Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Με πλούσια ατζέντα στον Λευκό Οίκο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με πλούσια ατζέντα στον Λευκό Οίκο

Σε ρυθμούς... Τραμπ θα κινηθεί η ελληνική πολιτική επικαιρότητα την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι καλεσμένος στον Λευκό Οίκο, πριν καν συμπληρώσει ο οικοδεσπότης του τον πρώτο χρόνο του στην προεδρία των ΗΠΑ. Αν και η Ελλάδα είναι χώρα μικρή, και αγρίως ταλαιπωρημένη από την πολύχρονη κρίση και την επιτροπεία των Μνημονίων, η κυβέρνηση έχει φροντίσει να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό της ρόλο και αφενός να θεωρείται νησίδα σταθερότητας σε μια εξαιρετικά ταραγμένη έως εύφλεκτη περιοχή, αφετέρου να πρωταγωνιστεί με πρωτοβουλίες στις περιφερειακές εξελίξεις. Κι επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν και στην οικονομία, το ταξίδι του πρωθυπουργού στόχο έχει να ενισχύσει και το επενδυτικό ενδιαφέρον από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Συναντήσεις με επιχειρηματίες και ομογένεια

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παρουσία του στις ΗΠΑ από τις 14 έως τις 18 Οκτωβρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών και συνομιλιών. Πρώτος σταθμός είναι το Σικάγο, όπου προγραμματίζονται συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους και με επιχειρηματίες, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτυπώνεται το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Στη "πόλη των ανέμων", ο Τσίπρας θα συναντηθεί, όπως είναι φυσικό, και με εκπροσώπους και φορείς της πολυπληθούς ομογένειας, δείχνοντας το σημαντικό ενδιαφέρον στο να γίνει αρωγός της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο πρωθυπουργός είναι πιθανό να έχει συνάντηση και με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, κάτι που θα εξαρτηθεί από τον φόρτο στο πρόγραμμά του, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές.

Στη συνέχεια, στις 17 Οκτωβρίου θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον προκειμένου να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο όπου θα συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ενώ θα υπάρξει συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο Πενς.

Στο περιθώριο της επίσκεψης στην Αμερικανική πρωτεύουσα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με αξιωματούχους και επιχειρηματίες. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και την προγραμματισμένη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 19 και 20 Οκτωβρίου.

Τι θα συζητήσουν Τσίπρας - Τραμπ

Η επίσκεψη του Τσίπρα στην Ουάσιγκτον κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ατζέντα πάνω στην οποία θα συζητήσουν οι δυο άντρες είναι πλούσια. Κύρια θέματα θα είναι:

* Η οικονομία, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση στις αγορές.

* Η ασφάλεια, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, οι περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργό συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. Όπως ανέφεραν πληροφορίες από το Μαξίμου, απόδειξη αυτού είναι οι τριμερείς (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα - Σερβία - Βουλγαρία - Ρουμανία), διασκέψεις.

Όπως αναγνωρίζουν διεθνείς αξιωματούχοι, η Ελλάδα αποτελεί ισχυρό πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή, η οποία αντιμετωπίζει ιστορικές προκλήσεις.

* Επίσης, θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την ενέργεια, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται για το ζήτημα αυτό αλλά και της θέσης της Ελλάδας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της σε αυτόν τον τομέα.

Από την Ελλάδα-παρία στην Ελλάδα-πρωταγωνίστρια

Δεν πάνε πολλά χρόνια από τότε που διεθνείς αξιωματούχοι και ηγέτες... "άλλαζαν πεζοδρόμιο" προκειμένου να μην εμφανιστούν δημόσια με Έλληνες ανώτατους αξιωματούχους. Την τελευταία διετία ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει, κάτι που διαπιστώνουν και διεθνείς αναλυτές. Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα στο επίπεδο της οικονομίας, ενώ όλο και πιο σταθερά γίνονται τα βήματα που την οδηγούν έξω από τον δρόμο των Μνημονίων. Ένας άλλος δρόμος χαράσσεται με βασική προτεραιότητα την παράλληλη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Φυσικά, η οικονομική ανάπτυξη συνεπάγεται και σημαντική αναβάθμιση της διπλωματικής παρουσίας της χώρας. Όπως εκτιμούν στην Αθήνα, η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο σημαντικών διεθνών εξελίξεων και ο λόγος της μετράει. Όλοι οι διεθνείς παίκτες, αναγνωρίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως ενός από τους σημαντικότερους παράγοντες στη διατήρηση της σταθερότητας, της ασφάλειας αλλά και της ευημερίας μιας ιδιαίτερα κρίσιμης περιοχής όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά παγκοσμίως.

Αυτό το κλίμα ουδόλως αυτονόητο ή δεδομένο ήταν την προηγούμενη περίοδο, των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ., με πρωθυπουργούς να δίνουν τα διαπιστευτήρια τους αποκλειστικά στους δανειστές, ταυτιζόμενοι τυφλά με τις επιταγές του Βερολίνου. Ιδιαιτέρως την εποχή της διακυβέρνησης Σαμαρά, ο οποίος "εξάντλησε τα φύλλα τού διαβατηρίου του στη διαδρομή Αθήνα - Βερολίνο - Βρυξέλλες", όπως συζητιέται στα "πηγαδάκια" της Ηρώδου Αττικού.

Έτσι, η μονολιθική πολιτική της Ελλάδας-παρία έδωσε την θέση της σε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησης από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Ευρωπαϊκή προσήλωση αλλά και νέοι διπλωματικοί δίαυλοι

Από τον Ιανουάριο του 2015, η σταθερή ευρωπαϊκή προσήλωση, η οποία μετατράπηκε σε γερμανική προσήλωση κατά την διακυβέρνηση Σαμαρά, έπαψε πια να αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη νέων αλλά εξίσου σημαντικών διπλωματικών διαύλων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με την Κίνα, την οποία έχει ήδη επισκεφθεί δύο φορές ο Αλέξης Τσίπρας, αναπτύσσοντας σημαντικές εμπορικές, επενδυτικές και πολιτιστικές συνεργασίες, τα δύο ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αθήνα αλλά και η επιλογή του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα να απευθύνει την ομιλία με την οποία έκλεισε τη θητεία του, μετά από οχτώ χρόνια στον Λευκό Οίκο, στην Αθήνα και το πλευρό του Αλέξη Τσίπρα,

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνει σάρκα και οστά στο "Ελλάς- Γαλλία συμμαχία", εξού και η σημαντική αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων αρχής γενομένης από την προεδρία Ολάντ, η οποία συνεχίζεται έως σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του μετά την εκλογή του στην Αθήνα και να αναπτύξουν το όραμά τους για το μέλλον της Ευρώπης από την Πνύκα με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στον τομέα της προσφυγικής κρίσης, κομβικής σημασίας ήταν η έλευση του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με τον παγκόσμιο αντίκτυπο της επισήμανσης του Πάπα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ελλάδα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση υλοποιεί σταδιακά τη συμμαχία του Νότου. Αθήνα, Λισσαβώνα, Μαδρίτη φιλοξένησαν ήδη τις συνόδους αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία έχει συμβάλει καθοριστικά στον μέγιστο δυνατό συντονισμό και συνεργασία.

Η διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας, στην Κέρκυρα, παρουσία του Ιταλού πρωθυπουργού, σηματοδότησε την επανέναρξη των -ιστορικά πολύ στενών- σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Παράλληλα, η Ελλάδα έχει επιτύχει υψηλότατο βαθμό συνεργασίας με το Ισραήλ σε μια σειρά από μείζονα θέματα, ενώ ταυτόχρονα οι σχέσεις της χώρας με τον αραβικό κόσμο μπήκαν ξανά στην κατεύθυνση μιας κοινώς επωφελούς συνεργασίας.

Η Καταλωνία... ανέβαλε τη σύνοδο κρατών του Νότου

Για τον Δεκέμβριο αναβλήθηκε, τελικά, η σύνοδος κορυφής των κρατών του Νότου που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις 10 Οκτωβρίου στη Λευκωσία. Σύμφωνα με πηγές της κυπριακής κυβέρνησης, η αναβολή οφείλεται στο ότι δεν μπορούν τελικά να συμμετάσχουν οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας και της Ισπανίας,

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η αναβολή οφείλεται κυρίως στις εξελίξεις στην Καταλωνία που έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον Μαριάνο Ραχόι. Μπορεί η θέση για τη μη μεταβολή των συνόρων να είναι κοινή, ωστόσο η διαχείριση εκ μέρους της ισπανικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει προβληματισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL