Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Προαναγγελία Βούτση / Προαναγγελία Βούτση: Καταργείται το βουλευτικό αφορολόγητο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προαναγγελία Βούτση / Προαναγγελία Βούτση: Καταργείται το βουλευτικό αφορολόγητο

Το ουσιαστικό τέλος του βουλευτικού αφορολόγητου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κάνοντας λόγο για πλήρη φορολογική εξομοίωση των βουλευτών με τους πολίτες. Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της Βουλής στην εκπομπή "Επί του Πιεστηρίου" (στο Kontra Channel), την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει η σχετική ρύθμιση - ενδεχομένως θα είναι μέσα στο πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Πέμπτη.

Με τη ρύθμιση θα καταργείται το 25% για το οποίο δεν υπήρχε φορολόγηση στη βουλευτική αποζημίωση με αποτέλεσμα την πλήρη φορολογική εξομοίωση των βουλευτών. "Πρόκειται για μια ουσιαστική συζήτηση που θα έπρεπε να γίνει δημόσια γιατί εδώ και χρόνια οι βουλευτές έχουν φύγει από τις πρόνοιες του Ζ' Ψηφίσματος της μεταπολίτευσης. Αυτά έχουν τελειώσει. Έχουν υπάρξει ουσιαστικές μειώσεις ως εισόδημα και θα υπάρξει και πλήρης φορολογική εξομοίωση. Αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει" τόνισε ο Ν. Βούτσης.

38% μείωση αποδοχών

Υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις 19 Νοεμβρίου 2015 μείωσε τις βουλευτικές αποδοχές κατά 10%, που σημαίνει ότι συνολικά στους βουλευτές υπάρχει μείωση 38% σε σχέση με τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου. Επίσης η εισφορά αλληλεγγύης εξομοιώθηκε με εκείνην που ισχύει για όλους τους φορολογούμενους, ενώ έχει καταργηθεί και η βουλευτική σύνταξη.

Οι αποδοχές των βουλευτών

Αναφορικά με τη φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης υπενθυμίζεται ότι από 1-1-2014 καταργήθηκε ο ειδικός τρόπος φορολόγησης, που οριζόταν από το άρθρο 5 του Ζ' Ψηφίσματος του 1975 και της Ε' Αναθεωρητικής Βουλής, που ίσχυε για τους βουλευτές και τους δικαστές. Δεν είχαν καταργηθεί τα άρθρα σύμφωνα με τα οποία κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος από την αρμόδια ΔΟΥ αφαιρείται ποσό ίσο με το 25% του ακαθάριστου ποσού της βουλευτικής αποζημίωσης σαν τεκμαρτό ποσό για την κάλυψη των δαπανών μίσθωσης πολιτικών γραφείων και λοιπών δαπανών άσκησης του λειτουργήματος.

Σήμερα οι βουλευτές ως προς τις αποδοχές τους είναι χωρισμένοι σε κατηγορίες ανάλογα με την περιφέρεια που εκλέγονται και λαμβάνουν συνολικά από 7.000,34 ευρώ έως 7.523,71 ευρώ μηνιαίως χωρίς να συνυπολογίζονται οι αμοιβές από τη συμμετοχή σε συνεδριάσεις επιτροπών. Η κατάργηση του αφορολόγητου του 25% αφορά τη βουλευτική αποζημίωση των 5.135,04 ευρώ, ενώ τα επιδόματα δεν φορολογούνται.

Όπως προκύπτει από τον πίνακα που δημοσιεύουμε και βασίζεται σε επίσημα στοιχεία της Βουλής, οι βουλευτές αναλυτικά λαμβάνουν:

* Βουλευτική αποζημίωση: 5.135,04 ευρώ.

* Δαπάνες οργάνωσης γραφείου: από 664,99 έως 831,36 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν.

* Ταχυδρομική ατέλεια: 909,31 ευρώ.

* Έξοδα κίνησης: από 291,00 έως 648,00 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν.

* Επιτροπές: 75 ευρώ για κάθε συμμετοχή σε συνεδρίαση.

Οι κατηγορίες των βουλευτών για τα έξοδα κίνησης είναι τέσσερις:

* Κατηγορία Α: Επικρατείας, Α' Αθηνών, Β' Αθηνών, Α' Πειραιώς, Β' Πειραιώς, Έβρου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Α' Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κερκύρας, Κεφαλληνίας, Κοζάνης, Λέσβου, Σάμου, Χανίων, Χίου.

* Κατηγορία Β: Αργολίδας, Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ημαθίας, Κιλκίς, Κορινθίας, Λασιθίου, Ξάνθης, Ροδόπης, Πέλλης, Πιερίας, Ρεθύμνης, Σερρών, Χαλκιδικής, Δράμας, Β' Θεσσαλονίκης.

* Κατηγορία Γ: Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Ευρυτανίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Καστοριάς, Λακωνίας, Λαρίσης, Μαγνησίας, Πρεβέζης, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Λευκάδας, Μεσσηνίας.

- Κατηγορία Δ: Κυκλάδων, Δωδεκανήσων.

Οι κατηγορίες των βουλευτών για τις δαπάνες οργάνωσης γραφείου είναι δύο:

* Κατηγορία Α: Επικρατείας, Α' Αθηνών, Β' Αθηνών, Α' Πειραιώς, Β' Πειραιώς.

* Κατηγορία Β: όλων των άλλων περιφερειών.

Νέος τρόπος κοινοβουλευτικού ελέγχου

Στη συνέντευξή του στο Kontra Channel ο Ν. Βούτσης είπε ότι τον Ιούνιο θα υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις στον Κανονισμό της Βουλής για θέματα που έχουν σημειωθεί δυσλειτουργίες όπως ο τρόπος που εισάγονται τα νομοσχέδια, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος κ.ά. "Θα πρέπει να συνηθίσουμε να έρχονται μικρότερα νομοθετήματα" επεσήμανε.

Για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο η πρόταση που έχει υιοθετηθεί είναι κάθε υπουργείο να έχει μία συγκεκριμένη ημέρα για να υποβάλλονται οι ερωτήσεις στον υπουργό ώστε να μην υπάρχει αιτιολογία απουσίας του.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι οι τροπολογίες θα μπαίνουν κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα ομαδοποιούνται και στο τέλος θα διεξάγεται ειδική συζήτηση, επ’ αυτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL