Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Οι Βρυξέλλες "πάγωσαν" τη Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι Βρυξέλλες "πάγωσαν" τη Ν.Δ.

Με στόχο τη δημιουργία κλίματος πόλωσης εφ’ όλης της ύλης, ο Κυρ. Μητσοτάκης συγκάλεσε χθες το συντονιστικό των τομεαρχών του κόμματός του ώστε να ξεδιπλώσει την αποδόμηση της κυβερνητικής αφήγησης περί “καθαρής εξόδου”. Ωστόσο, πριν καν περάσει μία ώρα, ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες ενημέρωνε Έλληνες δημοσιογράφους πως η Κομισιόν τίθεται κατά της “προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής”, κάτι που έφερε αμηχανία και παγωμάρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"Τυπική λήξη"...

Η αμηχανία αφορά, φυσικά, στο γεγονός ότι η απόρριψη της “ιδέας” της προληπτικής γραμμής πίστωσης από τις Βρυξέλλες ενισχύει την κυβερνητική αφήγηση περί καθαρής και αυτοδύναμης εξόδου, την οποία επιχειρεί εναγωνίως να αποδομήσει η Ν.Δ. Αυτό, άλλωστε, έκανε λίγο πριν τη διαρροή των Βρυξελλών και χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, αποφαινόμενος ενώπιον του “σκιώδους” υπουργικού συμβουλίου του πως “καθαρή έξοδος δεν υπάρχει”. “Πρόκειται για ένα ακόμη βρόμικο ψέμα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. για να χρυσώσουν το χάπι των μέτρων που έρχονται”, ισχυρίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, που προσπάθησε να υποβαθμίσει την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια βαφτίζοντάς την “τυπική λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο”. “Πρέπει να αναζητήσουμε πόρους από τις αγορές, αλλά διατηρούνται οι υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., προεξοφλώντας -έστω με υπόρρητο τρόπο- ότι η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα να βρίσκει αυτούς τους πόρους.

Μικροπολιτική εκμετάλλευση

Σημειωτέον ότι έπειτα από όσα είχε πει στην Ουάσιγκτον για “μικρό περιστατικό”, που “δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο”, ο Κυρ. Μητσοτάκης επανήλθε χθες στη σκληρή γραμμή της μικροκομματικής εκμετάλλευσης της υπόθεσης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη της Τουρκίας. Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να συνδέσει την επίσκεψη Ερντογάν με το περιστατικό, τονίζοντας ότι αυτή “λειτούργησε σαν καταλύτης στην τουρκική προκλητικότητα που οδήγησε στο επεισόδιο στα Ίμια και στην κράτηση των δύο αξιωματικών”. «Όταν επί σχεδόν ένα μήνα μιλάς πότε για 'κράτηση' και πότε για 'ομηρεία', τότε δεν παίζεις με τις λέξεις. Παίζεις με τη θέση της χώρας και με το αύριο δύο παιδιών της. Όταν από τη μια μιλάς για διμερές θέμα και από την άλλη καλείς τον γραμματέα του ΟΗΕ να παρέμβει, είσαι αναξιόπιστος», υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, την κυβέρνηση «ανίκανη να διαχειριστεί το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Την ίδια γραμμή της δομικής αντιπολίτευσης ακολούθησε και στο "Μακεδονικό", αφού απεφάνθη ότι “είναι αργά για διαμόρφωση εθνικού μετώπου”, ενώ σε σχέση με τη συνοχή της κυβέρνησης ισχυρίστηκε ότι “η σχέση Τσίπρα - Καμμένου στηρίχθηκε στην παράγκα της λάσπης”. «Ο ένας είναι όμηρος του άλλου. Η συνολική εικόνα που δίνει η κυβέρνηση είναι ότι ο σκοπός της είναι η άνευ όρων παραμονή στην εξουσία. Στοχεύει αποχωρώντας να έχει υποστεί τη μικρότερη δυνατή ήττα. Το οργανώνει από τώρα με ρουσφέτια, κατάργηση της αξιολόγησης, πολιτικές πελατείες, τα πάντα για να αποφύγουν τη συντριβή», κατέληξε, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να κατηγορήσει τους κυβερνώντες πως “τσαλαπατούν το δημοκρατικό κεκτημένο της αντιπολίτευσης”, ενώ υπερασπίστηκε την άτακτη φυγή του κόμματός του από την Προκαταρκτική Εεπιτροπή για την υπόθεση Novartis.

ΣΥΡΙΖΑ: “Πραγματικός πρόεδρος της Ν.Δ. ο Άδ. Γεωργιάδης”

Όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έμειναν ασχολίαστα από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: “Σε μια ακόμα ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε πως πραγματικός πρόεδρος της Ν.Δ. είναι ο Άδ. Γεωργιάδης. Αφού πρώτα επανέλαβε τα γνωστά καταστροφολογικά του για την οικονομία που διαψεύδονται καθημερινά, απέφυγε για μια ακόμα φορά να εκφέρει θέση για την ονομασία της ΠΓΔΜ για να μη στεναχωρήσει την ακροδεξιά του πτέρυγα, ενώ απέδειξε εκ νέου την ανευθυνότητά του στο θέμα των Ελλήνων αξιωματικών επιτιθέμενος στην κυβέρνηση. Βέβαια, δεν παρέλειψε να δείξει πόσο πολύ φοβάται τη Δικαιοσύνη και τη διαλεύκανση της υπόθεσης Novartis, στην προσπάθειά να δικαιολογήσει τη χθεσινή φυγή του κόμματός του από τις εργασίες της Προκαταρκτικής. Ξαναθυμήθηκε πάντως τις κάλπες που για μια ακόμα φορά 'έρχονται', περισσότερο ως προειδοποίηση στο εσωτερικό του κόμματός του”, τόνισε χαρακτηριστικά το κυβερνών κόμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL