Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Απόλυτη προτεραιότητα οι μεγάλες επενδύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απόλυτη προτεραιότητα οι μεγάλες επενδύσεις

Μια ελεύθερη, άτυπου χαρακτήρα, με ευρεία θεματολογία πέραν της επίσκεψης στον Λευκό Οίκο συζήτηση είχε ο Αλέξης Τσίπρας Ουάσιγκτον με συντάκτες και στελέχη ορισμένων εκ των σημαντικότερων αμερικανικών και διεθνών media (“Financial Times”, Bloomberg, Politico, PBS, CNBC, “Washington Post”, “Wall Street Journal” κ.ά.).

Μια συζήτηση με ερωτήματα από τους ξένους δημοσιογράφους, επικεντρωμένη στα ουσιώδη, σε πλήρη αντίθεση με την επουσιώδη εγχώρια αντιπολιτευτική σπέκουλα σχετικά με τη διαπραγμάτευση για το κόστος αναβάθμισης των F-16 που την ίδια ώρα επιχειρούταν να μονοπωλήσει το πολιτικό ενδιαφέρον στην Αθήνα σχετικά με την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην οικονομία, στις επενδύσεις και στην προοπτική που ανοίγεται μετά και τις συνομιλίες στην Αμερική, στον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και διά του ρόλου αυτού στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, κάτι που υπερτονίστηκε αυτές τις πέντε ημέρες και ιδιαίτερα στις δηλώσεις με τον Ντ. Τραμπ, ενώ ελάχιστη κουβέντα έγινε για αμυντικά ζητήματα.

Κοφτό "όχι"

Στο πλαίσιο της ανοιχτής κουβέντας που έγινε και ενώ ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει πώς στοιχειοθετείται η αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας με βάση τα θετικά στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες, συντάκτης πολύ σημαντικού μέσου, με ιδιαίτερη αίγλη στην Ουάσιγκτον, ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα εάν αυτά και το γεγονός, σε τελική ανάλυση, ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση, δικαιώνουν τους οπαδούς της λιτότητας και των Μνημονίων. Η απάντηση του Αλ. Τσίπρα ήταν ένα κοφτό «όχι». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως θα ήταν τρελό να το πει κάποιος αυτό, εξηγώντας ότι οι οπαδοί της λιτότητας όχι μόνο δεν έλυσαν τα θέματα, αλλά δημιούργησαν άλλα, τα οποία η ελληνική πλευρά έτρεχε να «μαζέψει». Ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να σημείωσε ότι χωρίς αυτή τη συνταγή η χώρα θα έβγαινε από την κρίση πολύ νωρίτερα και απείρως λιγότερο πληγωμένη από ό,τι τώρα. Σχολίασε, κατά πληροφορίες, ότι τώρα θα βγούμε από την κρίση όχι επειδή υπήρξε αυτή η «συνταγή», αλλά παρόλο που αυτή υπήρξε.

Κατά τις συνομιλίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπογράμμισε την απόλυτη προτεραιότητα στο κομμάτι των επενδύσεων. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι επιβλέπει προσωπικά την task force για τις μεγάλες επενδύσεις, τον αναπτυξιακό νόμο και τα κίνητρα που δίνει καθώς και για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα καταφέρνει και αξιοποιεί τους σημαντικούς πόρους από τα κοινοτικά κονδύλια.

Αναφέρθηκε στη «γόνιμη συνάντηση» με την Κρ. Λαγκάρντ, τονίζοντας, κατά τις ίδιες πηγές, ότι υπήρξε απόλυτη συμφωνία στην ανάγκη να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση και να συγκεκριμενοποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Τόνισε επίσης ότι οι διαφωνίες μεταξύ των εταίρων ήταν αυτές που έφεραν τις καθυστερήσεις, οι οποίες σε αυτή τη φάση μπορούν να αποφευχθούν, καθώς είναι προς όφελος όλων, η ελληνική οικονομία να παραμείνει σε ανοδική τροχιά και η χώρα να κλείσει οριστικά πίσω της την εποχή των Μνημονίων και της ύφεσης.

Επίσης, τόνισε τον κρίσιμο γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας, αναλύοντας τη στρατηγική για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, και με τη στενή συνεργασία ειδικά με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, μίλησε για τις πρωτοβουλίες για την ανάσχεση του brain drain καθώς και συνολικά την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους. Τόνισε ότι ο πραγματικός πλούτος της Ελλάδας είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο, οι άρτια καταρτισμένοι επιστήμονες και ερευνητές της. Στο πλαίσιο αυτό έκανε ιδιαίτερη μνεία -μεταξύ άλλων στην απάντησή του- στην αύξηση του προϋπολογισμού για την έρευνα στο 1% του ΑΕΠ, στη δημιουργία των ταμείων για τη νεανική επιχειρηματικότητα και στην κοινωνική οικονομία, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν σημαντικές πρωτοβουλίες στο επίπεδο των νεοφυών, καινοτόμων, start up επιχειρήσεων, που προσπαθούμε κάθε μέρα να πολλαπλασιάσουμε, καθώς είναι κλάδος, οικονομίας με τεράστια προστιθέμενη αξία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL