Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Αποστάσεις Γ. Παπανδρέου από Φ. Γεννηματά με... ενωτική διάθεση: / Αποστάσεις Γ. Παπανδρέου από Φ. Γεννηματά με... ενωτική διάθεση: Αφετηρία η προτεινόμενη συμφωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποστάσεις Γ. Παπανδρέου από Φ. Γεννηματά με... ενωτική διάθεση: / Αποστάσεις Γ. Παπανδρέου από Φ. Γεννηματά με... ενωτική διάθεση: Αφετηρία η προτεινόμενη συμφωνία

Τη σαφή διαφοροποίησή του από την απόφαση της Φ. Γεννηματά για το ονοματολογικό εξέφρασε ο Γ. Παπανδρέου, σημειώνοντας τη δική του θετική στάση απέναντι στη συμφωνία κι αυτό παρά την κριτική που ασκεί στους χειρισμούς της κυβέρνησης και τα αρνητικά σημεία που εντοπίζει στο κείμενο, για τα οποία ζητά να ληφθούν υπόψη οι αγωνίες που εκφράζονται. “Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη αν είχαμε ενώσει όλοι τις δυνάμεις μας” αναφέρει.

Την ώρα που συζητείται και ψηφίζεται στη Βουλή η πρόταση μομφής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης με αφορμή το “Μακεδονικό”, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών αφήνει ευθείες βολές προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του: “Λέμε όχι στο όχι της Νέας Δημοκρατίας, γιατί δεν απορρέει από γνήσια πατριωτική στάση, αλλά από επιζήμιο οπορτουνισμό”. Τονίζει ότι “σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία” η Ν.Δ. “πασχίζει να αποφύγει το πολιτικό κόστος απομακρυνόμενη ακόμα και από τη συμφωνημένη εθνική γραμμή”. Την κατηγορεί ότι “αθετεί ακόμα και τις δικές της αποφάσεις πασχίζοντας να μην αλλάξει τίποτα” και πως “όταν φτάνουν τα δύσκολα, αυξάνει απλά τη στείρα κριτική και τις ρητορικές κορώνες”.

Στην εκτενή δήλωσή του ο Γ. Παπανδρέου αναφέρει ότι “η προτεινόμενη συμφωνία αποτελεί μια αφετηρία" και σημειώνει πως αποτελεί πραγματική ευκαιρία ότι στα Σκόπια υπάρχει η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Τονίζει ότι η επίλυση του ονόματος των Σκοπίων είναι “ένα θέμα που τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι προς το συμφέρον μας να λυθεί, με μια λύση βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή”, επισημαίνοντας τη διεθνή και περιφερειακή συγκυρία. Με αναφορά που μπορεί να εκληφθεί και ως κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου σχολιάζει ότι “τα εθνικά θέματα πρέπει τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση να τα αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δίνοντας βάρος στη μεγάλη εικόνα, στο πατριωτικό συμφέρον και όχι στα μικροκομματικά οφέλη”.

Υπογραμμίζει δε ότι “σε μια τέτοια ιστορική στιγμή βρισκόμαστε και τώρα, με τη συζήτηση γύρω από τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ”, για να σημειώσει ότι “η διαίρεση σε πατριώτες και μειοδότες είναι άκρως επικίνδυνη. Δίνει περιθώρια χειραγώγησης σε κάθε είδους συμφέροντα”.

Μιλά για συμφωνία “σε γενικές γραμμές ισορροπημένη”, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι θριαμβολογεί χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι "βασίζεται στις μακρόχρονες προσπάθειες πολλών άλλων και θα ήταν πολύ χειρότερη αν μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχαμε δώσει μάχη για σημαντικές κόκκινες γραμμές".

Παράλληλα, εν μέσω των εντονότατων αναταράξεων που απειλούν τη συνοχή του ΚΙΝ.ΑΛΛ., επιχειρεί να ισορροπήσει την κατάσταση και να ρίξει τους τόνους, λέγοντας ότι οι διαφορετικές απόψεις πρέπει να συζητηθούν με νηφαλιότητα “γιατί μόνο έτσι θα καταλήξουμε σε ένα επωφελές για τη χώρα αποτέλεσμα”. Διευκρινίζει για τον εαυτό του ότι “είναι καθήκον μου να εργαστώ για να διασφαλιστεί η ενότητα της προοδευτικής παράταξης, ώστε να επιτελέσει το ιστορικό της χρέος”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL