Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Ν. Βούτσης: Έχει μεγάλη σημασία ότι Τσίπρας - Ερντογάν μίλησαν ανοιχτά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Βούτσης: Έχει μεγάλη σημασία ότι Τσίπρας - Ερντογάν μίλησαν ανοιχτά

Στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, στις προωθούμενες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και στις διαδικασίες για την επιλογή του νέου επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης  σε συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84.

Ερωτηθείς αν σωστά έγινε η επίσκεψη Ερντογάν αυτήν τη χρονική στιγμή, ο Ν. Βούτσης σημείωσε:

«Βεβαίως, οι διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι γενικώς η διπλωματία με βάση την οποία κανείς μπορεί σε ορίζοντα χρόνου να κάνει με οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Είναι κάτι πολύ πιο στενό, έχει σχέση με μια μεγάλη γείτονα χώρα και μάλιστα σε μια πολλαπλά αποσταθεροποιημένη περιοχή και με ζητήματα που θεωρούνται από διάφορες μεριές ως εκκρεμότητες».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι έχει μεγάλη σημασία και είναι θετικό ότι «μίλησαν ανοιχτά και τέθηκαν όλα τα ζητήματα κι από τις δύο πλευρές, δόθηκαν οι απαντήσεις, ενώ παρακινήθηκε και ο διεθνής παράγων. Είναι σημαντικό ότι διεθνώς υπήρξαν αντιδράσεις για το θέμα της Λωζάννης και σχετική αναδίπλωση. Επίσης, το ότι υπήρξε ένα κεντράρισμα γύρω από το ζήτημα της μειονότητας της Θράκης, έδωσε τη δυνατότητα να διευκρινιστούν από πλευράς του Τούρκου Προέδρου μια σειρά από θέματα που μέχρι τώρα παρέμεναν θολά.

Το κυπριακό για πρώτη φορά τέθηκε ανοιχτά, και μάλιστα δεν απαντήθηκε, ότι δηλαδή είναι ώριμη και επιτακτική ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα».

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Καλά κάναμε και  καλέσαμε τον Ερντογάν αυτήν την χρονική στιγμή;

Βεβαίως, οι διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι γενικώς η διπλωματία με βάση την οποία κανείς μπορεί σε ορίζοντα χρόνου να κάνει με οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Είναι κάτι πολύ πιο στενό, έχει σχέση με μια μεγάλη γείτονα χώρα και μάλιστα σε μια πολλαπλά αποσταθεροποιημένη περιοχή και με ζητήματα που θεωρούνται από διάφορες μεριές ως εκκρεμότητες.

Έχει μεγάλη σημασία και είναι θετικό ότι μίλησαν ανοιχτά και τέθηκαν όλα τα ζητήματα κι από τις δύο πλευρές, δόθηκαν οι απαντήσεις, ενώ παρακινήθηκε και ο διεθνής παράγων. Είναι σημαντικό ότι διεθνώς υπήρξαν αντιδράσεις για το θέμα της Λωζάννης και σχετική αναδίπλωση. Επίσης, το ότι υπήρξε ένα κεντράρισμα γύρω από το ζήτημα της μειονότητας της Θράκης, έδωσε τη δυνατότητα να διευκρινιστούν από πλευράς του Τούρκου Προέδρου μια σειρά από θέματα που μέχρι τώρα παρέμεναν θολά.

Το κυπριακό για πρώτη φορά τέθηκε ανοιχτά, και μάλιστα δεν απαντήθηκε, ότι δηλαδή είναι ώριμη και επιτακτική ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα.

Επειδή χρεοκοπήσαμε ξεχάσαμε μια «κόκκινη γραμμή» σε σχέση με τον συνδικαλιστικό νόμο;

Θα πρέπει να συνυπολογιστεί αυτό το στοιχείο της διαπραγμάτευσης με τις απαιτήσεις που είχε για χρόνια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων και όχι μόνο του συνδικαλιστικού νόμου. Η αποτίμηση για αυτόν τον τομέα θα πρέπει να γίνει εν συνόλω, για το τι τελικά επετεύχθη με θετικό ή αρνητικό πρόσημο σε σχέση με αυτά που μας ζητούσαν και αφορούσαν τις εργασιακές συμβάσεις, τα δικαιώματα και τη σειρά των εργαζομένων στις πτωχευτικές διαδικασίες, αλλά και  τη διαιτησία. Όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν . Βεβαίως είναι δύσκολο στον πυρήνα μιας αντίληψης που αφορά την ελεύθερη και γρήγορη διαδικασία για να μπορούν οι εργαζόμενοι να κηρύξουν απεργίες. Αν δείτε την γκάμα των νομοθεσιών που υπάρχουν στην Ε.Ε.  για αυτά τα ζητήματα είναι από πολύ ακραίες και δύσκολες καταστάσεις μέχρι παρά πολύ εύκολες.

Καλό είναι να αναπτυχθεί με όλων την ενθάρρυνση ένα ρωμαλέο, αυτόνομο και μαζικό συνδικαλιστικό κίνημα. Θα πρέπει σε κάθε έκφανση του κοινωνικού και εργατικού κινήματος να υπάρξουν αυτές οι προσδοκίες και οι παρεμβάσεις εκ μέρους όλων μας, έτσι ώστε μελλοντικά αυτά να διευρύνουν πολύ περισσότερο και τα νομοθετικά πλαίσια.

Η Τρίτη αξιολόγηση που έκλεισε στο άψε σβήσε άφησε κάποια πράγματα προς διευθέτηση τα οποία προκαλούν τοπικές κοινωνίες, στελέχη σας και βουλευτές όπως για παράδειγμα το θέμα με τις λιγνιτικές μονάδες. Υπάρχουν ακόμα και βουλευτές σας σε κάποιες περιοχές που λένε ότι θα τα καταψηφίσουν…

Δεν θα πω για τις απόψεις των βουλευτών μας. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστό εδώ και καιρό, υπάρχουν αποφάσεις  πέραν της αξιολόγησης, δεν είναι τυπικά στο πλαίσιο της αξιολόγησης.  Υπάρχει ένα ποσοστό που πρέπει να έχει η κρατική ΔΕΗ και στον τομέα της παραγωγής όχι μόνο στον τομέα της παροχής ρεύματος, έτσι και αλλιώς όλα τα δίκτυα  τα έχει κάνει όλα τα χρόνια η ΔΕΗ  επί δεκαετίες με τον  πόνο και  τον κόπο των Ελλήνων πολιτών. Αυτά είναι γνωστά δεν θα ανακαλύψουμε τώρα την Αμερική γύρω από αυτά τα ζητήματα. Για τον ΑΔΜΗΕ για παράδειγμα  υπήρξαν απορριπτικά μέτρα για να μην επισυμβεί κάτι τέτοιο.

Για τον νέο επικεφαλής του γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής μετά την λήξη της θητείας του κυρίου Λιαργκόβα:

Θα πάμε σε μια διαδικασία που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής με μια ολιγοήμερη προκήρυξη,  θα συγκεντρωθούν βιογραφικά και έπειτα είναι απόφαση του Προέδρου της Βουλής που θα περάσει από την Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής. Αυτά τα συζήτησα  εγκαίρως και με τον κύριο Λιαργκόβα, υπάρχει επιθυμία και από τις δύο πλευρές  να κλείσει ο πενταετής κύκλος. Ο κύριος Λιαργκόβας μπορώ να πω ότι θετικά έδωσε  μια οντότητα στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής με τρεις  διαφορετικές κυβερνήσεις. Δεν μπορώ να πω ότι είναι μια αρνητική  αποτίμηση του έργου, παρότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν περιπτώσεις που υπήρχαν δημόσιες αντιδικίες. Πλην όμως πρέπει να αναγνωρίσω ευθαρσώς και δημοσίως ότι παραδίδει ένα θεσμό  για τον επόμενο, με τον οποίο θα συνεργαστεί για όσο διάστημα χρειαστεί, σε καλή κατάσταση. Ήταν ένας καινούργιος θεσμός που εδραιώθηκε και αυτό έχει σημασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL