Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Αντιπερισπασμός Μητσοτάκη με εκτός νόμου επιχειρήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιπερισπασμός Μητσοτάκη με εκτός νόμου επιχειρήματα

Επιχείρηση ολικής αλλαγής πολιτικής ατζέντας έκαναν σύσσωμες χθες η Ν.Δ. και οι οικογένεια Μητσοτάκη, στη Βουλή αφήνοντας αιχμές για "ένα παρεάκι". Αφορμή ήταν η παροχή άδειας μετά από 16 χρόνια στον δολοφόνο της 17Ν Κουφοντίνα με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου των Φυλακών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής υπογράμμισε ότι η άδεια δόθηκε με βάση νόμο της ΝΔ. Και ξεκαθάρισε ότι "ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν αποφυλακίζεται. Δεν επανακρίνεται η καταδίκη του. Οι πράξεις του κρίθηκαν και καταδικάστηκαν. Η χορήγηση αδείας δεν είναι επιδοκιμασία των πράξεων ούτε ανοχή για οτιδήποτε".

"Ελπίζω ο συγκεκριμένος κρατούμενος να έχει μετανιώσει για το κακό που έκανε στα θύματα και στις οικογένειές τους, στους ανθρώπους που στρατολογούσε και για το κακό που έκανε στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια. Οι πράξεις του παραμένουν ειδεχθείς και δεν επανακρίνονται" τόνισε ο Στ. Κοντονής.

Ν.Δ.: Κυβέρνηση που ανέχεται!

Αυτές όμως οι σαφείς τοποθετήσεις δεν σταμάτησαν ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη (που ήρθε, μίλησε και αποχώρησε αμέσως) ούτε την Ντόρα Μπακογιάννη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι "ουσιαστική προϋπόθεση για να πάρει άδεια ο Κουφοντίνας είναι να έχει δείξει μεταμέλεια, συμμόρφωση και διάθεση ουσιαστικής ένταξης. Στην περίπτωση του Κουφοντίνα δεν υπάρχει. Δηλώνει αμετανόητος και λειτουργεί μέσα από τη φυλακή ως καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών".

Ο Στ. Κοντονής τού επισήμανε πως "λέτε δύο επικίνδυνα πράγματα: α) να ληφθούν υπόψη για τον συγκεκριμένο κρατούμενο προϋποθέσεις που δεν διαλαμβάνονται στον νόμο και β) αυτές οι προϋποθέσεις έχουν κριθεί ότι είναι παράνομες".

Ο Κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως Ρουβίκωνας και Δ. Κουφοντίνας σχετίζονται. "Πώς χαρακτήρισε ο αρχηγός του Ρουβίκωνα τον Κουφοντίνα; Ως τον μεγαλύτερο Έλληνα επαναστάτη. Έχουμε τρελαθεί τελείως εδώ πέρα; Ώς πότε θα αγνοείτε τους συμβολισμούς πίσω από κάθε πράξη και κάθε λόγο; Κανείς δεν έπιασε απευθείας το πιστόλι. Πρώτα ξεκινάς από τα μυαλά και μετά φτάνεις στο καλάσνικοφ" είπε και αναρωτήθηκε: "Τι σόι κυβέρνηση είναι αυτή που ανέχεται τους Ρουβίκωνες να εγκωμιάζουν τον Κουφοντίνα και να επικρίνουν πρυτάνεις που ζητούν τη συνδρομή της αστυνομίας;".

Η θέση του προέδρου της Ν.Δ. είναι ότι ο Κουφοντίνας συνδέεται με τη νέα γενιά της τρομοκρατίας που δημιουργείται στα Εξάρχεια: η απόφαση, είπε, λαμβάνεται "στη χειρότερη δυνατή συγκυρία, την ώρα που η οργανωμένη βία και τρομοκρατία είναι σε έξαρση. Την ώρα που δημιουργείται στα Εξάρχεια νέα γενιά τρομοκρατών με διασυνδέσεις με το ποινικό έγκλημα". Σημειώνεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης απαρίθμησε όλα τα θύματα της 17Ν (εξαιρουμένου του Μάλιου) και ζήτησε "μηδενική ανοχή" σε όσους δηλώνουν εχθροί της δημοκρατίας.

"Δεν αλλάξαμε τον νόμο"

"Ο κρατούμενος αυτός έχει καταδικαστεί σε πολλές φορές ισόβια. Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, σε ένα κράτος δικαίου λειτουργούν οι νόμοι και οι θεσμοί έναντι πάντων. Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι για κάποιους δεν πρέπει να ισχύει ο νόμος επειδή έχουμε διαφωνίες" απάντησε ο Στ. Κοντονής για να ξεκινήσει η Ντ. Μπακογιάννη να ξεσηκώνει τους βουλευτές της Ν.Δ.

- Ντ. Μπακογιάννη: Το Συμβούλιο. Δεν ντρέπεσαι λίγο;

- Στ. Κοντονής: Μην ξαναμιλήσετε έτσι, κυρία Μπακογιάννη, γιατί σέβομαι ότι είσαστε γυναίκα. Θα πείτε "δεν ντρέπεσαι"; Να ντρέπεσαι εσύ!

(Θόρυβος στην αίθουσα)

- Στ. Κοντονής: Να ντρέπεσαι εσύ για την πορεία σου και για τη διαδρομή σου!

- Μ. Βορίδης: Υπερασπίσου τον τρομοκράτη!

"Είτε διαφωνούμε είτε συμφωνούμε με μια απόφαση, θα πρέπει να δούμε αν η απόφαση κινείται στο πλαίσιο του νόμου. Το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει έχει ψηφιστεί το 1989, αναθεωρήθηκε το 1999 και έκανε και η Ν.Δ. κάποιες τροποποιήσεις προβλέποντας ότι δεν μπορεί να κανένας δεν μπορεί να πάρει άδεια από το Συμβούλιο των Φυλακών εάν δεν υπάρχει και σύμφωνη γνώμη του εντεταλμένου αντιεισαγγελέα Εφετών, ο οποίος προΐσταται του συγκεκριμένου οργάνου. Αλλάξαμε εμείς κάτι; Απολύτως τίποτα" υπογράμμισε ο Στ. Κοντονής.

Η Ντ. Μπακογιάννη διέκοψε πάλι, ισχυριζόμενη πως η κυβέρνηση άλλαξε τη διάταξη για τον εισαγγελέα. "Δεν ξέρετε τον νόμο και πετάγεστε. Γελοιοποιείστε" της είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι "με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο που ψήφισε η Ν.Δ. χωρίς καμία αλλαγή από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα".

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε ότι δέχθηκε πιέσεις και αυτός και ο προκάτοχός του Νίκος Παρασκευόπουλος (με "επισκέψεις" στα σπίτια τους) για να αλλάξει ο νόμος για τις άδειες, αλλά δεν το έκαναν. "Στοιχείο ενός κράτους δικαίου είναι η εφαρμογή των νόμων έναντι όλων. Διαφορετικά, δεν έχουμε κράτος δικαίου, αλλά θα μπορεί ο καθένας που έχει περάσει στη ζωή του να εξαιρεί" τόνισε ο Στ. Κοντονής και πρόσθεσε ότι "στον πολιτισμένο κόσμο ο νόμος καταδικάζει πράξεις, όχι αντιλήψεις". Ακόμη, ο Στ. Κοντονής υπενθύμισε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη από το 2008 -δηλαδή επί κυβέρνησης Ν.Δ.- είχε αποφασίσει ότι η απαίτηση μετάνοιας του κρατουμένου δεν είναι νόμιμη.

"Όλοι ένα παρεάκι"!

"Περίμενα από εσάς σήμερα να σηκωθείτε και να πείτε: 'Λυπούμαστε, δεν συμφωνούμε'. Έτσι λέει ο νόμος, βγήκε γιατί τηρούμε τον νόμο, αλλά εμείς πολιτικά καταδικάζουμε" είπε η Ντ. Μπακογιάννη, κάνοντας λόγο για ένα περίεργο "παρεάκι": "Δεν έχετε τα κότσια να το κάνετε, διότι όλο το παρεάκι -συλλογικότητες άλφα, Ρουβίκωνας, συλλογικότητες βήτα- είμαστε ένα και το αυτό και όταν θέλουμε να τους καλύψουμε, είμαστε πρώτοι στις καταδίκες. Όταν πρόκειται να καλύψετε ή να καταδικάσετε έναν δολοφόνο που σκότωσε έντεκα ανθρώπους, κρύβεστε, κύριε Κοντονή. Αίσχος!". "Με ενοχλεί η επιλεκτική ευαισθησία. Όταν βγήκε η απόφαση για τη Ηριάννα την καταδικάσατε" σημείωσε η βουλευτής της Ν.Δ.

"Καταδικάζαμε πάντα"

"Ουδέποτε επιδοκιμάσαμε δολοφονικές ενέργειες και ουδέποτε στέρξαμε συμπαραστάτες σε τέτοιες καταστάσεις. Καταδικάζαμε πάντα αυτές τις ενέργειες και τα ειδεχθή εγκλήματα. Λέτε ψέματα ότι υποστηρίζουμε ενέργειες άλλων των οποίων έχουμε πέσει θύματα. Αυτοί οι κύριοι ήρθαν στο σπίτι μου και στο σπίτι του Παρασκευόπουλου και ζητούσαν να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά δεν στέρξαμε" της απάντησε ο Στ. Κοντονής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL