Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Ο Αλέξης Τσίπρας για τις συντάξεις σε συνέντευξή του στο Εuronews: / Αλ. Τσίπρας: Το λέω καθαρά, θα πετύχουμε τους στόχους μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλέξης Τσίπρας για τις συντάξεις σε συνέντευξή του στο Εuronews: / Αλ. Τσίπρας: Το λέω καθαρά, θα πετύχουμε τους στόχους μας

Τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει τους στόχους και τις δεσμεύσεις που έχει συμφωνήσει και επομένως θα καταφέρει να μην περικοπούν οι συντάξεις, κάτι που είναι "προς όφελος της οικονομίας, των συνταξιούχων και της κοινωνικής πλειοψηφίας" τόνισε μιλώντας χθες στο Εuronews ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας.

«Η δομική αλλαγή σε σχέση με λίγους μήνες πριν είναι ότι η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια και έγινε μια κανονική χώρα. Η Ελλάδα βεβαίως και είναι υποχρεωμένη να πιάνει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα αποφασίζουν αυτές για τα μέσα και τις πολιτικές μέσα από τις οποίες επιτυγχάνονται οι στόχοι" τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας:

"Εμείς έχουμε τη σαφή δέσμευση να υλοποιήσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Στον βαθμό που αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται, θα καταθέσουμε, όπως προβλέπεται, τον προϋπολογισμό του 2019 στις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν θα κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση και είναι βέβαιο κατά την άποψή μου ότι αυτό που θα επικρατήσει είναι αυτό που είναι ωφέλιμο για τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και βεβαίως για την κοινωνική πλειοψηφία.

Ωφέλιμο για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας είναι να σταματήσουν οι περικοπές και η λιτότητα που δημιουργούν μια αντικυκλική πολιτική που μειώνουν τη ζήτηση, την κατανάλωση και άρα σπρώχνουν ξανά την οικονομία σε ένα σπιράλ ύφεσης, που μόλις τώρα ξεφύγαμε από αυτό. Είμαι αισιόδοξος ότι τα νούμερα θα είναι θετικά και άρα θα καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι προς όφελος της οικονομίας και των συντάξιούχων και της κοινωνικής πλειοψηφίας".

Στην ερώτηση "άρα λέτε ότι, αν πετύχετε τους στόχους, δεν θα κόψετε τις συντάξεις. Μπορείτε να το πείτε καθαρά αυτό" ο πρωθυπουργός απάντησε:

"Το λέω καθαρά. Αν πετύχουμε τους στόχους, στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, μπορούμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό. Είναι υποχρέωσή μας, πρέπει να το καταλάβουμε. Όταν μια χώρα, όπως και ένα νοικοκυριό, έχει υποχρεώσεις, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να εξοικονομεί τα χρήματα για να πληρώνει αυτές τις υποχρεώσεις. Δυστυχώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν μια χώρα υπερχρεωμένη, όχι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αλλά μια χώρα χρεοκοπημένη".

Όχι άλλη λιτότητα και περικοπές

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των συντάξεων και κατά την τριτολογία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απαντώντας στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γ. Κύρτσο. Ο πρωθυπουργός τόνισε: "Έχοντας πλήρη τα στατιστικά στοιχεία και τις προβλέψεις για κάθε επόμενη χρονιά, θα τα συζητάμε καταθέτοντας τον προϋπολογισμό μας στην Κομισιόν κάθε Οκτώβριο, έτσι θα κάνουμε και φέτος σε σχέση με το 2019. Και από κοινού θα πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις, οι οποίες θα είναι οι ορθές αποφάσεις, προκειμένου να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας και αναπτυξιακή δυναμική σημαίνει όχι άλλη λιτότητα, όχι άλλες περικοπές και ενίσχυση της κατανάλωσης, στον βαθμό, βεβαίως, επαναλαμβάνω που αυτό θα μας το επιτρέπει η δυνατότητα να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους".

Γιώργος Σταθάκης: Θα πετύχουμε κατάργηση της μείωσης

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα πετύχει κατάργηση της μείωσης των συντάξεων τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Πρώτο Πρόγραμμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι "η κυβέρνηση έχει ανακτήσει την ελευθερία να επιλέγει ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής το οποίο θεωρεί κατάλληλο για τη στήριξη των αδυνάμων. Οι διαβουλεύσεις θα καταλήξουν στο πλαίσιο της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2019. Εκτιμώ ότι θα πετύχουμε την κατάργηση της μείωσης των συντάξεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL