Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
"Πάγωμα" της προενταξιακής χρηματοδότησης της Τουρκίας εξετάζει η Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πάγωμα" της προενταξιακής χρηματοδότησης της Τουρκίας εξετάζει η Ε.Ε.

Το ενδεχόμενο παγώματος της προενταξιακής χρηματοδότησης της Ε.Ε. προς την Τουρκία συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνόδου κορυφής, ως αντίδραση στην εγχώρια κατάσταση και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν και δεν λήφθηκαν αποφάσεις, την πρόταση αυτή την έφερε στο τραπέζι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε «πολύ αρνητικές» τις εξελίξεις στην Τουρκία προσερχόμενη στη χθεσινή σύνοδο.

«Αναφορικά με τις δημοκρατικές μας αξίες, οι εξελίξεις στην Τουρκία ήταν πολύ αρνητικές. Δεν συλλαμβάνονται μονάχα Γερμανοί πολίτες, αλλά και το κράτος δικαίου στην Τουρκία βρίσκεται στη λάθος κατεύθυνση. Ανησυχούμε παρά πολύ γι’ αυτό» είπε και δήλωσε πως θα στηρίξει «τη μείωση της προενταξιακής βοήθειας».

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει λάβει τα τελευταία 10 χρόνια (2007-2017) προενταξιακή βοήθεια 6,7 δισ. ευρώ, ενώ για την περίοδο 2018-2020 έχουν προβλεφθεί 1,9 δισ. ευρώ. Κι αν από τη μια η Α. Μέρκελ ζήτησε την «τιμωρία» της Άγκυρας καθώς δεν πληροί τους κανόνες του κράτους δικαίου, από την άλλη την εξήρε για τη «σπουδαία δουλειά στο προσφυγικό» δηλώνοντας ότι η Ε.Ε. πρέπει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της σε αυτόν τον τομέα.

«Θα καταστήσω επίσης σαφές ότι η Τουρκία κάνει σπουδαία δουλειά στο προσφυγικό και ότι εμείς έχουμε υποχρεώσεις βάσει της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας. Υποσχεθήκαμε τρία δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια επιπροσθέτως των τριών δισ. για την καταβολή των οποίων έχουμε ήδη δεσμευτεί. Πρέπει να εκπληρώσουμε αυτήν την υπόσχεση» είπε χαρακτηριστικά.

"Καμπανάκι" από Γιούνκερ

Με την ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό ζωτικής σημασίας για την αποφυγή νέας κρίσης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν μια παράδοξη αλλά αναγκαία ισορροπία στη σχέση τους με την Τουρκία, προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο πλευρών. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, η πλειονότητα των ηγετών δεν είναι υπέρ του να δοθεί οποιοδήποτε «πάτημα» στην Τουρκία, με ενδεχόμενη επισημοποίηση της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς είναι δύσκολο να προβλεφθεί η αντίδρασή της.

Το καμπανάκι του κινδύνου το χτύπησε χθες πρώτος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σε αυτό το ζήτημα άμεσα ενδιαφερόμενη δεν είναι άλλη από την Αθήνα, της οποίας πάγια θέση είναι η συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Προτάσεις Τσίπρα

Άλλωστε στη χθεσινή συζήτηση για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην αύξηση ροών μεταναστών που παρατηρείται τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη να ενισχυθεί η υλοποίηση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Ειδικότερα, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του μηχανισμού χρηματοδότησης για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία, αλλά και της εφαρμογής της ευρωτουρκικής συμφωνίας επανεισδοχής.

Ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επανεγκατάστασης από τρίτες χώρες σε χώρες της Ε.Ε με τη λειτουργία κεντρικών υπηρεσιών ασύλου σε τρίτες χώρες, αλλά και έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών προσφύγων σε χώρες προέλευσης ή διέλευσης. Τέλος, επισήμανε πως, πέρα από τη δράση της Ε.Ε. στην Αφρική, είναι αναγκαίο ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε χώρες όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό αιτήσεων ασύλου αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Σήμερα το σχέδιο για το προσφυγικό

Η «πλήρης» δέσμευση των «28» στη συνέχιση της «συνεργασίας» με την Τουρκία στο προσφυγικό υπογραμμίζεται και στο σχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα δημοσιοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται επίσης αναφορά στο θέμα των επιστροφών παράνομων μεταναστών στις χώρες τους, μέσω της προώθησης συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες, ενώ τονίζεται ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής στην επιστροφή των παράνομων μεταναστών.

Σήμερα η συζήτηση για το Brexit

Το ζήτημα του Brexit αναμένεται να κυριαρχήσει στη σημερινή, δεύτερη ημέρα της συνόδου. Κατά το χθεσινό δείπνο η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι παρουσίασε τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για την ανάγκη να περάσουν οι διαπραγματεύσεις στη δεύτερη φάση, που αφορά τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με την Ε.Ε.

«Κάνουμε απολογισμό και κοιτάμε μπροστά πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που μοιραζόμαστε όλοι στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει συνεχή συνεργασία, η οποία πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ισχυρής μελλοντικής εταιρικής σχέσης που θέλουμε να οικοδομήσουμε από κοινού» σημείωσε η Τ. Μέι προσερχόμενη στη σύνοδο. Παράλληλα τόνισε ότι επιθυμεί να θεσπιστεί ένα «φιλόδοξο σχέδιο» τις επόμενες εβδομάδες σε τομείς προτεραιότητας, όπως π.χ. στην επίτευξη συμφωνίας για τα δικαιώματα των πολιτών.

Ωστόσο στη σημερινή συζήτηση των «27» με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να αποφασιστεί ότι η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να προχωρήσει πριν από τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, όμως, για να μην φύγει με «άδεια χέρια» η Τερέζα Μέι, οι Ευρωπαίοι αναμένεται να δώσουν εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει μια εσωτερική προετοιμασία σε συνεργασία με τα κράτη - μέλη προκειμένου να καθορίσει τη θέση της Ε.Ε. για τη μελλοντική εμπορική σχέση με τη Μ. Βρετανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL