 2015 κάναμε μια κυβερνητική συνεργασία με το κόμμα των ΑΝΕΛ που είχαμε διαφορετικές προελεύσεις, με δύο όμως κοινούς στόχους, την έξοδο από τα μνημόνια και την ανάδειξη του προβλήματος της διαπλοκής και της διαφθοράς. Η τριετία κύλισε ομαλά και θετικά κατά τη γνώμη μου, με κάποιες διαφορές σε σημαντικά ζητήματα όπως το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά και σε λιγότερο σημαντικά».

«Ο βασικός στόχος για την έξοδο από τα μνημόνια επιτεύχθηκε τον Αύγουστο και έχει ανοίξει ο φάκελος της διαφθοράς. Ο κ. Καμμένος μετά τις δηλώσεις του για τετραμερή συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας στις ΗΠΑ, τόνισε ότι δεν διαφοροποιήθηκε από κάποια κυβερνητική θέση απλώς θέλησε να δώσει μια εναλλακτική πρόταση στην περίπτωση που δεν προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Εξάλλου υπάρχει πρόσφατη συνάντηση μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου όπου αποφασίστηκε ότι το θέμα της ΠΓΔΜ θα συζητηθεί  μετά τον Μάρτιο» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Γ.Μπαλάφας πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια καλή συμφωνία η οποία εμπεριέχει την εθνική γραμμή των δυο τελευταίων δεκαετιών για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

«Η συμφωνία πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της ΠΓΔΜ και εφόσον εγκριθεί θα έρθει στην ελληνική βουλή. Η διαφορά με τους ΑΝΕΛ ήταν γνωστή σε εμάς. Και είναι χαρακτηριστικό ότι η τοποθέτηση τους είναι ουσιαστικά ταυτόσημη με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Να μην μας διαφεύγει ότι η συμφωνία αυτή, εφόσον εγκριθεί, αντιμετωπίζει έναν υπαρκτό κίνδυνο για την χώρα μας που προέρχεται από την πολιτική της ηγεσίας της Τουρκίας, η οποία κυριολεκτικά αλωνίζει στα βόρεια σύνορα μας, αξιοποιώντας τις διαφορές μας με την ΠΓΔΜ».

Ως προς τον χαρακτήρα της εξωτερικής πολιτικής ο κ. Μπαλάφας σημείωσε ότι «η χώρα ακολουθεί απαρέγκλιτα μια πολυδιάστατη εξωτερική πολική ειρήνης και καλής γειτονίας προς κάθε κατεύθυνση».

«Έτσι αντιμετωπίζουμε τις σχέσεις μας τις ΗΠΑ, τις σχέσεις μας με τη Ρωσία μη διστάζοντας να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά την προβληματική κατάσταση με τους δυο ρώσους διπλωμάτες, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζουμε την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2018», υπογράμισε ολοκληρώνοντας ο Γιάννης Μπαλάφας.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Δεκαπέντε μέρες

Μένουν ακριβώς δεκαπέντε μέρες για να μιλήσουμε στον κόσμο. Για να παρουσιάσουμε τον απολογισμό μας, ένα έργο που υλοποιήθηκε μέσα σε κλίμα σκληρής διαπραγμάτευσης, συγκρούσεων και ασφυκτικών περιορισμών και στη συνέχεια σχεδιάστηκε με κριτήριο τις ανάγκες των πολλών.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο