Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Επιμένουν στο «τζάμπα» οι καναλάρχες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιμένουν στο «τζάμπα» οι καναλάρχες

Επιμονή στο καθεστώς της ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο εξακολουθούν να επιδεικνύουν οι καναλάρχες και συνεχίζουν να διεκδικούν να μην δώσουν δεκάρα για τις τηλεοπτικές άδειες. Παρά το γεγονός ότι λυσσαλέα πολέμησαν την αδειοδότηση που είχε γίνει από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης Επικοινωνίας πριν ακριβώς ένα χρόνο και διεκδικούσαν οι άδειες να δοθούν από το ΕΣΡ, τώρα προσφεύγουν ξανά στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτή τη φορά στρέφονται κατά των αποφάσεων του ΕΣΡ -στο όνομα του οποίου ορκίζονταν- που επικυρώθηκαν με αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής.

Κύριο μέλημα των προσφευγόντων είναι να μην δώσουν 35 εκατομμύρια ευρώ σε δέκα χρόνια, όπως αποφάσισε το ΕΣΡ και νομοθέτησε ο Νίκος Παππάς, αλλά και να αυξηθεί ο αριθμός των επτά προβλεπόμενων αδειών όταν οι ίδιοι θέτουν εν αμφιβόλω την προσέλευση των ενδιαφερομένων ακόμα και γι' αυτές! Βεβαίως δεν υπήρχε θέμα περί «υπερβολικής τιμής εκκίνησης» που «δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς», όπως ισχυρίζονται, όταν στον προηγούμενο διαγωνισμό έδιναν από 45 έως 75 εκατομμύρια ευρώ για μία άδεια.

Κανόνες δικαίου

Στην πραγματικότητα, οι καναλάρχες έχουν πλήρως αντιληφθεί την αποφασιστικότητα του ΕΣΡ και κατ' επέκταση της κυβέρνησης να λειτουργήσει με κανόνες δικαίου το τηλεοπτικό τοπίο και πλέον έχουν θέσει ως στρατηγικό στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καθυστέρηση, που εκτιμούν ότι τους ευνοεί.

Η προσφυγή των καναλαρχών θυμίζει τις αλλεπάλληλες προσφυγές του περασμένου έτους (73 τον άριθμό), όμως, όπως φαίνεται, η ιστορία επαναλαμβάνεται ως... φάρσα. Στην προκειμένη περίπτωση όλα δείχνουν ότι το μέτωπο των καναλαρχών έχει διαρραγεί: Την προσφυγή υπογράφουν μόνο ο Σκάι και το Star, ενώ η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), που επίσης προσφεύγει, επιχειρεί να προσδώσει εικόνα ενότητας και αρραγούς μετώπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι λείπουν οι υπογραφές του Alpha και του ΑΝΤ1, ενώ το τελευταίο διάστημα πληροφορίες έκαναν λόγο για τη βούληση μερίδας των ιδιοκτητών να προχωρήσουν κανονικά οι διαδικασίες αδειοδότησης υπό το ΕΣΡ.

Αναλυτικά, ο Σκάι και το Star από κοινού με την ΕΙΤΗΣΕΕ στρέφονται κατά των αποφάσεων του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής α) υπ΄ αριθμ. 1830/7.7.2017 για τον καθορισμό του αριθμού (7) των δημοπρατούμενων αδειών εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος και β) της υπ΄ αριθμ. 2178/28.7.2017 για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης (35 εκατομμύρια σε βάθος δεκαετίας) για κάθε μια από τις δημοπρατούμενες άδειες.

Θεωρούν υπερβολική την τιμή εκκίνησης

Όπως ισχυρίζονται, οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής αγοράς, γιατί περιορίζεται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός και είναι υπερβολική η τιμή εκκίνησης αφού δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς από τα οποία εξαρτάται ο καθορισμός της τιμής εκκίνησης, η οποία, κατά τους ισχυρισμούς τους, δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ισχυρίζονται επίσης ότι είναι υπερβολικά μεγάλη η τιμή εκκίνησης των αδειών με αποτέλεσμα να μειώνεται το ενδιαφέρον προσέλευσης και αδειοδότησης των υποψηφίων, παραβιάζοντας ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό την αρχή της ελεύθερης έκφρασης, τις συνταγματικές αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας.

Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να επικαλούνται παραβίαση των σχετικών Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και... της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου!

Σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι η διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης διενεργείται αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια, χωρίς άλλα κριτήρια, όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι κριτήρια ποιότητας είναι προαπαιτούμενα για την ίδια τη συμμετοχή στον διαγωνισμό. Στο πλαίσιο αυτό επικαλούνται παραβίαση των συνταγματικών επιταγών του άρθρου 14 και της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2002/21/ΕΚ, τα οποία κατά κόρον έχουν οι ίδιοι καταστρατηγήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL