Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κ. Κούνεβα: Πώς προστατεύει η Frontex τους πρόσφυγες από τους αδίστακτους δουλεμπόρους;

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την Κομισιόν, πώς αξιολογούν την αποτελεσματικότητα της δράσης της FRONTEX, τι θα κάνουν για να εξασφαλίσουν ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές για τους πρόσφυγες, ώστε να ανακοπεί ο φόρος αίματος σε θάλασσα και στεριά

Με αφορμή την φρικτή δολοφονία τριών μεταναστριών στις όχθες του Έβρου η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα απευθυνόμενη στην Κομισιόν ρωτά πώς αξιολογείτε η  αποτελεσματικότητα της δράσης της FRONTEX.

Η ίδια υπενθυμίζει, την έκθεση της UNHCR[2], σύμφωνα με την οποία πάνω από 1600 άνθρωποι φέτος έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη, ενώ αρκετοί έπεσαν απευθείας θύματα εγκληματικών ενεργειών των διακινητών, και ρωτά γιατί καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του ασύλου στην ΕΕ.

"Η φρικτή δολοφονία τριών μεταναστριών κοντά στις όχθες του Έβρου που ερευνάται από τις αστυνομικές αρχές  και συγκλονίζει την κοινή γνώμη αποτέλεσε την αφορμή για την ερώτηση που κατέθεσε η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL Κωνσταντίνα Κούνεβα προς την Κομισιόν και το Συμβούλιο της Ε.Ε. Καθώς από τις μέχρι στιγμής έρευνες εκτιμάται ότι οι τρεις νέες γυναίκες έπεσαν θύματα άγριας δολοφονίας από αδίστακτους διακινητές, η Κ. Κούνεβα υπενθυμίζει τον πρόσφατο αποτρόπαιο απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σύμφωνα με την οποία πάνω από 1600 πρόσφυγες έχουν βρει το θάνατο στις  θαλάσσιες και χερσαίες διαδρομές προς την Ευρώπη, με την εγκληματική συνέργεια των διακινητών, αλλά και τη συνένοχη αδράνεια της Ε.Ε. Κι αυτό, τη  στιγμή που η FRONTEX, ως Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή πλέον, ενισχυμένη σε δυναμικό και πόρους, υποτίθεται ότι έχει κύρια μέριμνά της την αντιμετώπιση των εγκληματικών δικτύων δουλεμπορίας.

Η ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά το Συμβούλιο και την Κομισιόν, πώς αξιολογούν την αποτελεσματικότητα της δράσης της FRONTEX, τι θα κάνουν για να εξασφαλίσουν ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές για τους πρόσφυγες, ώστε να ανακοπεί ο φόρος αίματος σε θάλασσα και στεριά και, τέλος, γιατί καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο ζήτημα, για το οποίο ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  ζητεί αναλογική κατανομή σε όλα τα κράτη μέλη όσων ζητούν άσυλο, μπλοκάρεται συστηματικά από το μπλοκ χωρών με επικεφαλής την Ουγγαρία του Όρμπαν,  την Ιταλία του Σαλβίνι και τις χώρες Βίσεγκραντ. Το θέμα θα ξανασυζητηθεί στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 18/10".

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Κ. Κούνεβα έχει ως εξής:

Σοκ προκαλεί η δολοφονία τριών μεταναστριών που πέρασαν μέσω του ποταμού Έβρου από την Τουρκία στην Ελλάδα [1]. Οι ελληνικές αρχές ερευνούν την υπόθεση και οφείλουν να διαλευκάνουν το φρικτό έγκλημα και να εντοπίσουν τους ενόχους. Με βάση τα μέχρι  στιγμής στοιχεία πιθανολογούν ότι δολοφονήθηκαν από δουλεμπόρους «για παραδειγματισμό», λόγω της άρνησης ή αδυναμίας τους να πληρώσουν τα χρήματα  για την παράνομη διακίνηση.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της UNHCR[2] , πάνω από 1600 άνθρωποι φέτος έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη. Η πλειοψηφία τους  στη Μεσόγειο, αλλά τουλάχιστον 80 στις χερσαίες διαδρομές και στα χερσαία σύνορα της ΕΕ. Αρκετοί έπεσαν απευθείας θύματα εγκληματικών ενεργειών των διακινητών.

Η FRONTEX συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας ως Ευρωπαϊκή Συνοριακή και  Ακτοφυλακή, με διπλασιασμό της ισχύος της και υποχρέωση στο συντονισμό και την ανάπτυξη επιπλέον εμπειρογνώμων και τεχνικής βοήθειας  σε συνοριακές περιοχές υπό ιδιαίτερη πίεση.

Ερωτώνται  το Συμβούλιο και η Επιτροπή:

1. Ποια η αποτελεσματικότητα της FRONTEX στην προστασία των μεταναστών από την εγκληματική δράση των διακινητών;

2. Πώς εκτιμά ότι πρέπει η ΕΕ να ανταποκριθεί στην έκκληση της UNHCR για ασφαλείς και νόμιμες οδούς για τους πρόσφυγες, ώστε να  αποκλειστούν οι “εναλλακτικές” θανατηφόρες διαδρομές;

3. Γιατί καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις για την προτεινόμενη αναθεώρηση του Κανονισμού για την παροχή ασύλου στην ΕΕ[3]  στην οποία το ΕΚ εισηγείται αναλογική κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλα τα κ-μ της ΕΕ;»

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

ΑΜΚΑ μόνο για Έλληνες

Δεν είχαν πει φυσικά πριν τις εκλογές ότι θα καταργήσουν τον ΑΜΚΑ για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο. Πρώτον, για να μην αποξενωθούν από μια ομάδα φιλελεύθερων ψηφοφόρων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο