Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Στο στόχαστρο το ιατρικό προσωπικό / Νέα έφοδος των εισαγγελέων Διαφθοράς στη Novartis
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο στόχαστρο το ιατρικό προσωπικό / Νέα έφοδος των εισαγγελέων Διαφθοράς στη Novartis

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς για το σκάνδαλο της Novartis που αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, παρά τις ανελέητες επιθέσεις και τους τόνους λάσπης που έχουν δεχτεί μέχρι τώρα, κυρίως από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση πολιτικούς, που τους απειλούν ακόμα και με φυλάκιση. Η έρευνα που διενεργούν οι Ελένη Τουλουπάκη, Στέλιος Μανώλης και Χρίστος Ντζούρας εξακολουθεί να αποφέρει καρπούς και, σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτιμηση των εισαγγελικών αρχών είναι ότι η ζημία που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από τις ανατιμήσεις της Novartis στα νοσοκομειακά φάρμακα είναι τελικά πολλαπλάσια από την αρχική εκτίμηση των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ και σχετίζεται κυρίως με τη ζημία που υπέστη ο ΕΟΠΥΥ.

Νέα λίστα με γιατρούς

Οι εισαγγελείς φέρονται να έχουν στα χέρια τους νέα λίστα με τα ονόματα περίπου 300 γιατρών του Δημοσίου, αλλά και ιδιωτών, οι οποίοι φέρεται να δωροδοκήθηκαν από την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία με ποσά από 1.000 - 5.000 ευρώ την περίοδο Ιανουάριος 2016 - Ιανουάριος 2017. Ο εντοπισμός της λίστας ήταν το αποτέλεσμα νέας εισαγγελικής εφόδου στα γραφεία της Novartis.

Τα νέα ονόματα έρχονται να προστεθούν στα ονόματα των περίπου 4.000 γιατρών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εντοπίστηκαν να έχουν λάβει οικονομικά ανταλλάγματα με τη μορφή «δώρων» τα τελευταία χρόνια προκειμένου να προκρίνουν και να συνταγογραφούν τα φάρμακα της Novartis.

Έφοδοι σε 17 σημεία

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των εισαγγελικών ερευνών έχουν ήδη πραγματοποιηθεί έφοδοι σε δεκαεπτά σημεία, σπίτια και γραφεία ατόμων που συνεργάζονταν επαγγελματικά με τη Novartis. Ταυτόχρονα από τα γραφεία της εταιρείας στην Ελλάδα έχουν γίνει κατασχέσεις εγγράφων, ντοκουμέντων και ηλεκτρονικών υπολογιστών που εξετάζονται εξονυχιστικά στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Νέος κύκλος καταθέσεων

Πηγές από την Εισαγγελία Διαφθοράς εξάλλου ανέφεραν ότι έχει ξεκινήσει νέος κυκλος καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων, με έναν εξ αυτών να έχει ήδη καταθέσει στους εισαγγελείς προσκομίζοντας συμπληρωματικά στοιχεία για την υπόθεση. Όπως έχουν ήδη διαμηνύσει οι εισαγγελείς, κάθε νέο στοιχείο που εισφέρεται και «αγγίζει» πολιτικά πρόσωπα θα διαβιβάζεται απευθείας στη Βουλή με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της πολύκροτης έρευνας για τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis έχουν καταθέσει περίπου είκοσι μάρτυρες που κάνουν λόγο για προνομιακή τιμολόγηση, έγκριση, ακόμα και καθυστέρηση έγκρισης φαρμάκων άλλων εταιρειών.

Επιπλέον οι εισαγγελείς βρίσκονται σε αναζήτηση στοιχείων για το δεύτερο μεγάλο σκέλος της έρευνάς τους προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η τυχόν διάπραξη του (διαρκούς) εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα («ξέπλυμα»), το οποίο είναι απαράγραπτο για τους πολιτικούς.

Η Εισαγγελία εξακολουθεί να συνεργάζεται στενά με τις αμερικανικές αρχές, ενώ βρίσκεται σε αναμονή απαντήσεων από τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχει αποστείλει σε Ελβετία και Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL