Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Έξοδος στις αγορές, όχι με βάση τις φημολογίες, αλλά με αποκλειστικό κριτήριο, τη βέλτιστη διαχείριση του χρέους"

«Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου...»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη φημολογούμενη έξοδο στις αγορές, κυβερνητική πηγή σχολίαζε τα εξής:

«Δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου, όχι με βάση τις φημολογίες αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες -αν όχι σήμερα - αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών από τον αρμόδιο ΟΔΔΗΧ και έτσι η χώρα μας θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου 5ετούς διάρκειας ως την πρώτη δοκιμαστική σε μια σειρά εξόδων, οι οποίες αναμένεται να ακολουθήσουν μέχρι την οριστική μετά το τέλος του προγράμματος, ήτοι το καλοκαίρι του 2018.

Άλλωστε, προ δεκαπενθημέρου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει από το βήμα του «Economist» ότι «δεν θέλουμε να πάμε υπερβολικά γρήγορα, αλλά θέλουμε οι αγορές να ξέρουν ότι έχουμε στρατηγική που θα οδηγήσει σε 2-3-4 εξόδους», τοποθετώντας μάλιστα τότε χρονικά το ζήτημα σε βραχυπρόθεσμο ως μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Την ίδια ημέρα, από το ίδιο βήμα, ο πρωθυπουργός διεμήνυε: «Τώρα η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές προστατευμένα και για επικοινωνιακούς λόγους. Θα βγει με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής».

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη «επαφή» με τις αγορές αποτελεί ένα είδος δοκιμασίας για την ελληνική οικονομία, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στο επιτόκιο που θα επιτευχθεί τελικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο αναμένεται να κυμανθεί κοντά στο 4,4%-4,5%. Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Απριλίου 2014 είχε πραγματοποιηθεί μια πρώτη έκδοση 5ετούς ομολόγου, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται 4,95%. Τότε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου πανηγύριζε, ενώ δεν υπήρξε αντίστοιχη συνέχεια προσέγγισης των αγορών για δανεισμό της χώρας. Επομένως, το χαμηλότερο επιτόκιο, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, θα καταγράψει την καλύτερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία, έχοντας μάλιστα θετικό πρόσημο όσον αφορά την προοπτική της.

Το ποσό που θα αναζητήσει η χώρα μας στις αγορές παραμένει άγνωστο, ωστόσο στελέχη της αγοράς εκτιμούσαν πως ένα ποσό 3 δισ. ευρώ είναι λογικό, σημειώνοντας ότι σημαντικό είναι να φανεί και κατά πόσο θα υπερκαλυφθεί η ελληνική έξοδος. Φυσικά, αναμένεται πως θα συμμετάσχουν και ξένοι, και Έλληνες επενδυτές, ενώ το πιθανότερο είναι να εισαχθούν στη συγκεκριμένη διαδικασία και οι ελληνικές συστημικές τράπεζες με λίγα εκατομμύρια ευρώ. Για να γίνει κατανοητό το νόημα της υπερκάλυψης ή όχι, αρκεί να υπενθυμίσουμε ένα γεγονός που συνέβη το 2010. Τότε, η τελευταία «επαφή» της Ελλάδας με τις αγορές, πριν από την υπογραφή του Μνημονίου από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ήταν μια παταγώδης αποτυχία. Ήταν Απρίλιος του 2010 όταν η Ελλάδα «βγήκε» να ζητήσει 1 δισ. ευρώ με 20ετές ομόλογο. Εν τέλει, έλαβε μόνο 390 εκατ. ευρώ.

Δείτε όλα τα σχόλια