Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Με διορισμό συνέδρων ξεκινά το Κίνημα Αλλαγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με διορισμό συνέδρων ξεκινά το Κίνημα Αλλαγής

Με τον πλέον περίεργο τρόπο ξεκινά το Κίνημα Αλλαγής τα πρώτα βήματα της “γέννησής” του. Ξαφνικά χθες, μόλις επτά ημέρες πριν από το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα, σε αντίθεση με ό,τι είχε αποφασιστεί από την Επιτροπή Συνεδρίου, ανακοινώθηκε ότι το 50% των συνέδρων, δηλαδή οι 2.000 σύνεδροι, δεν θα προκύψουν μέσα από εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, αλλά ορίζονται αυτόματα ως σύνεδροι, χωρίς να μπουν στην κρίση των ψηφοφόρων.

Η απόφαση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φ. Γεννηματά προκαλεί έντονη δυσφορία σε μερίδα των “πρωταγωνιστών” του εγχειρήματος, καθώς, πέραν της παράκαμψης των αποφάσεων και των ακολουθούμενων κομματικών πρακτικών, συνοδεύτηκε και από άλλα φαινόμενα, τα οποία οι ίδιες πλευρές “καταγγέλλουν” στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ως “παράτυπα” και ως “μαγειρέματα” κορυφής.

Ο αριθμός των “διορισμένων” τελικά συνέδρων δεν θα είναι 2.000, όπως είχε αποφασιστεί, αλλά θα φτάνει συνολικά στους 2.772, όσοι δηλαδή ήταν και εκείνοι που δήλωσαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στις εκλογές. Από αυτόν τον αριθμό, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περίπου 550 εγγράφηκαν στις σχετικές λίστες αφότου είχε περάσει η καταληκτική ημερομηνία της περασμένης Παρασκευής. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος -μαζί με τη συζήτηση για ακύρωση των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής που παρουσιάστηκε ως ιδέα και ως “λύση”- που στη συνεδρίαση της Επιτροπής Βγόντζα την Τετάρτη υπήρξε μεγάλη ένταση.

Υπενθυμίζεται ότι τη θέση για ορισμό των συνέδρων και όχι εκλογή τους είχε διατυπώσει μετ’ επιτάσεως το Ποτάμι, ακόμα και αφότου είχε δημοσιοποιηθεί η εγκύκλιος της Επιτροπής Συνεδρίου με την απόφαση των λεπτομερειών για τον αριθμό και τον τρόπο εκλογής του 50% των συνέδρων. Όπως είχε γράψει η “Α” στο φύλλο της περασμένης Τρίτη, το Ποτάμι όχι μόνο είχε αποφασίσει να μην συμμετάσχουν τα στελέχη του στις κάλπες που θα διεξάγονταν την Κυριακή, αλλά και ο Στ. Θεοδωράκης διεμήνυε προς τη Χαρ. Τρικούπη ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει ούτε και στα όργανα του νέου κόμματος εάν αυτά εκλεγούν. Σε αυτή την περίπτωση, το Ποτάμι είχε αποφασίσει ότι θα λειτουργούσε ως “παρατηρητής” μέσα στον νέο φορέα.

Κατόπιν της χθεσινής στροφής από την απόφαση για εκλογή των συνέδρων, αντιστοίχως φαίνεται να έρχεται όλο και πιο κοντά και η επιλογή του “διορισμού” των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου ή Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής.

Την ακύρωση των εκλογών για τους συνέδρους ανακοίνωσε με δήλωσή της η Φ. Γεννηματά, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αλλαγή απόφασης με πολιτικά επιχειρήματα για Κίνημα “ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό, με συνιδρυτές όλες τις δυνάμεις και τα στελέχη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου”, "χωρίς αποκλεισμούς". Βασικό πολιτικό επιχείρημα που χρησιμοποίησε είναι ότι με την εγγραφή 35.000 νέων μελών στο Κίνημα Αλλαγής "δημιουργήθηκε ένα μητρώο που ξεπέρασε τα 130.000 ενεργά μέλη" και ότι “για τον λόγο αυτό και μετά από σχετική συνεννόηση με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου αποφάσισα τη συμμετοχή ως συνέδρων όλων όσοι εξέφρασαν τη βούληση να στρατευτούν και να παραστούν στο ιδρυτικό μας συνέδριο, καταθέτοντας τη σχετική υποψηφιότητα". Κατόπιν αυτών, ανέφερε ότι “ο συνολικός αριθμός των υποψήφιων συνέδρων αντιστοιχεί πλέον απολύτως αναλογικά στην μεγάλη αύξηση των μελών".

Η δε φράση της Φ. Γεννηματά ότι το Κίνημα Αλλαγής “δεν εγκλωβίζεται σε παρωχημένες μάζες χαρακωμάτων” γίνεται αντιληπτή ως προσπάθεια απάντησης στη διαφωνία που εξέφρασαν ορισμένοι μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου με την απόφασή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL