Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Μήνυμα Λαγκάρντ στην Ευρωζώνη: / Μήνυμα Λαγκάρντ στην Ευρωζώνη: Τώρα οι "τεχνικές λεπτομέρειες" για την αναδιάρθρωση του χρέους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα Λαγκάρντ στην Ευρωζώνη: / Μήνυμα Λαγκάρντ στην Ευρωζώνη: Τώρα οι "τεχνικές λεπτομέρειες" για την αναδιάρθρωση του χρέους

Σαφές μήνυμα στην Ευρωζώνη ότι, προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να υπάρξει σαφήνεια για την αναδιάρθρωση του χρέους ήδη από τώρα και πως η συμφωνία του Μαΐου δεν είναι αρκετή έστειλε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χθες από τις Βρυξέλλες. Οι εν λόγω δηλώσεις της Κρ. Λαγκάρντ έγιναν δύο ημέρες μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ βρέθηκε στη βελγική πρωτεύουσα προσκεκλημένη του Ινστιτούτου Bruegel προκειμένου να μιλήσει για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εν όψει της εαρινής συνοδού του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσινγκτον. Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, η ίδια ανέφερε ότι ναι μεν το «εύρος» της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα αποφασιστεί το 2018, δηλαδή μετά το τέλος του προγράμματος, ωστόσο τώρα πρέπει να αποφασιστούν οι «τεχνικές λεπτομέρειές» της. Εξήγησε, επίσης, ότι, προκειμένου να είναι σε θέση να αποφασίσει το Δ.Σ. του ΔΝΤ τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, πρέπει να γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με το χρέος και το «επίπεδο δέσμευσης» από τους πιστωτές της Ελλάδας για την εφαρμογή της αναδιάρθρωσης του χρέους. Υπογράμμισε δε πως στην απόφαση του Μαΐου συμπεριλαμβανόταν μια «σειρά» τεχνικών επιλογών αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η οποία όμως παρουσιαζόταν με «πολύ γενικό τρόπο και χωρίς λεπτομέρειες», κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες του Ταμείου. «Δεν μπορούμε να μείνουμε στη γενικότητα μιας λίστας τεχνικών επιλογών. Πρέπει να μπούμε στις τεχνικές λεπτομέρειες» υπογράμμισε η Κρ. Λαγκάρντ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί καμία χώρα να αποτελέσει εξαίρεση στους κανόνες του ΔΝΤ για το χρέος.

"Στη σωστή κατεύθυνση" οι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα

Εξάλλου, η Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι οι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα τις «τελευταίες εβδομάδες» είναι στη «σωστή κατεύθυνση» και ότι συμφωνήθηκε τελικά ένα «πακέτο πολιτικών» για να στηρίξει την ελληνική οικονομία. Αυτό το πακέτο, σημείωσε, θα νομοθετηθεί τώρα και θα εφαρμοστεί σε περίοδο που οι «συνθήκες ανάπτυξης» θα έχουν βελτιωθεί. Η Κρ. Λαγκάρντ, αναφερόμενη συγκεκριμένα στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τόνισε πως είναι λάθος να κατηγορείται το ΔΝΤ ότι ζητάει περισσότερη «λιτότητα», καθώς αυτό που επιθυμεί είναι η εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί το 2016 χωρίς να ανασταλούν οι ήδη εφαρμοσμένες μεταρρυθμίσεις. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το πακέτο αυτό περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στον φόρο εισοδήματος που διευρύνουν τη φορολογική βάση.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις επενδύσεις στην Ελλάδα, η Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε πως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προκειμένου να επιστρέψουν οι επενδύσεις είναι ο βασικός στόχος του ΔΝΤ. Αναφερόμενη στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων σημείωσε πως αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία και εξέφρασε την ελπίδα πως με λίγη «αποφασιστικότητα» το εν λόγω Ταμείο θα προχωρήσει και θα προσελκύσει επενδυτές.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση σχετικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ανέφερε πως η θέση του ΔΝΤ είναι ότι το επίπεδο «συνεργασίας, ενσωμάτωσης και αποτελεσματικότητας», των συλλογικών συμβάσεων πρέπει να είναι τέτοιο που να υποστηρίζει τη μείωση των ανισοτήτων και να μη δημιουργεί εμπόδια στην «ευελιξία, την προσαρμοστικότητα και τη σύνδεση τους κόστους εργασίας και της παραγωγικότητας» έτσι ώστε να διασφαλίζεται η «πρόοδος».

Π. Μοσκοβισί: "Εποικοδομητικές συνομιλίες" με Λαγκάρντ

Η Κριστίν Λαγκάρντ είχε επίσης συνάντηση χθες με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Σε ανάρτησή του στο Τwitter, ο Π. Μοσκοβισί χαρακτήρισε τις χθεσινές συνομιλίες «εποικοδομητικές», ενώ σημείωσε πως συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα του ελληνικού προγράμματος και οι προετοιμασία της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL