Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Απάντηση Γεννηματά στην εσωκομματική αντιπολίτευσης / Έκτακτο συνέδριο με "ξήλωμα" αρμοδιοτήτων γραμματέα και Πολιτικού Συμβουλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση Γεννηματά στην εσωκομματική αντιπολίτευσης / Έκτακτο συνέδριο με "ξήλωμα" αρμοδιοτήτων γραμματέα και Πολιτικού Συμβουλίου

Με έκτακτο συνέδριο ΠΑΣΟΚ, ξήλωμα του γραμματέα και του Πολιτικού Συμβουλίου από τις αρμοδιότητες τους, που μεταφέρονται στην ΚΟΕΣ, και εκλογή νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, με την οποία θα αλλάζουν οι συσχετισμοί σαφώς υπέρ της ηγεσίας, “απάντησε” η Φ. Γεννηματά στην εσωκομματική σύγκρουση που κορυφώθηκε το περασμένο Σάββατο στην εκρηκτική συνεδρίαση της ΚΠΕ.

Τραβώντας την αντιπαράθεση στα άκρα στη χθεσινή συνεδρίαση της της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, η Φ. Γεννηματά εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά του γραμματέα Στ. Ξεκαλάκη και του προκατόχου του Ν. Ανδρουλάκη (σ.σ.: ηγούνται της εσωτερικής αντιπολίτευσης). Οι πολιτικές αντιρρήσεις που εκφράζει εδώ και καιρό η ομάδα της αντιπολίτευσης αφορούν επί της ουσίας το εγχείρημα της ΔΗ.ΣΥ. και ζήτησε ουσιαστικά ειλικρινή πρόσκληση συμμετοχής προς το Ποτάμι και την Ώρα Αποφάσεων των Διαμαντοπούλου - Ραγκούση - Φλωρίδη, εκτιμώντας ότι το υπάρχον σχήμα δεν ξεφεύγει από τα όρια του ΠΑΣΟΚ και δεν θα έχει προοπτική, διότι οι “πρωταγωνιστές” δεν τολμούν το βήμα του ενιαίου φορέα για να μην τεθούν σε διακινδύνευση θέσης. Ως προς το οργανωτικό σκέλος, ζητάει να υπάρξει εκλογή και όχι καθορισμός των συνέδρων.

Η Φ. Γεννηματά ανακοίνωσε το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το τριήμερο 30 Ιουνίου-2 Ιουλίου και είπε ότι αυτό “θα είναι και ένα σκαλοπάτι, ένα σημαντικό και απαραίτητο μεταβατικό στάδιο προς τον τελικό μας στόχο, που είναι η ίδρυση του ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης". Με αιχμές κατά των διαφωνούντων, πρόσθεσε ότι όμως “αυτός δεν θα επιτευχθεί με άλματα στο κενό και υποκριτικές μεγαλοστομίες. Ειδικά από εκείνους που μέχρι χθες πολεμούσαν λυσσαλέα αυτή την προοπτική", αλλά "με όσμωση των δυνάμεων που προσέρχονται στη μεγάλη συνάντηση της ΔΗ.ΣΥ.” και με "σπάσιμο μηχανισμών και καπετανάτων που μόνο για τη δική τους δυναμική ενδιαφέρονται".

Επίδειξη πυγμής με ρίσκο νέα διάσπαση

“Η εσωστρέφεια δεν μπορεί να συνεχιστεί” διαμήνυσε η επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ., ενώ σύσσωμη η Κ.Ο. στη χθεσινή συνεδρίαση εξέφρασε με ανακοίνωση τη στήριξή της στις πρωτοβουλίες της Φ. Γεννηματά. Οι εξελίξεις όμως είναι δεδομένο ότι τοποθετούν για τα καλά το συνεργατικό σχήμα και το ΠΑΣΟΚ σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας. Εάν οι δύο πλευρές τραβήξουν στα άκρα τη μεταξύ τους σύγκρουση, αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι και μια νέα διάσπαση στο ΠΑΣΟΚ, με τα ρίσκα που αυτή ενέχει για τη δύναμη του κόμματος, καθώς τα δύο στελέχη (Ανδρουλάκης - Ξεκαλάκης) έχουν πρόσβαση τόσο στη βάση όσο και στο στελεχικό δυναμικό. Η Φ. Γεννηματά έσπευσε να θυμίσει ότι δύναμη είναι “η εμπιστοσύνη των 50.000 μελών μας που πήραν μέρος στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου”.

Επισημαίνεται ότι ο Ευ. Βενιζέλος απουσίαζε από τη συνεδρίαση, καθώς βρισκόταν στο Στρασβούργο. Η θέση πάντως του τέως πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει πολιτική σύνδεση μεταξύ τους- βρίσκεται πιο κοντά σε αυτή της εσωτερικής αντιπολίτευσης για έναν ενιαίο φορέα. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. και βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ., Θ. Θεοχαρόπουλος, λόγω περιοδείας του στη Δράμα. Η ΔΗΜ.ΑΡ., και με τις κομματικές αποφάσεις της, είναι εξαρχής υπέρ του τελικού στόχου για ενιαίο φορέα, ωστόσο, εφόσον τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν λάβει ακόμα αποφάσεις για την αυτοδιάλυσή τους, δεν διαφωνεί με τον κεντρικό οδικό χάρτη. Όπως τόνιζαν συνεργάτες του Θ. Θεοχαρόπουλου στην “Α”, η ΔΗΜ.ΑΡ. περιμένει στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. τον Ιούνιο ή μετά το συνέδριο να προσδιοριστεί πότε θα γίνει το ιδρυτικό συνέδριο για τον νέο, ενιαίο φορέα, όπου και θα εκλεγούν όργανα και ο επικεφαλής από τη βάση.

ΚΟΕΣ αντί γραμματέα

Μέσω της προκήρυξης συνεδρίου, η Φ. Γεννηματά ακύρωσε έμμεσα, αλλά ουσιαστικά τον ρόλο του γραμματέα. Η πλευρά των διαφωνούντων αφήνει υπόνοιες ότι το έκτακτο συνέδριο (ο χρόνος του οποίου δεν ανακοινώθηκε) ενδέχεται να μετατίθεται από εποχή σε εποχή με κάποια αιτιολογία πάντα ή και να μην πραγματοποιηθεί ποτέ εάν έχουν μεσολαβήσει είτε εξελίξεις στην υπόθεση του εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς είτε εκλογές, τις οποίες πάντως δεν προβλέπει κανείς. Συνεπώς, καταλήγουν, ο μόνος λόγος που ανακοινώθηκε ήταν για να χάσει τον ρόλο ο γραμματέας.

Ειδικότερα, η Φ. Γεννηματά αποφάσισε να προκηρύξει “σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του καταστατικού μας, έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ”. Το συνέδριο, όπως ανέφερε “θα διαμορφώσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα προς τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης", που περιλαμβάνει: Εκλογή του επικεφαλής του ενιαίου φορέα από τη βάση, συνέδριο και εκλογή οργάνων.

Ανακοίνωσε ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει και νέα ΚΠΕ, "η οποία θα αντιστοιχεί στην ενισχυμένη κοινωνική και πολιτική δυναμική μας". Προσπαθώντας να αιτιολογήσει την απόφαση της, είπε ότι “η παρούσα ΚΠΕ εξελέγη κατά την διάρκεια μεταβατικών διαδικασιών, για την εκλογή νέας ηγεσίας, όταν το κόμμα μας ενέγραφε ποσοστά κατά τις μετρήσεις της κοινής γνώμης κάτω και από το όριο εισόδου στη Βουλή!". Ανακοίνωσε ότι με απόφασή της συγκροτείται άμεσα Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή συνεδρίου (ΚΟΕΣ) “για την αποτελεσματική διοργάνωση και διεξαγωγή συνεδρίου”. Αναφορικά με την ΚΟΕΣ:

-"Θα έχει την ευθύνη για το σύνολο των αποφάσεων που σχετίζονται με το συνέδριο και θα έχει γραμματεία και συντονιστή"

-“Οι αρμοδιότητες του γραμματέα της ΚΠΕ μεταβιβάζονται στον συντονιστή της ΚΟΕΣ".

-"Οι αρμοδιότητες του Πολιτικού Συμβουλίου μεταβιβάζονται στη Γραμματεία της ΚΟΕΣ και οι αρμοδιότητες της ΕΚΑΠ σε Επιτροπή της ΚΟΕΣ".

"Τους αφήνουμε πίσω"

Με σκληρό τρόπο αναφέρθηκε η Φ. Γεννηματά και στην ομάδα Ανδρουλάκη - Ξεκαλάκη: “Χωρίς αμφιβολία, τα όσα έγιναν το Σάββατο στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν προβληματισμό, ιδιαίτερα στο ευρύτερο ακροατήριο που απωθείται και έχει αλλεργία στις εσωκομματικές διενέξεις, και με το δίκιο τους”. “Κανένας μηχανισμός, ακόμα κι αν φορά την προβιά του ‘νέου’, δεν μπορεί να κρύψει ότι χαρακτηρίζεται από παλιές και καταδικασμένες αντιλήψεις και πρακτικές συνέχισε. Τους καταλόγισε “κλεφτοπόλεμο” και “γκρίνια”, ότι “κρύβονται πίσω από θλιβερές τακτικές μηχανισμών” και τους κατηγόρησε ότι “υπονομεύουν την πορεία" ανάκαμψης της παράταξης.

"Μιλούν για δήθεν ‘διορισμένους συνέδρους’. Προφανώς γιατί κανείς δεν θα τους ‘διορίσει’ με τη γνωστή μέθοδο της εσωκομματικής ‘γραμμής’”. Απευθυνόμενη στους βουλευτές και στα στελέχη στη χθεσινή συνεδρίαση, άφησε επίσης αιχμές, λέγοντας: “Για κάποιους βέβαια είστε διορισμένοι σύνεδροι εσείς που παίρνετε δύναμη απευθείας από τον λαό” και πως “κάποιοι κολλημένοι στους παλαιοκομματικούς μηχανισμούς αμφισβητούν και λοιδορούν αυτούς τους ανθρώπους, αυτά τα στελέχη”. “Τους αφήνουμε πίσω" πρόσθεσε.

Με ανακοίνωσή της, η Κ.Ο. της ΔΗ.ΣΥ. αποφάσισε, μεταξύ άλλων, ότι στηρίζει την επιτυχία του συνεδρίου της ΔΗ.ΣΥ. σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του συντονιστικού μετά την εισήγηση της Φ. Γεννηματά. “Συμφωνεί και θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία και την απόφαση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη διεξαγωγή έκτακτου ενωτικού συνεδρίου του κινήματος.

Στ. Ξεκαλάκης: “Είμαι γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, όχι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ”

Με δήλωση - απάντηση του, ο Στ. Ξεκαλάκης επέμεινε στις θέσεις του, καταλήγοντας όμως ότι “προχωράμε όλοι μαζί μέσα από συνεννόηση και σύνθεση των διαφορετικών πολιτικών απόψεων για να φτιάξουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη η χώρα...”. Πριν από την ομιλία τής Φ. Γεννηματά, δήλωνε: "Είμαι γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, όχι της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αυτό τον ρόλο τον τιμώ".

Στη δήλωση - αντίδραση του για όσα ανακοίνωσε η Φ. Γεννηματά, ο Στ. Ξεκαλάκης δήλωσε ότι συμφωνεί για τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου. Αναφέροντας, ωστόσο, ότι λέει "ναι" σε "ένα συνέδριο δημοκρατικό, διαφανές και ανοιχτό στην κοινωνία, όπου όλοι, μα όλοι οι σύνεδροι θα είναι εκλεγμένοι από την κοινωνική βάση της παράταξης”. Αλλά, «όχι» στην “επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης" τόνισε και “όχι” στην ενοχοποίηση της διαφωνίας. Είπε ότι "δεν λύνονται έτσι οι πολιτικές διαφορές στα δημοκρατικά κόμματα”, πως “το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει σύμφωνα πάντα με το καταστατικό" και ότι “η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οφείλει να συγκαλέσει τα εκλεγμένα όργανα του κινήματος".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL